Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Novell får Linuxboom efter Microsoftaffär

Novells Linux-försäljning har ökat 243 procent sedan i november förra året. Drivkraften är alliansen med forna fienden Microsoft. Det säger Justin Steinman, som är marknadsdirektör på Novell, till IDG News.

 
Läs mer på
http://www.idg.se/2.1085/1.122836

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

De har fåt 24 nya kunder alltså? Wink

Skämt åsido.
Vad jag undrar, INTE som Microsoft-älskare, är om Novell räknar med de där supportkupongerna som de sålde till Microsoft i de där 100 miljonerna?
.
Jo... det är relevant för sakens skull... för om så är fallet är inte vinsten av Microsoftarbetet så fruktansvärt gigantisk som Novell vill påskina.
.
Oavsett vilket så är ökningen välkommen för alla som sysslar med Linux.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pluns bild

Jo vinsten är nog svårberäknad och Novell/MS affären är ju något som påverkar huvudsakligen företag

http://www.novell.com/news/press/more_customer_momentum_around_the_micro...

Deutsche Bank plus någon av de stora amerikanska investment drakarna har sedan varit uppe angående GPLv3 där något/några klientprogram varit i farozonen.

Novell kan då sedan pytsa in ännu mer pengar i tex Open Suse samt
viktiga open source projekt. Kommer då oss till godo.

Jag ser enbart postivt på att man öppnat upp det här och hoppas att EUs serverprotokoll fråga leder till ännu bättre förutsättningar för
mixade lösningar.

Smile

mikehers bild

Historiskt sett skrämmer Microsoft sammarbetet skiten av mig men det tycks Novell folk glömt historien:

1. IBM Dos blir Microsoft dos
2. GEM blir windows 1.0
3. IBM OS2 sammarbetet blir windows 95
4. Hotmail köps upp av Microsoft och blir propitiärt skit ala MSN
5. Java/C++ blir C#
6. Flash/Java blir Silverlight
7. Novels metakatalog goes activeX
8. Blir du för stor Community så sköps du uppo av Microsoft ala FaceBook...

Jag säger som jag alltid sagt företag är fega. Så innihelvete fega!!!

Man väljer hellre göra sig beroende av storföretagen än att satsa högt och markandsföra sig för man anser det kostar för mycket. Nej man tänker hellre kortsigtigt och skiter i framtiden. Varför bry sig "jag är väl ändå inte chef om fem år så varför bry sig om ett storföretag tagit över oss"

Jag må överdriva men varningssignalerna klingar.... Och i ärlighetens namn är jag urbota less på att dagens företag inte tänker längre än näsan räcker och endast fokuserar på snabba vinster!!!

och då snackar jag inte bara linux utan företag överhuvudtaget. Finns fan ingen filosofi eller eftertanke idag bara snabba vinster sen kan man sälja sig hur fan som helst bara aktieägarna är nöjda...

jonasbjorks bild

Äger du aktier i något av de nämda företagen? Drabbar detta dig? Annars undrar jag vad du är så förbannad över. Gillar du inte Novell kan du ju köra vilken dist som helst där Novell inte har något att säga till om. Debian t.ex. skall ju vara friare än andra sägs det. Annars är ett bra tips FreeBSD, så slipper du hela linux-cirkusen, om det är den som stör dig. Java/C++ har inte blivit C#. C# är MS nya språk som är inspirerat av C++ och Java. Både C++ och Java finns kvar. Flash/Java är inte Silverlight. Adobe Flash finns kvar, SUNs Java finns kvar och Silverlight är en ny Microsoft-teknik. Visst är det konkurrenter, men är det inte det vi hyllar? Valfrihet. Eller det är inget bra när Microsoft ger ytterligare ett alternativ?

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Men snälla du, inga av de där påstådda sambanden existerar ju. Bara konspirationsteorier utan värde. Däremot är det så att att allt som görs bygger på något annat och att utvecklingen aldrig står still. Den som tror sig uppfunnit den slutliga lösningen och sätter sig till ro kommer att gå under.

 
Ett exempel på detta från en totalt orelaterad bransch är tändkulemotorfabriken Pythagoras. De hade uppfunnit Världens Bästa Tändkulemotor. Den var så överlägsen att de sparkade sina ingenjörer. Några år senare gick diesel- och bensin-motorerna om och förbi. För en del applokationer ersattes tändkulan till och med med elmotorer. Fabriken gick omkull, ingen var förvånad. Samma process förekommer i samtliga branscher.

 
GEM var till exempel ett alldeles underbart program. Men sålde antagligen inte tillräckligt mycket för att leva kvar. Delvis för att Microsoft snart skulle komma med Windows. Lika farligt som det är att komma för tidigt på marknaden med en produkt är det att komma för sent. I båda fallen misslyckas man.

