Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GNU/Hurd

Har haft totalt hjärnsläpp idag. Funderat fram och tillbaka på hur jag ska göra med min stationära dator. Tror ej heller längre på att det finns någon perfekt GNU/Linux distribution.

Tacksam för alla tips kring distributionssystemet Debian ska försöka kolla närmare på det på min bärbara dator. Har dock bestämt mig för att återinstallera Gentoo på min stationära dator från LIVE Cd 2007.0 den verkar vara betydligt bättre än äldre live cd:s som ej fungerar som de ska. Ska sedan ha en vanlig linuxkärna men ska även ge mig på att ordna en hurd kärna till datorn senare vill vara med i utvecklingen.

Även om jag inte längre anser Gentoo vara perfekt så är det den distributionen eller distributionssystemet jag kan bäst detta avgör mitt val att återinstallera systemet. Vet ej längre riktigt vad som är vad men det går ju utmärkt idag att köra Gentoo/FreeBSD eller Gentoo/Hurd. Gnu/Linux, GNU/Hurd eller GNU/BSD antar Gentoo idag också är ett distributionssystem som Debian.

Inga större konstigheter kanske det hade det dock varit om jag varit helt färsk på GNU/Linux eller andra unixbaserade system i största allmänhet.

Gentoo är väl heller inte lika svårt nuförtiden som det var tidigare det är som vilken annan distribution som helst. Den man kan bäst vill man oftast andvända alternativt någon annan distribution om ens nuvarande distribution ej riktigt passar ens behov.

Det är dumt att klaga är nöjd med portage i största allmänhet men gillar också debians pakethantare apt-get. Något som är skönt är att alla distributioner har utvecklats i en mycket positiv riktning de senaste åren. 2,5 % är dock fortfarande en för liten del av operativssystems marknaden och jag hoppas verkligen på att linux/BSD/Hurd/Gnu rörelsen skall mogna och ta mera andelar av marknaden samt få bättre hårdvarustöd.

Men tiden får utvisa vad som händer under tiden går det bara att spekulera.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Ja det finns hundratals distar och konfigurationer att välja mellan. Kanske måste du fundera över vad du vill uppnå med din stationära dator. Vill du ha experimentmaskin, en ren server, eller en andra arbetsdator?

Ena stunden funderar du på att gå tillbaka till Windows och i ena stunden att prova lyckan med GNU/Hurd. Hurd har långt kvar, för närvarande finns inte ens ett fungerande ljudsystem. Den kan säkerligen vara rolig att testa i QEmu/VirtualBox/VMWare men där går nog gränsen för dess nytta i dagsläget.

Trivs du med Gentoo så gör ett nytt försök med den, men då kanske du ska försöka hålla ett stabilt och enkelt system. Installera bara precis det du behöver och tweaka inte mer än nödvändigt. Även om du lagt ner veckor och månader på det system du hade så kan jag lova att det kommer gå snabbare att få ihop systemet den här gången.

Visst är det kul att leka och testa grejor - men det är ännu roligare att ha ett system man kan lita på Smile Jag brukar själv ha två installation tillgängliga vilket låter mig leka fritt med den ena. Andra kör med VirtualBox/VMWare/QEmu för att uppnå samma sak på ett ännu mer dynamiskt sätt. Det fina med QEmu är att hårdvaran den emulerar är klassisk med kända specifikation och stöds därför även av mindre mogna system såsom ReactOS och Athena OS.

Det ser ljust ut för Linux's framtid - det pratas allt mer om öppna specifikationer (intel, amd osv.) vilket är en förutsättning för att hårdvarustödet ska kunna öka.

