Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Spara ström med Intel

Intel har nyligen släppt webbplatsen LessWatts.org som ger tips och råd i hur vi kan minska vår energiförbrukning. Vilket i sin tur leder till att vi alla kan bidra till att minska den globala uppvärmningen.

De visar bland annat upp diagram som visar hur kernel 2.6.23-rc5 är betydligt strömsnålare än 2.6.22. Men även tipsen för att minska strömförbrukning är intressanta.

Speciellt intressant blir det när man ser hur de minska strömförbrukningen genom att hitta processer som drar mycket ström. Så här skriver Keith Packard:

With PowerTOP, I managed to increase the battery life of my Panasonic R4 laptop from 4 to almost 7 hours

Från fyra timmar till nästan sju timmar på laptopen. Det låter minst sagt bra!

Det är inte bara bärbara datorer man kan minska strömförbrukningen utan även skrivbordsdatorer och servrar behandlas på sidan.

Sidan LessWatts är på engelska och ganska teknisk. Det är inte allt för enkelt för en nybörjare att förstå vad man skall göra. Men vänta ett tag, det kommer troligen att fixas och trixas i alla distributioner så alla får glädje av det Intel pysslar med nu. Den globala uppvärmningen är som bekant ett mycket hett ämne.

Tänk den dagen vi kan ha "Linux minskar den globala uppvärmningen" som argument mot Windows. Då handlar det helt plötsligt inte bara om Linux vs Windows utan: vill du hjälpa vår planet att bli friskare igen?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

marwals bild

Mina CPU:er i "on_demand" har jag haft länge. Oftast ligger de på 400Mhz och går sällan upp till 3,2 Ghz.
Bra sida!
 
(I Gutsy ligger powerTOP i repot... vet inte hur det är med Feisty)

denkas bild

Fedora har powertop i standard repo.