Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Svårighet med Installation av program

Hej,

Janne här, är det någon som kan förklara och hjälpa mig med hur jag ska
bära mig åt föra att installera t.ex. Firefox 1.5 eller andra program.

Och finns det ingen grafisk installerare av programvaror, en wizard typ.

Har provat med konsol och även läst beskrivningar ect. men det funkar inte!

Är ny på Linux och det känns hopplöst...

Ibland installeras ju programmen direkt efter nerladdningen och ibland inte?

Jag har lyckats med uppackningen av Firefox 1.5 via konsolen men sen är det stopp.

M.V.H.

Jan Laurentzius Nilsson

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

algells bild

Hur du installerar program ser lite olika ut beroende på vilken distribution du kör. Om du kör Ubuntu så finns programmet Synaptic, i detta är det bara till att söka efter det program du vill installera, markera programmet och sen trycka på verkställ.

Vilken distribution använder du?

suoss bild

Oj oj, vilken spännande tråd! Kul att se hur det utvecklas. Hoppas verkligen att du inte ger upp Laurentzius! Är själv IT-proffs Wink Det betyder bara att jag får ett litet bidrag från min arbetsgivare varje månad, ingenting annat. Har själv ganska nyligt gått över till kubuntu från Mandrake-Linux, som Mandriva hette då. Kan själv inte hitta FireFox 1.5 till kubuntu i adept som verkar vara synaptic på KDE:ska. Kanske har jag inte rätt sökvägar inlagda. Finns det någon lättfattlig och strukturerad information apt-get? Fick ju ett litet tips om att det gick att söka apps den vägen. Verkar spännande. Ska testa det imorgon när jag sitter hemma och har tillgång till in Linuxburk. Rolig att se så många engagerade. Fortsätt på den vägen./urban Laughing out loud

/urban Laughing out loud

algells bild

hmm. kom att tänka på att senaste versionen av firefox du kan ladda ner från Ubuntus arkiv är inte 1.5 utan snarare typ 1.0.7 eller nått sånt. Visst det är sant att arkiven släpar efter något.

för att ladda ner det mha konsollen skiver du

sudo apt-get install firefox

laurentziuss bild

Tack för ditt svar algell,

Mandriva Free 2006

Janne

laurentziuss bild

Tack för ert intresse, Pro-grabbar Wink hur kommer det sig att alla utvecklare av GNU eller liknande inte kan utveckla ett enkelt installationsprogram oberoende av konsolen?

Tänk nu på att jag inte är programmerare eller har någon som helst erfarehet av programering och dessutom är nybörjare på linux.

Bara ett konstanterande i all vänlighet.

Kristians bild

eftersläp -> stabilitet Smile

---------------------------------------

 

laurentziuss bild

Det är ju den ver.(1.0.7) som jag kör nu! Den följer med paketet och blir installerad automatiskt...jag vill ju uppgradera till Firefox 1.5

Kan man då skriva "sudo apt-get install firefox 1.5" istället?

putte30s bild

Vill man ha firefox 1.5 i ubuntu/kubuntu så kan man använda sig utav skriptet Automatix :

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=66563&highlight=automatix

mindlights bild

Personligen så föredrar jag Ubuntu för nybörjare av just den anledningen du beskriver:

Svårigheten att installera program.

Debians community och Ubuntus community är grymma på att uppdatera sitt applikationsarkiv och du hittar följaktligen det mesta du kan tänkas behöva i detta.
Mandriva, RedHat och Suse kör ju RPM men jag har mer än en gång fått huvudvärk av att jag laddat ner en RPM som jag ska installera och så fattas det 13 andra RPMer som måste vara installerade innan... och så måste jag börja om med att ladda ner dem först, installera och sen påbörja installationen från början.

Debians (samma som Ubuntu kör) system, apt (jag rekommenderar att du kör Aptitude om du ska köra konsoll), laddar inte bara hem den valda applikationen du valt utan även de applikationer som måste vara installerade före för att du ska kunna köra din nya applikation.