En annan viktig del är användarna. Jag skrattar ofta när jag läser på idg.se "När Photoshop C3 och Dreamweaver kommer till Linux - då ska jag byta helt", "När 3D Studio Max kommer till Linux - då ska jag byta". Hur tror dessa användare att företag ska bli motiverade att skapa program för Linux om det inte redan finns en marknad? Även om programmen portades så skulle de flesta vanliga användare inte ha råd att köpa dem ändå - så what's the deal?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

Jo dom här hundratals distarna försvinner förhoppningsvist... Smile

LinuxFoundation jobbar ju sedan för gemensamma lösningar och det ser man ju i de stora distarna. Så gott som alla kör ju med samma grundkoncept i alla tunga "byggklossar".

Sen tror jag "tomassu" har för bråttom med Debian, det kan kanske
vara klokt att ta ett varv med Gutsy..?? Gentoo är för mig främmande eftersom jag är för lat for allt som bara ska finnas i en burk Smile

Jag kan tom använda "lägg till/ta bort program" i Gutsy om jag är lat.

"Hoppet" för mig från Ubuntu till Debian märktes knappt.
Mer än att jag fick en extremt snabb PC.. Smile

tomasuus bild

Håller på nu med installationen från Gentoos Livecd.

Nej skulle aldrig gå tillbaka till Windows hemska tanke. Ett fungerande GNU/linuxsystem är ju bara så mycket bättre.Våga säg *nej* till Windows. Möjligen kommer jag köra Windows i Virtualbox.

Tänkte jag kunde köra flera kärnor ifrån GRUB men ska kanske testa i virtualbox först. Redan tagit bort en samling onödiga use-flaggor jag använt tidigare. Ska andvända datorn som skrivbords/sftp och dhcp-server.

Livecd:n verkar fungera väldigt bra än har jag inte behövt läsa någon How-to eller installationsguide den håller just nu på att kompilera en kärna.

Nej ska försöka få ihop ett stabilt system denna gången. Men fungerar live:cdn bra så skulle jag i och för sig kunna testa mängder med saker tar ju inte längre så lång tid att installera systemet. Tänker även snart skaffa ett nytt Nvidia-grafikkort.

För övrigt har jag ju backuper på allt viktigt så det är relativt lugnt ändå även om systemet skulle krascha det är mestadels Gentoos kompilerare som tar tid på sig att kompilera ihop program men det gör inget nu när jag kommer ha X uppe och kan kompilera saker i bakgrunden.

Har gjort flera X86-minimal installationer utifrån Bash tidigare utan större problem relativt snabbt, bara kompileringen av program som tagit tid *morr*

Jaja saker löser sig! Cirkus 1 år sen min Gentoo-burk kraschade sist mitt fel= användarfel! Tycker jag kunnat lita på Gentoo någorlunda bra tidigare bara jag som glömt bort ibland vilka paket jag kompilerat med den & den användarflaggan etc.

Kristians bild

Håller helt med. Meningen med att installera Linux måste väl i någon mening vara att man ska kunna använda och vara produktiv med de programvaror som finns tillgängliga. Slipper man pilla alltför mycket så kan man lägga tiden på annat - lära sig GIMP, Inkscape, Cinerella eller varför inte testa något nytt programmingsspråk?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Du kan ha rätt jag är inte duktig på Debian. Jag brukar alltid ha för bråttom jag gillar snabba enkla lösningar. Men får nog vänta tills det dyker upp någon riktig bra distribution ska dock använda min bärbara litegrann som exprimentdator. Det kan möjligtvis bli så att jag tröttnar på Debian och installerar Gutsy på den. Den fungerar dock någorlunda redan då jag inte har några problem med hårdvara på denna : =)

kimjohanssons bild

tomasuus bild

Det är just GIMP och något programmeringspråk jag vill lära mig har kollat& läst lite om C++ men jag och mitt tålamod : =(

Funderar på att försöka lära mig Perl eller möjligen Python eller Php istället. Men tiden får utvisa detta!

fredrikperssons bild

Jag undrade just vad de tre w:na före linuxportalen.se betydde Wink

----------------------------------------------------
Jag faller för grupptrycket....
MöLUG - Svenska OSS-bloggar
Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson