Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ACC+ är bättre än flac och ogg!

ACC+ är bättre än flac och ogg!

Enligt Sveriges Radio talesperson i dessa frågor är detta ett faktum för SR.

Min brevväxling med SR:s webmaster.

Hej och förlåt för att svaret dröjt!

Tro mig, vi har absolut inget emot fria format, men vårt mål är att vara tillgängliga för alla på enklast möjliga sätt och detta betyder inte alltid att vi ska använda fria format.

I dagsläget är Windows Media helt gratis för oss att köra på serversidan och då över 90 procent av våra besökare har någon form av Windows, är det också det enklaste formatet för dem att lyssna på eftersom det fungerar utan att de behöver göra något.

När det gäller Real så fanns det inga alternativ när vi började lägga ut ljud för efterhandslyssning för tolv år sen. Sedan dess har vi det kvar, men här är det snart läge för ett byte. Detta bland annat för att klientdelen är nästan bökig att få ner en gratisversion av och den installerar samtidigt en massa skit på datorn. Real Alternative är tilltalande, och när vi inom kort gör en större omgörning av supportsidorna, ska jag se över hur det fungerar, t ex för de många program vi har som består av flera delar.

I samband med bytet av Real har vi gjort en ordentlig undersökning av marknaden. Då har ett av våra krav varit att det ska fungera på alla plattformar/OS och här lutar det åt AAC+. Vi tittade självklart också på Ogg men valde bort det eftersom det inte höll lika hög kvalitet som
AAC+.

Tack för att du reagerar och hjälper oss att förbättra sr.se!

Med vänliga hälsningar

Annika Ericsson
webmaster
Sveriges Radio

Hej,

Så här står det under Ekots grodor:

*
http://sr.se/Diverse/images/invis.gifhttp://sr.se/Diverse/images/invis.gif

Ekots grodor

Här hittar du en del av de missar och felsägningar vi har gjort genom åren.
De flesta av dem har sänts, andra har kommit till under inspelning.

Lyssna och njut.

Samtliga ljudfiler är i Real Audio-format och för att lyssna krävs att du har programmet Real Player installerat i din dator.

*

Man kan också i rättvisans namn upplysa befolkningen om att det går lika bra med; http://www.free-codecs.com/download/Real_Alternative.htm

Istället för Real Player.

Vidare borde Ni starkt överväga att erbjuda media i Open Source format, som ogg och flac.

Tack för mig

Mvh

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Håller verkligen radioljud så hög kvalitet att det kan spela roll om man kör med OGG eller ACC+?

Varför inte göra en lösning i Flash om man nu ska välja en modern closed source lösning, då den fungerar på alla platformar. Det är åtminstone en lösning som gör att klienten slipper bryta mot lagen genom att installera w32codecs.

Jag mailade ur.se igår och mailar sr.se idag - jag uppmanar alla att göra detsamma.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

- Om de samarbetar med SVT ?

- Om de anlitar Qbrick ?

Streaming:
http://www.qbrick.se/default.aspx?mid=197

SVT
http://www.qbrick.se/default.aspx?mid=164

Stat o kommun...
http://www.qbrick.se/default.aspx?mid=162

Det är allt handlande av Qbricktjänster som ska ifrågasättas, tvingar man streamingaktörerna att se över sina tjänster så öppnas
nog det här.

Troligen så sköter SR det här själv men SVT/SR samarbetar nog.

Kristians bild

AAC+ är förstörande komprimering och kan inte jämföras med FLAC vilken exakt återskapar originalljudet. Tydligen ska AAC+ kunna spelas upp med fria spelare Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

alberts bild

Nu har även jag skickat brev till SR.
 
EDIT: Nu kom svaret. Inte helt olikt svaret till vincedot Smile
Till sist mitt svar i ett litet försök att vara lustig..

mikehers bild

hahaha snacka om Copy&paste. Exakt SAMMA mail fick jag när jag maila dem för ett halvår sen.

MEN ligger säkert en del i att OGG/flac tar mer resurser. Det märks ju även på dagens mp3 spelare. Koden måste optimeras mer om det ska kunna streamas seriöst i såna sammanhang.

Men att AAC stöds i linux är ju knappast sant eller? För även om mplayer kanske har stöd är det ju knappast fullt stöd om de använder wincrap DLL:er eller reverse enginerar med risk för stämningar hit och dit.

staukis bild

Vad jag regerade på var att han skrev att aac skulle ha bättre kvalitet än ogg. Vet inte om han menar ogg vorbis eller bara container formatet. Menar han containerformatet så har han rätt men det skulle vara en ganska dum jämförelse. Nog med petigheter nu på wikipedia står det att ogg vorbis ska vara ungefär lika bra som aac på bitrates högre än 64 kbps. Men varför skulle någon vilja använda en bitrate som är lägre än 64kbps?