Därför tycker jag att Debian / Ubuntu lämpar sig mer för nybörjare.
När du sen lärt dig hitta i din linux kan du utforska andra distar för att hitta den som känns rätt för dig.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

algells bild

Det varkar som att Mandriva ska ha ett program som heter RPMDrake och det är nog det du ska använda vid installationer av program i Mandriva.
Jag hittade en HOWTO till programmet när jag googlade lite: Mandrakelinux Rpmdrake and URPMI HOWTO

fsns bild

Det har inte funnits ett behov av det. Fram tills för bara några år sedan så var standardsättet att installera program att läsa README- eller Install-filen, och göra som det stod där. Finns behovet så kommer lösningen att uppstå. Och det finns lösningar, dom används inte i så stor utsträckning bara.

Installshield finns numera för Linux. Jag har kört det ganska mycket under linux på sistone (jag installerar stora, dyra, closed-sourceprogram på Linux-maskiner åt kund). Och Loki-installeraren är käck och trevlig också.

Man pratar om "lökprincipen", att man lägger ett skal utanpå ett existernade verktyg för att automatisera användningen. Och det är en ganska bra princip om man kan följa den. Genom att börja med ett program som man kan köra från konsollen, apt-get eller yum för att ta två exempel (vilka i sin tur är skal ovanpå på rpm eller dpkg, se annan postning), och sedan lägga på ett grafisk skal ovanpå det, så kan man tillfredställa både GUIanvändaren och kommandoradshackern. Och alla blir glada.

laurentziuss bild

Smile

laurentziuss bild

Nu när jag provar att köra kommandot i konsolen så begärs password men när jag ska skriva in det så reagerar inte markören ett smack densår bara still och så har det vara i andra fall där ett lösenord begärs också, inte alla fall, bara när det gäller speciella installationer. Varför?

laurentziuss bild

Tack putte30,

verkar funka hur bra som helst, enkelt och smart... Smile)

Nu har jag även fattat grejen med lösenord i konsolen...

"I'm Happy again" (Singing In The Rain)

Häftigt

evil_pirates bild

kan ju påpeka att redhat och fedora har ett system som heter yum, och som klarar av sådana problem som dependencies. Så man kör sällan rpm filer som tidigare...

alltså: rpm -i fil.rpm

utan man kör: yum install fil
och yum installerar då vald fil, ser till så att dependencies löses under processen. Så ubuntu/debian har ingen fördel på den sidan...

flera redhat och fedora baserade distributioner använder sig av yum, så min rekommendation är att kolla om mandriva har detta med eller om man kan få det till den...

istället för att byta dist...

johannesjohanssons bild

"Debians (samma som Ubuntu kör) system, apt (jag rekommenderar att du kör Aptitude om du ska köra konsoll), laddar inte bara hem den valda applikationen du valt utan även de applikationer som måste vara installerade före för att du ska kunna köra din nya applikation."

Vet inte om jag kan hålla med om att installera program i konsollen är enklast för nybörjare. Då det finns ett oerhört kompitent GUI med samma funktionallitet. Och det heter "synaptic" och finns i system menyn under administation.

Vill inte kasta några eldbollar med varför använda något som är föråldrat. Wink

//era

---
Johannes Johansson

laurentziuss bild

Ok jag ska testa, men vilken är lättast/"bäst" Debian eller Ubuntus?

Jag vill helst inte använda mig av konsol överhuvudtaget, för jobbigt
med unix baserad installation när man är van vid windows enkla installations program, visserligen höll man på med dos en gång i tiden men tack och lov att den tiden är förbi, ju enklare dess bättre, sen får alla tekniker säga vad dom vill, med all respekt.

Så frågan är : Slipper jag använda konsoler för installation av program som jag laddar ner i Debian/Ubuntus, är det bara att "köra" install utan att behöva leta ihjäl sig efter ett installations program?

Janne

laurentziuss bild

Du har rätt på ett sätt RPMDrake används i Mandriva men enbart för "egna" program, installationer från cd;n och uppdateringar.

Men ej när det gäller nerladdade program från "independent" webbar.

Jag har inte lyckats öppna några som helst av de typer av .tar.gz ect. som man får när man laddar ner, inte heller när jag packat upp dessa.

