Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Acer tvingas betala 2800 kronor

Nu börjar det hända saker! Smile
Fransman ratade förinstallerad Windows - Acer tvingas betala 2800 kronor
http://linuxworld.idg.se/2.1014/1.122689

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

... utan om förinstallerade program.

Så domen rör alltså om datortillverkarna får lov att baka in vilken mjukvara som helst i sin standard image.

Personligen tycker jag ett liv utan all skit som kommer med en nyköpt dator är värdelöst och bara i vägen.

Köper du en ny HP idag tar det en halvtimme för den att starta vid första starten för den ska installera klart Windows för att sedan smacka in Norton Internet Security, Microsoft SQL 2005 Express, Microsoft Office 2007, Microsoft Business Contact Manager for Outlook och lite annat... Märk väl att du bara får 30-60 dagar på Norton och Office 2007 m m är ju bara en trial det också...

SÅ ingen blir nog gladare än jag om det röjs upp i bundlingsträsket... men samtidigt är det lite oroväckande om inte tillverkare får bestämma över vad för mjukvara deras hårdvara levereras med.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

polters bild

Jag vet inte vad jag ska tycka om detta. Varje leverantör har väl rätt att bundla vad de vill. Att de sedan borde erbjuda datorer utan OS är ju en annan sak. Det får de gärna lagstifta, det gör mig inte det minsta, men att få något slags arvode för att klaga på att MS produkter är installerade är inte rätt.

hoths bild

Betämmer tillverkarna kommer det att se ut som det gör nu med Microsoft på >95% marknadsandel. Varför skulle de göra något annat? Kunderna "vill ju ha" Microsoft och enbart Microsoft. Det innebär också att det aldrig kommer att komma Linux bundlad på Siba mfl.

 
Här finns en notis som referar en rapport som belyser problemet och tänkbara lösningar.
http://www.linuxportalen.se/node/7651

 
Stöps marknaden om i den riktningen så blir det automatiskt en uppryckning i bundlingsträsket. De måste helt enkelt förbättra sig annars får de inte sälja. Konkurrens driver utveckling.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

jentins bild

Nyheten i sig, men domen handlar väl absolut om windows oem krav plus förinstallerade program.
Han ville varken ha windows eller programmen.

Källa dom http://perso.libre-zone.net/fichiers/jugement.pdf
Källa återbetalning
http://perso.libre-zone.net/article-125-proc-dure-r-ussie-num-ro-4.html

Sen om han bråkat om han hade fått datorn förinstallerat med annat OS kan man bara spekulera i.

Jag tror vi kommer få se mycket av denna vara.

mindlights bild

Korrekturläsning är bra men ibland otillräckligt:
"Personligen tycker jag ett liv utan all skit som kommer med en nyköpt dator är värdelöst och bara i vägen."
.
Nej nej nej Smile
.
Det ska vara:
"Personligen tycker att all skit som kommer med en nyköpt dator är värdelöst och bara i vägen. Ett liv utan sådant skräp är önskvärt, men ser ut att förbli en utopi."
.
Jaja, så går det när man tänker två och skriver ett Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

misiu_mps bild

Vad som inte är rätt är att Microsoft genom sina speciella OEM licenser tvingar de flesta levelantörerna att ha windows på datorerna.
En sak till som inte är rätt är att man inte har val när man vill köpa en dator utan windows.
Det vare helt okej om det funnits några leverantörer som gör vad fan de vill, men det är inte okej om nästan alla gör det.

hoths bild

Hade Microsoft varit ett bland andra företag hade jag varit böjd att hålla med dig. Enskilda företag skall inte utsättas för godtyckliga och orättvisa ingrepp från myndigheter. Men, med en marknadsandel överstigande 95% så är nu inte Microsoft ett företag bland andra. Monopol gynnar bara monopolisten och är enbart till skada för brukare av produkten. Brukarna får betala i form av onödigt höga priser och sämre teknisk utveckling och prestanda.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

battras bild

Leverantörer ska INTE ha rätt att lägga vad de vill i ett paket, eftersom det kan bidra till att skapa monopol - i det här fallet bidrar det ju tydligt till ett monopol som är dåligt för konsumenten.
I Frankrike finns det en tydlig lag som säger att man inte får "bundla" saker hur som helst - (lagen mot "vente liée"), fast det är inte den som man lyckats använda här tyvärr, utan i det här fallet är det en formulering i Acers kontrakt som har utnyttjats.
Att han får mer pengar än datorn kostade är det inget konstigt med - i pengarna ingår bland annat rättegångskostnader, räntor för att han fick vänta så länge på att få tillbaks sina pengar, och en straffavgift som Acer fick betala för att de jäklades så mycket innan de pröjsade.

mindlights bild

Finns där en översättning av domen eller kan du förklara närmare hur det explicit handlar om Windows OEM-krav och inte t ex Symantecs?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

annes bild

Hur var det nu med freudianska felsägningar?...

mikehers bild

Jo att det ska komma i sverige ser jag som omöljligt Sad

Som sagt sverige är för Microsoft frälsta. Sverige är helt klart eropas största Microsoft älskande land...