Kristians bild

Jag fick svar ifrån sr.se där det meddelande att AAC+ är framtiden är sr.se (i nuläget blott mobilradion) och att de i nuläget inte tänkt gå vidare med OGG Vorbis.

Det goda med AAC+ är att det stöds via open source-biblioteket FAAD2 och är därför spelbart på alla platformar utan binära codecs. Visst finns det gott om patent inom området men vad finns det inte mjukvarupatent på i dessa dagar? Dessutom är vi beskonade ifrån sådana dumheter i EU. Om OGG Vorbis inte är ett alternativ för sr.se så ser jag inte vad som kunde vara en bättre lösning än den som valts jämfört med tex. RealAudio/WMA/Flash.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

kimjohanssons bild

Då kommer ju ändå alltid någon c-lot att klaga på att det inte är öppet system Wink


mindlights bild

Jag tror inte flashlösningen är intressant ur ett podcastperspektiv.

ACC+, väljer de det för att Ipodarna ska kunna tanka eller?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

ibss bild

Sidospår. Moderna versioner av Flash fungerar inte alls på alla plattformar som du säger, se t.ex. Open-/FreeBSD.

mikehers bild

SR och SVT har väl haft problem med att enas om standarder har ett svagt minne av att de blev oense om vilka standarder de ska använda.

Men kan minnas fel :-/

mikehers bild

flash?? aldrig i livet man vill kanske inte alltid tvingas streama musiken via sin webläsare knappast en vettig lsg heller.

Kristians bild

Vad jag förstår är det rev. eng. men FUNGERAR, fast precis som du säger så är det inget fritt format och Apple vill säkert ha licenspengar ifall någon vill leverera stödet med en distribution. Kanske skulle det kunna fungera som med mp3-stödet i Gnome 2.20 / Ubuntu att systemet ploppar upp en dialog när man försöker spela en fil och erbjuder sig hämta stödet via internet.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mikehers bild

Jag måste ändå tilläga att vi hade ett uppror för ett halvår sen men vad hände NADA!!!

var väl typ 300 personer som skrev på. VAR ÄR SVENSKA LINUX FOLKET!!! jag bara undrar.

Kom att tänka på att Facebook kanske kan vara ett ställe att få ett upprop i samanhanget! Eller det kanske inte är så många linux användare på Facebook heller? Själv hänger jag där vardag men kan ju bero på att jag är student med. Men antar att det finns en del Linux studenter där eller???

Med ett antal TUSEN personer kanske det kan hända nåt?

mindlights bild

Behövs det högre bitrate för mänskligt tal?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Visst är det så, det bor en GNU-tomte inom mig också. Fast hur som helst jag vill åtminstone kunna lyssna på radio via internet lagligt.

Vi må vara en liten grupp sett till den stora massan - men kan veganer få specialmat i skolan så ska väl vi kunna få lyssna på radio på vårt vis Wink ?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Amiga saknar också flash-spelare. Skämt åsido, använder inte BSD-folket linuxemu för sådant som flash? Flash är ingen optimal lösning men det är nog den enklaste om man vill nå så många typer av användare som möjligt. Det vore intressant att veta hur många som kör BSD som desktop

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Finns det högpresterande streamservermjukvara för OGG att tillgå? Hur mogen är icecast? Stödjer tex. QBrick OGG Vorbis? De är kanske sådana företag vi borde maila och gnälla på?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

lundatoks bild

polters bild

Bra liknelse Kristian! Smile

Oscars bild

Skillnaden kanske bottnar i att vegetarianers ståndpunkter går att förstå för en normal människa, medan allt GNU-anala-rättighetsbråk är _totalt_ ointressanta annat än för alla fanatiker på THE INTERNETS?

dholms bild

PC-BSD är mycket lämplig som desktop så jag tycker inte du skall avskriva det bara för att Free- och OpenBSD allt som oftast associeras med servrar. Nu var det länge sedan jag körde FreeBSD men på den tiden var det också ett mycket smidigt desktop-OS.
Sen så av alla arkitekturer som Linux stödjer så finns väl bara den ickefria flashpluginen tillgänglig för två?
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

mikehers bild

Men alltså det är tvåtusental folk använder mediaboxar och har kanske inte alltid grafiska gränsnit ochh webbläsare på sin mediabox utan endast CLI där man i sin tur styr den via sin arbetsstation.