Ibland händer det att (när man ska placera sin fil) download frågar om man vill installera och visst vill man det då, men tyvärr kommer inte den frågan upp vid varje nerladding utan man blir tvungen att placera filen på. t.ex. skrivbordet.

Så det verkar som vissa av filerna (programmen) man laddar ner innehåller en installerare i sig själv. Jag har inte lyckats hitta det programmet i Mandriva. Uppackning finns ju, men installeraren gömmer sig om den nu finns Smile

Men tack för rådet.

Jannn

sundmarks bild

Jag vill bara påpeka att det är enkelt att installera RPM:er med SUSE också. Ladda bara ned rpm-filen till lämlig katalog på din maskin och klicka på paketet och detta öppnar Konqueror som har en integrerad funktion att installera med YaST. Alla beroenden kollas under installationen och eventuella saknade filer söks i de kataloger du konfigurerat för CD, disk eller via online YaST Source.

Alternativt ännu enklare:
Högerklicka på rpm-filen och välj "Installera med YaST" och YaST ordnar resten.

 

Mikael Sundmark

laurentziuss bild

Om man ser till den så Kallade "marknaden" så brukar man ju säga att om inte behovet finns så skapar man det...

Om ser till mig som en amatör som ser fördelar med linux i jämförelse med Windows, prismässigt om inte annat ect., så måste ju behovet även finnas. Det ser vi i alla tidskrifter, debatter m.m. och ska man då nå "gräsrötterna" så måste väl även utvecklarna förstått att även vi vill använda oss av linux fast på ett enkelt sett så som t.ex. i windows.

Men det tar ju sin tid givetvis...visst!

All ära åt er alla som utvecklar och kämpar, TACK!

algells bild

Vet inte riktigt men det tycks vara så det är löst. Detta kan ju knappst anses vara nått problem. Det är alltså bara att skriva lösenordet och sen trycka enter och så drar det hela igång.

laurentziuss bild

Vad kan det bero på att det inte finns möjlighet att ladda ner uppdateringar (Check for Updates) direkt ifrån Firefox 1.5 help meny. Den linken (i menyn) syns bara svagt och fungerar ej, i den ver. jag fick genom Automatix???

evil_pirates bild

finns yumgui om man ogillar konsoll... då startar man bara yumgui, väljer programmet man vill ha och klickar...

så än en gång... ubuntu/debian är inte ensamma om enkelheten...

johannesjohanssons bild

Om du ska intallera något annat så rekomenderar jag på egna erfarenheter att ubuntu är enkelt att börja med. Det finns alternativ men det är inte jag rätt man för att rekomendera något annat.

Installationen är mycket enkel i ubuntu 5.10 det är bara lite tangentbords hoppande för att komma igenom den. Och det mesta är självklart under installationen. Fråga om det skulle var något som du är osäker på.

du kan laddahem ubuntu från www.ubuntulinux.org och det finns en guide för de vanligaste problemen på http://ubuntuguide.org/ observera att denna sajt är lite out of date så man kan få tänka efter lite då det kan ha ändrat sig lite. Men det ger iallafall ett humm om hur man ska lösa de vanligaste problemen. Om man inte hittar något där så finns www.ubuntuforums.org där man kan söka på olika atiklar. Google är oxå ett bra hjälpmedel.

Och om man trots det inte hittar vad man söker kan man ju alltid komma hit till www.linuxportalen.se för att få våran exilenta hjälp. Men snabbast gå det säkert om man söker på Google. Det var vad jag gjorde för att fixa till de problem som jag hade ibörjan.

Hoppas detta hjälper dig.

Man kan oxå till lägga att Ubuntu har en liten hype just nu så det är det som många pratar om. Medan andra inte har fattat vad som är så underbart att saker bara funkar;)

Om någon annan kan rekomendera något så gör det. Ubuntu har lösningen på mycket men inte allt Wink

---
Johannes Johansson

sebastian dahlgrens bild

Ubuntu, utan tvekan!

www.ubuntu.com

Vill du hellre ha KDE? Då finns Ubuntu med KDE, kallat Kubuntu:

www.kubuntu.org

-- Sebastian Dahlgren

algells bild

Problemet med dom program du finner som är packade med .tar.gz etc. är att dessa program inte är förkompilerade utan du måste själv fixa kompileringen. Ibland går det enkelt att kompilera och man gör bara så som står i den README-fil som ocftast följer med i den packade filen. Dock så får ofta man inte alls kompileringen att funka och då får man förska lösa problemen själv. detta är dock inte alls lätt (tycker iaf jag).
Så ska du installera program ska du installera .rpm-filer ocm du kör typ Mandriva, Fedora eller SuSE, och .deb-filer om du kör typ Debian, Ubuntu eller Xandros.

