Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nokia lanserar en ny internet tablet

Nokia presenterade idag N810, efterföljaren till N800 internet tablet.
Nokias internet tablet-serie har placerat Linux på världskartan som ett stabilt och väl fungerande operativsystem för webb och handhållna enheter.
Den har också visat vägen för hårdvarutillverkare som vill sänka sina kostnader för mjukvara som levereras med hårdvara.

N810 skiljer sig utseendemässigt från sin föregångare då den är försedd med ett utdragbart QWERTY-tangentbord. N810 har även en GPS-mottagare, även det något som N800 saknade.

Enheten väger 226g och har en storlek på 72x128x14mm.
Skärmen är på 4,13 tum med en upplösning på 800x480 med 65000 färger.
Kommunikation med omvärlden sker med Wifi (b/g), bluetooth 2.0 och USB 2.0 (High speed).

Mjukvaran i N810 är inget mindre än Maemo OS2008, en linux med ett användargränssnitt med nära släktskap från Symbian S90.
För att nämna lite kuriosa så kommer Ubuntu Mobile använda Maemo som användargränsnitt.
Annan mjukvara som är inkluderad är en egen Mozilla med Adobe Flash 9 som tillsammans lägger upp fri väg mot Ajax och streamat ljud och video.

Audioformat som stöds i den interna mediaspelaren är: MP3, WMA, AAC, AMR, AWB,M4A,MP2, RealAudio, WAV.
(Tekniska specarna verkar inte vara speciellt dåliga på hårdvaran så det lär inte dröja innan någon portat in OGG och FLAC Smile )

På videosidan gäller 3GP, AVI, WMV, MP4,H263,H.264, MPEG-1, MPEG-4 och RealVideo.
(Klarar den H.264, Mpeg-4 etc så bör det inte vara lång tid förräns någon släpper en plugin / modul som klarar Mpeg-2?)

Lagringen sker på minneskort av SD-typ (SDHC typ krävs för lagring över 2GB).

Prislappen för en enhet i USA beräknas landa på ca. 479USD och lanseringen sker under november.

Källor:
Nokia - http://mylink.se/0r536c
Prylfeber - http://mylink.se/hg7yuj
Maemo - http://maemo.org

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Har ju nyss köpt en P1i med Symbian. Trots många SE telefoner kommer jag inte riktigt överrens med den! (se vilken ursäkt)
Så nu! kan det bli en Nokia för första gången. Att kunna köra Linux och samtidigt veta hur mycket det finns i programvara därute är lockande.
Och priset var ju inte avskräckande. Skall bli spännande att se en live.

Ooops Den har ju ingen telefon i sig! Ledsamt!

turbokapitalists bild

Får man rabatt om man beställer den utan WMV/WMA codecs?

lundatoks bild

Nu snackar vi, jag satt precis och funderade i termerna "användarterminal". One to rule them all, alla dina småprylar i en.

Denna saknar nog egentligen bara telefon, lite segt att behöva ha med sig en lös. Går det att hänga på ett huwaei-modem i nån usbport tro?

--
MöLUG - Blog

polters bild

Verklingen en riktigt trevlig pryl, men en sak förstår jag inte. Varför ingår inte ogg/flac-stöd? Det är ju för fanken fria kodare. Jag bara undrar alltså, den kommer det antagligen inte bli så svårt att installera stöd för dessa ändå, men.. ja..

mindlights bild

Det är grymt förvånande hur Nokia kan missa att slänga in Turbo 3G på en sån här produkt... Wifi i all ära... men Turbo 3G rockar.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Nokia är nog inte intresserade av att förändra sin produkt så den "passar" dig. Du kan däremot bygga en egen surfplatta som du kan designa själv och anpassa så den "passar" dig. Det är en produkt de säljer, ingen legosats. Men hör gärna med Nokia, de lär ju kunna svara på din fråga bättre än någon här kan.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Eventuellt kan det vara så att dom har en videoprocessor i som tar dessa formaten och om man ska köra andra format får de gå över cpun vilket den kanske inte orkar.

Obs, ren spekulation. Smile

--
MöLUG - Blog

mikehers bild

Det lkigger nog mycket i det där ja. FInns inga hårvarucodecs för OGG idag :-/ och OGG tar tyvärr rejält med vanlig CPU kraft.

turbokapitalists bild

Nokia kunde väl slippa WMV / WMA för att anpassa sig till kammaren i första instans där i EC. Kan även vara kunder som gillar den högre kvalité som man får med de övriga öppna formaten.
 
Utöver att codec:n kränker mot handelslagen och friamarknaden, ägs och styrs den av en grupp som är fientlig till konkurens. Att WMA/WMV kommer att vara tillgänglig på ikke-MS platform (QNX, Symbian, Linux, o s v) är långtifrån garanterad. Alltså sågar Nokia därmed medvetet av den gren de sitter på genom att befrämja WMV/WMA.