Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linspire 6.0 kör över communityn siktar på Windows-användarna

Linspire har kommit ut med version 6.0 av sin Linuxbaserade distribution. I Linspire 6.0 sparar de inte på krutet utan implementerar stöd för Quicktime, Windows Media Player, Flash, Real, Microsoft OOXML och andra hatobjekt för förespråkare av fri mjukvara.

 
Läs mer på
http://linuxworld.idg.se/2.1014/1.124975

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hooloovoos bild

Äntligen! Trodde inte att jag skulle få se nåt bra av det där Pyttemjuk avtalet i min livstid. Smile
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

Marcuss bild

ooh. bra där. Alla laddar ju ner stödet i vilket fall. fattar inte varför de spelar någon roll om de e med från start med originalmjukvaran dessutom


hoths bild

Microsoft har, som alla andra företag, rätt att släppa sina applikationer på Linux om de så skulle önska. Är de sedan gratis att ladda ner och använda; visst då kan man väl använda dem. Vill de ha betalt så, visst lika så, det kan de väl få göra.

 
Microsofts framtid ligger kanske i att de släpper applikationer som körs på Linux. Då kommer de att bli en leverantör i högen som leverar linuxprodukter. De kommer då, för första gången, att utsättas för konkurrens på en fri och öppen marknad. Det kommer att både förbätttra deras produkter OCH (inte minst viktigt) sänka priset på dem. På sikt bör det leda till en mer balanserad marknadssituation än den vi har idag.

 
Det största problemet med Microsoft är inte bolaget per se, utan den monpolliknande ställning som de nu har. Glöm inte att de en gång BRÖT det monopol som andra bolag hade inom databranschen. Nu är det de själva som har en monpolliknande ställning vilket leder till högre priser än nödvändigt och sämre teknisk utveckling. Inget av detta är till fördel för oss som konsumenter. Det är detta som är det största problemet med Microsoft.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

pluns bild

Wink... finns det något bra i Linspires avtal.. ??
Ska väl vara för rädda amerikanska användare ?

Enklare att bara göra allting lättilgängligt så får amerikanerna (läs MS) försöka stämma varenda användare jorden över.

Med ett klick så installeras enkelt codecs i Ubuntu.

lokpests bild

Tycker faktiskt att det är bra när man måste ta aktiva val för att frågå sin egen frihet. Vill man ha ett ofritt paket, kan man ladda ner det om man vill, men varför skall ofrihet vara grunden som alla prackas på?

mikehers bild

Om man vill ha windows varför inte köra windows direkt då?

pluns bild

Jo men det handlar ju inte om det..finns väl ingen anledning att köra Windows eftersom de stora distarna hanterar det här på ett enkelt sätt.

Ubuntus sätt är att föredra där användaren gör ett aktivt val utan
några krusiduller. Tycker själv inte om Linspire samt Xandros
avtal med MS.

Sen finns det visst en fundamentalistisk syn på detta men den har som bekant visat sig inte leda någon vart, smal lång återvändsgränd.

Alla bör inse hur verkligehten ser ut:

http://www.xitimonitor.com/en-us/internet-users-equipment/operating-syst...

mikehers bild

Hmm blir inte klok på om ovan inlägg var riktat till mig men vill ändå förtydliga mitt inlägg Smile

Vad jag menar är vad ska man köra linuxdist för om det är en jäkla copy&paste av windows? Vem vinner på det???

Linux borde gå sin egen väg sluta sätta sig i knäet på M$. Finns inte allt i linux thats fine för mig jag väljer hellre bort de sakerna.

Vad blir nästa steg att det kommer en Microsoft Office som funkar via wine? Som i sin tur slår ut OpenDocument eftersom man fortsätter göra folk beroende av Microsoft dokument format. (Just DET Microsoft vill!!!)

Samma sak med WMA/WMV och så vidare. Det kan ju låta vackert att man kan köra det i linux men vad händer när Linspire och Novell blir tillräckligt stora och Microsoft bestämmer sig för att nu ska man stämma alla distar som har indirekt WMV/WMA stöd om de inte har avtal med Microsoft. (Ubuntu/RedHat etc...)

Som jag ser det sluta stöd propitiära musikformat/videoformat etc. som inte finns i linux. Eller få Microsoft att släppa decoders som funkar för ALLA Operativsystem. För vad gäller musikformat, videoformat etc... så måste det liksom documentformat vara Operativsystemsoberoende.