Alltså spelaren ska banemej INTE vara beroende av nåt X11 eller en webbläsare.

det ska gå spela upp via tex. mplayer i konsolen helst då utan w32codecs.

Vet inte hur SR/SVT resonerar för nog fanken borde det finnas vettiga OpenSource streaming servrar som är tillräckligt stabila och sen MP3 decoding för det får man kanske ta med tanke på att OGG/Flac troliugen inte är tillräckligt optimalt för att encoda live streams tillräckligt snabbt. (Om det nu är DÄR flaskhalsen ligger men skulle kunna tänka mig det)

Kristians bild

Min syster fick en otrevlig överraskning när hon bytte mobiltelefon för några veckor sedan - all musik hon tankat ner på den gamla var DRM-skyddad och därmed omöjlig att föra över till den nya mobilen. Hon var besviken och förvånad, trots att jag tidigare påtalat "faran" med att bygga upp sin musiksamling på detta sätt. Den gången hade det gått in egen ena örat och ut igenom det andra - hennes mobil fungerade ju som den skulle och det var så enkelt och smidigt att tanka hem låtar Smile

Samma problem tror jag man möter om man försöker framhäva OpenDocument. "Men det fungerar ju så bra som det är. Varför ska jag byta?". Näsan är kort hos normalanvändaren

Jag har LP-skivor ifrån 70-talet, de kan jag spela utan problem. Jag har Worksfiler ifrån 1994 - de var jag klok nog att skriva ut på papper när det begav sig.

En polare har ett fullt fungerande ritbord med drivrutin för Windows98 - företaget bakom har emellertid slutat stödja produkten med följden att den inte fungerar i Windows XP/Vista. Min kamrat har skrivit till företaget och erbjudit sig att skriva en egen drivrutin (under en NDA om nödvändigt) men fått blankt nej.

Öppna spec. och platformsoberoende är som synes viktigt även för hemanvändaren - det gäller bara att dra rätt paralleller. De "anala" GNU:erna är kanske inte helt på fel spår?

Streamad musik/ljud är det dock inte meningen att man ska spara så i det fallet så faller "framtidssäkring" som argument.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mikehers bild

Håller med det är HOPPLÖST få "vanligt folk" att förstå.

Så personligen har jag gett upp det där. Och när sen folk ringer och beklagar sig för MSN inte funkar, eller de fått virus, DRM strular, dokumentformat inte går att öppna i nya Office ja då låtsas jag som jag inte vet nåt för jag e så less på bry mig.

Oscars bild

Vill man få vanligt folk att använda fri programvara finns det bara en hållbar metod för att uppnå detta - funktionalitet. Folk kommer _aldrig_ bry sig mer än 2-3 sekunder om rättigheter och licenser, folk är intresserade av att _använda_ sin dator till något, inte strula runt för att få det att fungera och sedan leva med en dålig halvmesyr.

Jag säger härmed inte att OSS producerar dålig programvara - tvärtom! OSS har levererat så otroligt mycket kompetent och smart programvara, men en del behöver lite mer finputsning och bredare stöd från hårdvarutillverkarna för att kunna intressera den breda allmänheten.

Men, tyvärr, bromsas mycket av denna utveckling av alla licensfanatiker på internet. Fanatikerna är de egentliga bromsklossarna i detta sammanhang, inte företagen eller användarna.

Kristians bild

Gapet mellan "verkligheten" och "det renläriga GNU/Linux" är alltför stort. Att tillåta mer ofri programvara och (särskilt) binära blobbar i fria system är dock inte problemfritt. Det blir svårt att strukturera om koden vid behov och man tvingas hålla kvar många "legacy"-gränsnitt - vilket ger ökad komplexitet.

Men jag förstår din poäng. Man ska se open source / fri programvara som en effektiv utvecklingsmodell - inte som en religion. Det hjälper inte att tala gott om OpenOffice när programmet inte har inte ens har en svensk synonym-ordbok. Det behövs fler arbetstimmar och färre demonstrationer. Nä, ni ska jag sluta skriva och börja koda Wink

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Om Linux hade varit kompatibel med sig själv hade det inte varit något problem för företag/utvecklare att släppa binärblobbar för Linux som hade fungerat..

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dholms bild

..och då hade vi haft ett nytt windows där API:n består av 10 olika varianter av varje anrop beroende på vilken version av APIn man vill köra mot. Nej tack!
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.