Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Halverad uppstartstid med openSUSE 10.3

openSUSE 10.3 har halverat tiden det tar från att man startar datorn tills man är framme vid inloggningen. På news.opensuse.org berättar utvecklarna mer om vad som har gjorts och de visar upp bootcharts över openSUSE 10.2 och openSUSE 10.3 . Exemplet visar en Sony VAIO VGN-FE11S (bärbar) som startar upp openSUSE 10.2 på 55 sekunder, medan samma maskin startar upp openSUSE 10.3 på 27 sekunder! Det är en stor skillnad.

Om du vill testa själv finns Release Candidate 1 av openSUSE 10.3 att ladda ner från opensuse.org. Tänk på att det inte är en stabil utgåva utan en release candidate. Här kan du se hur skrivbordsmiljön ser ut och läsa lite mer om vad som är nytt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

marwals bild

Med Ubuntu Gutsy tog det strax under 30 sekunder att nå inloggning.
Det är långsammare än vad jag hade med Feisty men dels är Gutsy inte släppt än och dels har jag en hel del "skräp" som jag ansett det nödvändigt att starta operativet med.
Med Debian (lenny) tog det 20 sekunder blankt.
 
Då ska man i ärlighetens namn nämna att från inloggning till att Desktop var redo att användas - för Gutsy tog ytterligare 20 sekunder och för Debian 3 (Gnome för Gutsy ocd Xfce för Debian).
 
Klockade med ur eftersom jag såg bootchart en gång sänka en burk totalt till oanvändbarhet.

jaqobs bild

55 sec?!? Vad gjorde suse innan? Core Duo T2400 med 1GB ram ska inte ta 55 sekunder. Eller kokade den kaffe och bredde mackor åt en under den tiden?

nikkens bild

Jupp det stämmer bra det Jonas! Du vill inte veta så snabbt mitt OpenSUSE 10.3 RC1 startar, hinner knappt sätta mig ner!

Nikken, The One And Only!

falconixs bild

Jag blir mer och mer sugen på OpenSUSE, på något sätt känns det som att de ser till att använda sånt som fungerar istället för att testa på en massa nya grejjer som Ubuntugänget gör.

Kör idag Ubuntu 7.04 på päronens datorer, det fungerar men har vissa problem som gör att jag är lite skeptisk, t ex CDn fungerar inte på ena datorn, och att jag inte kan installera Ubuntu från och med 7.04 och frammåt på ett normalt sätt på den datorn där CDn inte fungerar.

Så i oktober någon gång drar jag igång Project OpenSUSE på ena datorn för att se hur det går.

Jonas vad har du för erfarenheter/problem med OpenSUSE hittils?

dopparns bild

Det står i idgs artikel ang detta att suse funderar på att börja defragmentera uppstartsfilerna. Jag har alltid trott att man inte ska/behöver defragmentera ext3/reiserfs. har detta ändrats???

lundatoks bild

*fniss*

--
MöLUG - Blog

fsns bild

Den går bland annat igenom och detekterar hårdvara så att man slipper att editera konfigurationsfiler manuellt. Det är en medveten avvägning där man tycker att uppstartstiden är mindre intressant än besväret att manuellt konfigurera varenda bit hårdvara mauellt, med allt vad det innebär om surfa på nätet och läsa obskyra FAQer.

fsns bild

Som vi alla förstår så är uppstartstiden en funktion av vad som görs, vilka daemoner som startas osv. osv. Min Linuxbaserade DVDspelare startar på under 2 sekunder. Det är trivialt att göra en Fedora-installation som bootar på 2 sekudner, det är bara att konfigurera Grub att köra /sbin/busybox istället för att köra /sbin/init. Om Debian startar på 20 sekunder så beror det på att den inte aktiverar lika många funktioner, inte detekterar hårdvara osv. osv. Det tjusiga är att SuSE fortfarande gör allt detta och ÅNDÄ lyckas korta ner uppstartstiden.

hoths bild

Systemen skall bara gå och gå, vanligen i åratal mellan omstarter. Dessa mest då förorsakade av strömavbrott...
Därför har det inte varit intressant att trimma starttiden. Nu, med *nix i bärbara datorer och stationära som startas vid behov är läget ett annat. Det är det som börjar synas nu.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

Du har helt rätt i det. Ubuntu testar allt möjligt nytt och vill man ha det allra senaste är det Ubuntu som gäller. openSUSE är mer försiktigt och prövas innan det släpps. Man har inte det allra senaste, men maskinen känns iaf stabil.

Mina erfarenheter av SUSE/openSUSE är positiva. Det enda jag haft problem med är när jag lagt till tredjeparts-källor för programpaket. Då brukar det gå riktigt illa.

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

marwals bild

tack för lektionen. Jag tar med mig ett äpple nästa gång.

lundatoks bild

Till skillnad från?

--
MöLUG - Blog

tux-svens bild

Körde vi Solaris på SUN och vi stängde bara ner kanske var 6:e månad för service och uppdateringar. Annars gick och gick maskinerna hela tiden utan stopp eller kraschar. Det var kontrasten mellan detta och Win 98 hemma som fick mig att leta efter något som liknade Solaris för hemmabruk. Det var en helt naturlig väg att börja med Linux.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fsns bild

Exakt vad menar du med en sådan kommentar?

pluns bild

Jo....vad jag vet så är det initramsf samt hur modig man är med kärnan som är helt avgörande, samt givetvist då hur mycket kärnan stödjer.

Med Feisty så var man då för tuff med att introducera en dåligt uttestad kärna mot initramfs som då gjorde ett större antal burkar
omöjliga att installera Feisty på.

Med Gutsy är man mycket mer konservativ och har valt att stanna på
2.6.22 kärnan och istället patcha viktiga .23 funktioner.

Runt 40 sekunder så startar min burk iaf....Smile

pbs bild

Ubuntu? Wink

marwals bild

den skulle vara lite rolig tänkte jag. men nu får jag lite vibbar som antyder att du inte känner så. tog du illa vid dig ber jag om ursäkt.

lundatoks bild

Aha! Distwar!

Stäng tråden!

--
MöLUG - Blog