I de Debian-baserade distributionerna så finns det ett utmärkt installationsverktyg och i de andra finns det ofta liknande men hur dessa funka vet jag inte.

mindlights bild

Sist jag kollade så klarade inte Yum av det som Aptitude klarade av.
Nämligen att avinstallera dependencies och allt data dessa filer skapat som inte behövs då applikationen du tar bort är borta.

Denna featuren är gudomligt skön när du tar hem en applikation för att testköra och sedan inser att det inte var något speciellt.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Vi tar det igen:

"(jag rekommenderar att du kör Aptitude om du ska köra konsoll)"

OM du ska köra konsoll.

Aptitude har en rad fördelar framför apt-get. En av dem är menyläget där du kan gå in på paketnivå och t ex se changelog.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Även om många har sagt det tidigare så säger jag det gärna igen (mest för att jag gillar att babbla i det oändliga Wink ).

Debian kom först och det fina med Debian är stabiliteten. Släpp en debian i golvet och den tuggar lugnt vidare.

Ubuntu är gänget som såg fördelarna med Debian (Debian är inte en Linuxdist, det är i princip ett distributionssätt) men hatade en av fördelarna som samtidigt är nackdelar... Med stabiliteten kommer nämligen också eftersläpning på versionsnivåer.
Debianfolket gör faktiskt i vissa fall egna buggfixar och de modifierar kod så att den passar bättre med debian. Därför släpar man ofta efter en version eller två på applikationsfronten.
Ubuntu ville satsa hårdare på att finnas med nyare applikationer då man tidigt siktade in sig på desktopen.
Jag har pillat debian i ett par år men Ubuntus community och framåtanda saknar stycke.
Har du problem med Ubuntu som nybörjare så är det lätt att få hjälp.

Så...Server = Debian (Yeah yeah, säg vad ni vill... Jag tycker ändå Debian är oslagbart med sitt säkerhetstänk) ... Desktop = Ubuntu

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fsns bild

Då kommer man till en av dom trickigare bitarna inom OpenSource. Utvecklarna har inget faktiskt ansvar gentemot användarna, utvecklarna ser till sina egna behov, "scratch your itch" som man brukar säga. Ta projekt som KDE eller ScummVM. Om man läser i The Junkyard i ScummVMs (ett av mina favvoprojekt) forum, så ser man en massa postningar som "När kommer ScummVM stödja mitt favvospel?" eller ännu värre "Varför har ni klåpare inte fixat stöd för mitt favvospel, så svårt kan det inte vara?", väldigt frustrerande för en utvecklare som donerar tid och kunnande åt projektet. Användaren ser utvecklaren som en leverantör som han kan ställa krav på, medans utvecklaren ser sig som en del av ett kollektiv där man delar ansvaret, tillochmed med användaren. Och jag tycker faktiskt att det är utvecklaren som har rätt här.

Om man som Linuxanvändare vill kunna ställa krav, ja då skall man också betala en leverantör för det. Vill du ha en mängd med program att snabbt kunna installera, köp Lycoris. Deras klik-to-install är tydligen väldigt smidigt. Men det kostar.

För oss som inte vill betala, vi får allt antingen lära oss, eller komma med hövliga, respektfulla förslag som en jämlike bland andra, och sedan antingen fixa själv, eller vänta med tindrande ögon som ett barn som väntar på julafton.