 
C# är Microsoft fösök att göra en egen "java". Vid tiden var Java också propritärt SUN, även om standardiseringsförsök fanns. SUN tänkte långsiktigt men marknaden var inte helt beredd. Värst av allt för java var dock att även om ideén var lysande så var implementationen det inte. Fortfarande är det så att man kan behöva många olika versioner av java runtime environment för att kunna köra sitt java-program.

 
Företag tänker så långsigtigt de kan. Definitivt längre än fem år. I alla fall de framgångsrika. De andra misslyckas och hamnar i kategorin "världen förstår oss inte, alla är så elaka". Inkompetens straffar sig, som alltid.

 
Att bli uppköpt hör till spelets regler. ALLA företag på börsen är till salu. Det är bara att köpa aktier så äger du en del av ett företag. Köper du tillräckligt många aktier så äger du företaget och kan då bestämma vad du vill. Inklusive lägga ner eller förändra inriktning på bolaget. Inget konstigt med det. Det är så marknadsekonomi fungerar. Uppskattar inte marknaden dina produkter så går du till sist i konkurs, om du inte gör något åt det. Här har du den andra gränsen för vad ett företag kan eller inte kan göra. De måste sälja och gå med vinst för att överleva.

 
Till sist kan man undra vilket företag som idag motsvarar Pythagoras. Är det en-produkt-passar-alla företaget eller är det de som kan erbjuda det köparen vill ha? Inga imperium varar för evigt. Du kan bara göra en sak med ett monopol; förlora det. Den ljusnande framtid är vår...

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

1. IBMs världsherravälde BRÖTS av Microsoft genom att de gjorde PC-Dos (som var deras produkt som IBM sålde under licens) tillgängligt för Taiwanesiska tillverkare. PCn var öppen så till vidare att IBM ville ha den som industristandard men nog fan ville de ha monopol på operativsystemet.
Microsoft gjorde följaktligen världen en TJÄNST genom att spräcka ett monopol!
2.Apple stämde skiten ur Digital Research för att GEM var för likt Macens GUI. Microsoft hade år kvar innan Windows skulle släppas så som jag minns det.
3.Men tjena hej. Har du rökt tomtebloss??? Microsoft och IBM enades om att skapa nästa generations OS, OS/2. Tillsammans skapade de OS/2 och allt var frid och fröd. IBM, som var en teknikorienterad organisation, fokuserade på tekniken och satte kraven lite väl hårt på hårdvaran och Microsoft, som kan beskrivas som marknadsdrivet, såg att detta skulle begränsa försäljningen och bröt sammarbetet. Dock såldes OS/2 v1.0 både under Microsoft-flagg och IBM-flagg. Tittar du på OS/2 1.0 och jämför med Windows 3.1 så ser du stora likheter i bl a GUI.
Det var först när IBM släppte OS/2 v2.11 som brytningen var solklar.
Ni som kommer ihåg hur det var: IBM släpte OS/2 Warp strax innan Microsofts Chicago var klar för release. IBM skänkte bort tusentals OS/2 Warp-paket till studenter och datorintresserad med förhoppningen att folk skulle inse hur bra 32-bitar och äkta multitasking var.
Dock körde Microsofts marknadsavdelning över IBM när Windows 95 släpptes.
Om man inte förstår hur urusla IBM är på marknadsföring och anpassning av produkter mot kundsegment så kan följande anektdot ge en lite klarare bild:
På den tiden så hade IBM och Apple enats om att nu skulle man bryta Intel och Microsofts imperium (AMD var inte en så stor spelare på CPU-marknaden då). Tillsammans lanserade de PowerPC, CPUn som skulle springa rundor runt Intels x86.
Den skulle vara billigare, snabbare, strömsnålare och 100% kompatibel.
Rätt så snart började samarbetet knaka, i mina ögon var det för att IBM fokuserade på coola tekniska specar medans Apple hade öga för design och marknadsföring. Det hela brakade rätt hårt när IBM gick ut och sa att de skulle tillverka OS/2 för Risc (PowerPC) och då var brytningen rätt total.
Något år eller två och flera miljoner kronor senare var det dags för lansering av OS/2 för PowerPC.
.
Dagarna innan lanseringen drog man in produkten.
.
Något geni högt upp på IBM hade insett att OS/2 Warp för PowerPC skulle konkurrera med AIX (IBMs Unix) och så kunde man inte ha det.
Konstigt nog hade man inte insett detta INNAN man plöjde ner miljoner.
.
4. Och??? Det var väl inte så speciellt öppet INNAN Microsoft köpte upp det?
.
5. Hur får du ihop det där??? Java bör väl liknas med J# och C++ med C#... men inte fan har Dot Net vunnit...eller har jag missat något?
.
6. eh...som andra sagt till mig i den debatten: Adobe har väl inte skapat något öppet system av Flash och verkar inte vara jättesugna på det tidigare heller?
.
7. Novells metakatalog goes ActiveX... okej...begreppsförvirring... Menar du Novells eDirectory (NDS) goes Active DIRECTORY? eh... ungefär som att det kan bara finnas en closed source databas... Oracle och DB2, kan ni vara snälla o lägga er ner och dö?
.
8. Blir du för stor Community så sköps du upp av Microsoft ala FaceBook... eller Yahoo! ... eller AOL... eller eBay... ja, listan kan göras lång... eller som man brukar säga: If ya cant beat em, buy em!
Jämför gärna med svenska företags strategier: Securitas och Tetrapack.... eller varför inte referera till det du annars nände i punkt 6: Hur skapade Adobe Flash?`Nej just det... de köpte upp Macromedia.
Ge upp att försöka vara den som förändrar det kapitalistiska systemet från grunden... om du inte råkar heta Vissarionovich Dzhugashvili i efternamn förståss Wink
.
Visst fan dominerar Microsoft och visst fan höjde vi alla på ögonbrynen när Microsoft visade vägen när de, efter att blivit stämda av Stacker för att ha introducerat realtidskompression av filer i filsystemet i dos, helt sonika köpte upp och lade ner Stacker.
Problem har många lösningar. Visse ger mer vinst än andra. Microsoft har ett arbetssätt som för mig inte skiljer sig speciellt från det andra storföretag har. Inte minst IBM och Novell har historiskt sett gjort tvivelaktiga saker för att behålla monopol... och skulle jag sitta som majoritetsägare i feta-företaget så kan ni ge er fan på att jag skulle fortsätta förslava er om det innebar att jag kunde fortsätta köpa en ny Jaguar varje vecka Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