Europeerna stället ju tom krav på Microsoft medans vi i sverige sväljer allt med hull och hår Sad

jonasbjorks bild

Microsoft kan inte tvinga någon att köra OEM Windows på nya maskiner de säljer. Tillverkarna får troligen bra avtal, med ett OS som dominerar hela marknaden och tycker det är bra. Skriver på ett avtal om att bara leverera Windows med maskinerna och får högre täckningsbidrag per såld produkt. Dvs, vinsten i bolaget ökar. Pengar luktar inte, som bekant.

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Så Dell bör inte bara erbjuda Ubuntu Linux förinstallerat utan i så fall ska de även erbjuda Suse, Debian, Slackware och Red Hat?
Och när de ändå är igång får de inte bundla med några programvaror för det manar till monopol?

SOm jag skrivit tidigare: Jag hatar bundling som gör att jag får in en massa skitprogram jag aldrig vill ha... men helt ärligt.. Förinstallerat Windows sparar mina kunder en sisådär 1000-2000kr per dator.

DE är glada för förinstallerat windows och tackar inte nej till en förinstallerad DVD-spelare då Windows Vista inte kan spela upp DVD default (ja, ni läste rätt... det kan den inte Laughing out loud ).

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

kimjohanssons bild

Ja du, var det något om önskemål man inte vågar nämna, så man nämner dem av misstrag, undermedvetet? Jag får slå upp stooora psykologi-boken och läsa på antar jag Smile


jentins bild

Jag har ingenstans i min text sagt att det "explicit" handlar om windows oem krav. Därimot har jag sagt att jag tycker det både handlar om windows och förinstallera programvara. Mest av enledning enligt nedan

Ovanskrift för artikel
"French Court says no to preloaded windows on Acer laptop"

Källa register
Där de säger,

"the fact that he had no choice but to buy the €599 Acer notebook with the ubiquitous operating system and software products including Microsoft Works, PowerDVD, and Norton AV."
http://www.channelregister.co.uk/2007/09/26/acer_laptop_microsoft_window...

Jag ser ivf att det står både operativsystem, windows och Microsoft XP i den artikeln. Där av drar jag min slutsats.

Artiklen härledande till denna artiklen ovan, säger i själv i svenskt text "Fransman ratade förinstallerat windows." samt

"skeppades med Windows XP och "andra onödiga program"

Artikeln ovan är också tagen från The Register där jag hämtade min information.

Så med all den informationen fick jag det till att det inte bara handlade om förinstallrade program utan ävan operativsystem.

Lite redigering.
Samt läste jag den franska domen länkar innan, där min dotter översatte till mig att pengarna som blev återbetalade även gällde windows XP.

lundatoks bild

Nej, men jag kan tänka mig att Microsoft är mycket kära i exklusivitetsklausuler i avtal.

--
MöLUG - Blog

hoths bild

Beskrivs i denna tråd och länkad annan artikel.
http://www.linuxportalen.se/node/7651

 
Nettokostnaden för att köpa dator plus OS torde bli densamma i alla fall. Men det kan rentav bli billigare eftersom priset blir synligt på ett annat sätt.

 
Min erfarenhet för övrigt av företag och Windows är att de ändå blåser om varje dator som kommer in med "sin" konfiguration och inställningar. De struntar alltså i det OS, och eventuella extraprogram, som råkar finnas på datorn när den kommer in genom dörren.

 
Konkurrens ger billigare priser och snabbare utveckling. Monopol ger högre pris och stagnation. Tvingas det fram en delning så är det en fantastisk chans för Linux att tränga in på marknaden. Men då måste även installationen av Linux bli ändå enklare. Bara att ladda in skivan så installeras OSet på datorn.

 
Vem fixar så att det fungerar? I min vision så är tillverkarna av datorer så öppna mot tillverkare av OS att det är dessa senare som gör "bundlingen" för datorerna. Detta lär ju för övrigt framtvinga öppna drivrutiner mot hårdvara. Knappast en nackdel.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

annes bild

Ja, Mindlight är ju känd som Linuxportalens store "Microsoft-försvarare" och nu får vi förklaringen: Det har inte alls något med att vi ska vara rättvisa och objektiva när vi jämför Linux med Windows. Han gillar helt enkelt trassel och elände så Microsofts produkter passar honom utmärkt!(?) ;D

mindlights bild

Indirekt menar du att HP, Lenovo och Dell saknar jurister som läser igenom avtalen ?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Nej, vart skrev jag det?

--
MöLUG - Blog

mindlights bild

Förstod inte ditt svar på Jonas inlägg då. Kan bero på att jag är trött.

Vad var det du menade då?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Jag menade att dom säkert ger hyffsade priser till dom som vill installera windows på sina datorer (OEM) och vansinnigt bra priser till dom som går med på avtal med exklusivitetsklausuler i distributionsavtalen.

Eller så vägrar dom distribuera genom nån som levererar datorer med annat än Windows på, men att dom inte kan tvinga dom allra största.

Take your pick. Smile

--
MöLUG - Blog