Samtidigt tycker jag att ett projekt som KDE är väldigt lyhörda på vad deras användare tycker och tänker. Som jag ser det så tar dom åt sig väldigt mycket av vad deras användare säger. Men man implementerar inte varje galen idé som dyker på kde-look med titeln "I made this mockup, it's the best thing ever, now someone implement this NOW!"

fsns bild

Om jag får gissaa så beror det på att 1.5 är en ny minorversion, och jag tror att Firefox bara reagerar på nya microversioner. Eller så ar 1.5an fortfarande betastatus.

laurentziuss bild

Yumgui verkar ju vara helbra för mig men går tydligen bara ihop med Fedora Core 1
Fedora Core 2
Redhat 9

Jag har KDE i Mandriva så antingen måste jag byta OS eller hitta något liknande Yumgui som fungerar till KDE, eller har jag fel?

Janne

evil_pirates bild

Ubuntu tog inte min kringutrustning vilket fedora gjorde direkt... Smile

laurentziuss bild

Ok, tack för dina och alla andras svar...

Lägger ner nu tillvidare, lyckades inte ens öppna Read Me filen till Kyum...måste nog läsa på mer...teori är väl inte min starka sida ska väl tilläggas men det har ni väl förstått vid det här laget Smile

Må så gott. Vi hörs...

Janne

Kristians bild

Håller helt med om allt i föregående inlägg Smile

Ytterligare ett "problem" är att de flesta distar levereras med 100 % fritt innehåll och för att kunna spela upp wma, divx och ibland tom mp3 krävs att man tankar hem lite saker och trixar lite - vilket kan vara svårt för en nybörjare att veta hur han/hon ska gå tillväga

Nybörjare i linux kan i värsta fall tycka att "linux" suger för att det inte stödjer det å det eller det. I fallet hårdvara beror det på att leverantörerna inte lämnar ut specifikationer för sin hårdvara och inte heller gör egna drivrutiner - i vissa fall kan utvecklare "lista ut" (reverseengineering) hur hårdvaran funkar - så är gjort i många fall tex nvidias nätverkskort - men det är en MYCKET tidsödande process och oftast fås endast grundläggande funktionalitet.

Det andra fallet är propritary formats som tex wma, doc och liknande - där inte heller här specifikationerna är öppna och utvecklare får gissa sig fram till hur formaten fungerar - mycket tidskrävande. Trots det finns grundläggande stöd för msn, ntfs och doc Smile - Stort cred till alla slitande utvecklare jorden runt - de gör verkligen vad de kan!!!

Trenden ser dock god ut - om man tittar på vad som finns på tex DC++ (jag håller inte på med sånt själv, men har en avlägsen bekant som någon gång tankar hem "gratismusik" på nätet Wink) så ser man alltmer i format som tex Theora och Ogg Vorbis - vilket är mycket trevligt Smile

OpenOffice börjar ju också ta mark numera - särskilt inom myndigheter och statliga verk Smile

Sen en sak till: GNU/Linux är fritt, det betyder inte nödvändigtvis att det är gratis - och den som önskar ytterligare funktioner i ett program och ine har möjlighet att programmera själv, kan mycket väl betala någon annan för att göra det Smile Att sen ändringarna hamnar under tex GPL kanske inte gör så mycket - då det viktigaste var att kunden fick sina funktioner

Själv är jag en STOR MOTSTÅNDARE mot CLICK AND RUN - principen, den innebär oerhörda säkerhetsrisker - hur vet en nybörjare vad som är reklam på nätet och vad som är relavant inforamtion eller kanske ett installationsprogram - om bägge begär lösenord?

Om propritary software tar sig in på GNU/linux får vi EXAKT samma problem som vi har i windows - virus och spyware så det står härliga till. Synaptic är säkert som amen i kyrkan och har vi öppen källkod slinker ingen spyware igenom Laughing out loud

---------------------------------------

 

evil_pirates bild

jag vet bara att Cobind har utvecklat yumgui. Och jag använder konsol för det känns bättre.

Dessa finns också men vet inget om dom...
http://linux.rasmil.dk/cms/modules/dokuwiki/doku.php?id=yumex:yumex
http://gnome-yum.sourceforge.net/
http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=22185

Den sista är för KDE, den första funkar nog i alla fönsterhanterare

evil_pirates bild

då du kör kde så finns det ju sätt att associera filer precis som i win... i alla fall i fedora. Då högerklickar man, väljer öppna med... och under tillbehör så finns program som kwrite etc. Välj att filen skall öppnas med valt program så skall det vara lugnt sen Smile

mindlights bild

Med det argumentet skulle du lika gärna kunna köra Suse.