Men snälla som vanligt när man skriver nåt i ämnet tar Novell folket åt sig! Som jag skrevc innan det handlar INTE bara om Novell det handlar om att i princip alla företag idag säljer sig för att göra SNABBA PENGAR!

Jag har svårt att begripa vad Novell eller andra distar vinner på sammarbetet med Microsoft i längden vad gäller patentporföljer och annat.

Stora företag slukar i princip alltid små företag och vad vinner man på det??? Inbilla inte mig att Microsoft helt plötsligtr tycker Linux är bra med ALL den FUD de kräker ur sig. Jag har svårt tro Novell eller andra vinner på samarbete med Microsoft i längden det slutar väl som det alltid gör när för stora företag blanda sig i de mindre. Det vill säga man köper upp dem.

Som jag säger små företag är för fega vågar inte chansa på nytänkande. Viktigare med "snabba pengar" än att ha en hållbar framtidsplan.

och med tanke på att Novell ger en del till comminityn i form av compiz/xorg samarbete med GFX tillverkare för att göra bättre drivrutiner etc.. Ser jag det som i förlängningen ett hot för vad händer om Microsoft slukar Novell. Eller samarbetet avbryts (vilket ju hänt förut). Man roffar åt sig av communityns ideer implementerar det i windows och sänker linux.

Visst jag må överdriva som sagt men inbilla mig inte att det inte skulle vara möjligt. Historiskt sett har det hänt så varför skulle det inte hända igen.

Jag är definitivt inte bland de där linux folket som är emot kommersiell linux men vad jag har svårt för är samarbete med Microsoft med tanke på att det företaget är experter på att sabbortera.

Allting Microsoft gör blir standard vare sig de implementerat det själv eller stulit det sen spelar det ingen roll om det är bra eller dåligt. Just därför har jag svårt att se vad Linux företag vinner på sammarbete med dem långsiktigt.

mauths bild

Jag kommer ihåg att jag fick en skiva med OS/2 Warp med posten.
Bara skivan, inget annat alls inte ens ett reklamblad, jag begrep inte vad jag skulle göra med den.
Något av en miss i marknadsföringen från IBM's sida.
Flera år senare hörde jag att det visst var ett bra OS men då var det så dags.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jonasbjorks bild

Den enda som tjänar på att samarbetet mellan Novell och Microsoft är slutkunderna som kan öppna dokument som är skrivna på en annan plattform. En windowsanvändare kan således samarbeta med en linuxanvändare. De jobbar också med virtualisering som gör att vi skall (enklare) kunna köra Linux på Windows, och vice versa.. Jag vet inte, men jag tycker det känns positivt.

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

... när jag började på IBM 96 och varnade teknikerna för NT4 och dess frammarsch...
.
... shit vad jag fick rätt... ofrivilligt... Sad

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...