Visst mplayer har stöd i Ubuntu men via Windows "piratkopierade" windows DLL:er som knappast är 100% lagliga att använda i linux.

Som jag ser det Linspire = för Windows Wannabees

hoths bild

Ja, graferna på din länk visar tydligt att vista växer på bekostnad av övriga Windows-versioner. Så har det varit vid alla skiften. Fortsätter det linjärt som hittills i denna takt så är skiftet klart om ca. 10år. Knappast vad Microsoft önskar så de kommer säkert att försöka öka på takten. Men denna gång kan det vara tveksamt om det går lika lätt som vanligt. Intressant är också att de ligger stadigt på 95.5% täckning. Det är svårt att öka när man har ett defacto monopol. Varken Linux eller Mac har heller rört sig på sina positioner.

 
Det enda som säkert går att säga från statistiken är att Vista växer snabbt och ersätter äldre Windows-versioner.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Det är mycket svårt att mäta antalet GNU/Linux-användare så den delen av sifforna ska nog ta med en nypa salt

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Säg det till min granne som "bara" vill kunna surfa, köra msn (med webcam och blingel), skype (med webcam och blingel), webtv (kräver windowsmjukvara samt windows media player 10), skicka/läsa microsoft-office-dokument till/ifrån kursare/lärare, spela sitt nya spel (som kräver fullt DX9-stöd) osv osv.

För honom spelar det ingen roll ifall systemet är "free" när det inte fungerar till 100% med de mjukvaror och tjänster han är van vid. Det är naivt att tro att vi kan få över alla användare till fria format och fria program över en natt - de flesta användare följer minsta motståndets lag och vill bara ha ett system som funkar (ofta med tjänster/program tätt knutna till microsoft/adobe och andra).

Ta ett exempel som BeOS - ett mycket inovativt operativsystem som spåddes en strålande framtid under senare delen av 90-talet. Spana in
http://www.youtube.com/watch?v=9eMGbDJmgv0 , de visar saker som körs på en tvåprocessorig PII:a - fantastiskt system och prestanda, som jag än idag blir grön av avund när jag ser.

Tyvärr så var inte BeOS kompatibel med existerande program och programmerare och användare var tvungna att lära sig ett helt nytt system. Licensproblem hjälpte heller inte till för framgången och Be.inc gick i konkurs i början av 2001.

Eric Raymond gör en jämförelse mellan UNIX och den tekniskt överlägsna efterföljaren "Plan 9" och konstaterar
The long view of history may tell a different story, but in 2003 it looks like Plan 9 failed simply because it fell short of being a compelling enough improvement on Unix to displace its ancestor. Compared to Plan 9, Unix creaks and clanks and has obvious rust spots, but it gets the job done well enough to hold its position. There is a lesson here for ambitious system architects: the most dangerous enemy of a better solution is an existing codebase that is just good enough.

Firefox är nog den fria programvara som har fått störst genomslag, förmodligen för att den kom med en massa unika funktioner som gav faktiska skäl för folk att testa den jämfört med att fortsätta köra Internet Explorer. Firefox tvingar heller inte surfarna att överge sina gamla vanor, samma sidor fungerar i regel minst lika bra eftersom webben i motsats till Microsofts Office-format i huvudsak bygger på öppna standarder. Den goda sitsen har inte OpenOffice.

Att både vara tio gånger tuffare än originalet och dessutom kompatibel med föregångaren är riktigt riktigt svårt att uppnå - tyvärr krävs det ifall man vill förändra världen "över en natt".

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

hoths bild

Jo, så är det ju. Dock tror jag att Linux fortfarande är mindre än Mac vilket fortfarande placerar Linux på en tredje plats. På en site som jag driver ligger Linux på 2.a plats med 20% andel av OS. Misstänker dock att jag själv står för de flesta av de träffarna... Wink mer intressant är att bara 65% på den siten använder Internet Explorer och Firefox hade dryga 30% vilket betyder att fler än jag surfar med Firefox på sidan. Alla tänkbara läsare och OS fanns för övrigt representerade i statistiken som exempelvis Symbian (mobiltelefon)! Siten är inte gjord med mobiltelefon i tanke så jag undrar verkligen hur det såg ut.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!