Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fransman som inte ville ha förinstallerat Windows får 2800 kr

Antoine Gutzwiller hade köpt en bärbar dator från Acer med Windows och andra förinstallerade program. Eftersom fransmanen inte hade något intresse av att använda Windows eller något av de medföljande programen, valde han att stämma Acer för att de inte kunde sälja datorn utan mjukvaran till honom. Striden har nu avgjorts i domstol och Acer tilldöms betala tillbaka 2800 kr för programmen samt 4600 kr för "sveda och värk". Laptopen kostade 599 Euro med programmen.

Källa

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

urbans bild

599 Euros = 5 511.91201 Swedish kronor

Detta gör ju Acers dator billigare än Medisons Wink

5 512 - 2 800 - 4 600 = -1 888

Man får alltså nästan 1900 för att man står ut med att ha windowseländet på datorn innan man installerat någonting riktigt.

Nu vet jag inget om fransk lag och franska domstolar, men motsvarande borde prövas här.

_______________________________________________________________
http://www.metrobloggen.se/pingvin http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

lundatoks bild

Det viktigaste är ju att visa att OS + dator inte är EN produkt, vilket exempelvis ACER menade när en svensk skulle ha ut ersättningen för Windows. Han ombads lämna tillbaka HELA datorn då han köpt en produkt, inte två.

Kan man slå hål på myten att en bärbar dator är en produkt som inkluderar programvaror är loppet vunnet.

--
MöLUG - Blog

mikehers bild

Sverige är för litet vi har för få jurister som ens skulle bry sig.

Sverige är nog en av Europas största Microsoft älskande land. Går ju inte ens ta en vettig diskussion med "vanligt" folk om alternativen då de är så frälsta i Microsofts produkter.

Kanske jag som e negativ nu men senaste idag hade jag diskussion om det i skolan hopplöst. Endast "datanördar kör linux" inställningen är för utbredd i sverige. Man kör hellre en piratkopia av Microsoft word än att testa Open Office tex.... Så har inget stort hopp ovan ska inträffa här.

tufftuffs bild

Det är inte en produkt, däremot är det ett paket. Du kan knappast kräva att få lämna tillbaks bilradion och få pengarna tillbaks när du köpt en ny bil där bilradio ingår. Däremot kan du sälja bilradion. Eller ditt Windows. Programvara har lite speciella regler, du får inte dela en programvara i flera delar och sälja var för sig. Men enligt konsumentlagstiftningen har du rätt att sälja ditt exemplar av Windows eftersom Windows även säljs som en separat produkt. Trots att Microsoft påstår att du inte får, för att licensen är knuten till datorlådan (för det är där stickern ska klistras!). I och för sig så finns det inga sådana rättsfall, så riktigt säkert är det inte. Däremot finns det rättsfall som säger att du får sälja programvaran vidare även om tillverkaren säger att licensen är personlig och inte får säljas.
 
Tillbaks till det här med återlämnande av Windows, att man ska få det beror på att det står så i licensen. Eller gjorde iallafall, jag har inte läst någon Microsoftlicens på flera år Smile Nu kan jag inga detaljer om den här franska historien, så de kanske har något annat bakom?
 
//TuffTuff

jonasbjorks bild

Ondska bekämpar man med kärlek. One Love är konceptet. Snart har vi konverterat hela Sverige.. Smile Hörde en gång att hoppet är det sista som lämnar människan. Jag hoppas fortfarande, alltså lever jag. Slutar jag hoppas kommer jag dö.. Sad

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Jag förstår din argumentation, men här är en lång tråd med svenska leverantörers inställning:
http://www.linuxportalen.se/node/2770?from=50&comments_per_page=50

--
MöLUG - Blog

ratchers bild

...brottet, jag är en datanörd:-) ända ut i fingrarna... iaf om jag ska tro alla runt omkring mig:-)

Vill det Microsoft vänliga "Sverige" ha MS, tja då låter vi dom ha det, men då ska dom ju inte räkna med hjälp sen om några år när deras datorer rasar...

har svårt att ens tänka mig att sitta med Windows längre.
inget linux? ingen Ratcher vid datan heller...

______________________
Hacking is the future