Vad var det för kringutrustning som strulade?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

laurentziuss bild

Tack för era svar, jag förstår ju att ni kan er sak och jag har all respekt för er och för allt ni säger och står för!

Och håller med er!

Vad mer kan man tillägga...

Felet (mitt problem med installationer) ligger ju absolut i mitt dåliga intresse för att läsa manualer (vilket jag hatar) men är ju givetvis "ett nödvändigt ont" Vilket jag formodar jag inte är ensam om...

Ber om ursäkt för detta!

Men ibland försöker man ju få hjälp iallafall.

Samtidigt mycket trevligt att vara här och få hjälp och inspiration,
idéer m.m.

Vad gör man när man inte är programerare?

"By the Way" kolla mina musik produktion, gratis nerladdning på download.com
sök på "Djanne" under music, Hip Hip, Techno m.m. förlåt om jag gör reklam men det är GRATIS NERLADDNING på mina låtar så det borde också gå under "opensource"...

Peace

evil_pirates bild

Jag har ingen koll på mandriva men detta finns ju... vet inte hur det funkar dock men det nämndes tillsammans med yum och aptget på en sida...

http://easyurpmi.zarb.org/

laurentziuss bild

Jodå visst men när jag kört den i Kwrite så visar den ju endast binära filer och säger att om jag spar så kommer den att bli förstörd.

Vad menar du att jag ska gör efter att Kwrite har öppnat kyum-0.7.5-0.src.rpm? Fattar inte...jag är väl dum...men hittar inget som jag tycker passar att uträtta i Kwrite gällande denna fil... Smile

Någon annan lösning kanske?

Janne

Kristians bild

Tack för tipset - ska ladda ner å lyssna Smile

Open Source hade dina låtar varit om du lämnat ut ditt mixer-projekt så att man lätt kunnat ändra på innehållet Tongue I det här fallet blir det "free as in free beer, not free as in free speach" Wink Men vi gillar det ändå!!! Tack

---------------------------------------

 

fsns bild

Du behöver inte be om ursäkt, jag/vi hjälper gärna till om vi kan.

evil_pirates bild

tyckte du prata om en readme fil...

kyum-0.7.5-0.src.rpm är en körbar fil... och den kör du antingen genom mandrivas pakethanterare eller via konsol med kommando:

rpm -i kyum-0.7.5-0.src.rpm

(rpm och deb filer är detsamma som exe i win)

laurentziuss bild

Underbart Smile) visst jag vet, "Opensauce" då, kanske passar bättre, just nu är det inte free beer här men ändå, den är iallafall god.

laurentziuss bild

Ok, vill bara vara vänlig...

fsns bild

Va? Nej, rpm och deb är mer likt msi-filer i windows. Du kan inte köra en rpm/deb-fil, du måste installera paketet först.

evil_pirates bild

Jag tänkte inte på ett redan installerat program utan på en installationsfil i windows.

Alla program, spel etc som jag installerat har haft exempelvis setup.exe
och därmed så anser jag att deb och rpm är detsamma som denna setup.exe fil.

mindlights bild

Men du har ändå fel.
En MSI-fil är bara en datafil liksom RPM och DEB.
En EXE-fil är en exekverbar binär fil.

MSI, RPM och DEB har du inte någon nytta av om du inte har ett installationsverktyg installaterat.
Precis som du inte har nytta av DOC-filer utan Word eller OOo.

Det närmsta du kommer Setup.exe är väl ett config-scriptet i en tarboll.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

snabelsvens bild

Du skall installera Kubuntu . End of diskussion!!
Alla svar på ev uppkomna frågor finnes här på portalen eller om vi mot all förmodan skulle gå bet, så sitter det en helvass Ubuntu/Kubuntu guru på "ubuntulinux.se" sen är det bara tuta o köra .I Ubuntu är Ff standard i Kubuntu är det konqueror som basar över nätet en kanongrej det med.

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet