Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gentoo & problemlösningarna!

Den grafiska inloggningningshanteraren vill ej starta, nästan inget i X vill starta!

Klagar på att libexpat.so.0 saknas! Jag har nyligen testat emerge gentoolkit och sedan revdep-rebuild && revdep-rebuild -library=libexpat.so.0

Får se vad som händer mycket konstigheter idag på datorn men saker går dock framåt men inte så snabbt som jag vill. Kompileringsfel mest hela tiden tycker jag.

Jaja jag antar det är sådant jag får räkna med när jag kör Gentoo utav någon konstig anledning känner jag mig mera hemma&trygg i Gentoo än i andra distributioner trots alla fel hittar jag lösningarna det gör jag inte till övriga distributioner alla gånger.

Önskar jag kände detta för Debian istället som i alla fall har apt som pakethanterare. Nuförtiden tycker jag mest att det är drygt att vänta på att saker ska kompileras i X antal timmar.

Jag kör i alla fall nvidia drivisarna och de fungerar bra i xorg och nu har även min grafiska inloggningshanterare startat efter en reboot äntligen. Har precis varit och kollat andra datorn kde vägrar fortfarande starta men ska fortsätta felsöka systemet jag är helt klart på rätt väg.

Genom att skriva in KEYMAP="sv-latin1" i filen /etc/conf.d/keymaps får jag svenska tecken i terminalen men då måste jag också skriva in
CONSOLEFONT="lat9-16" eller CONSOLEFONT="lat0-16" i /etc/conf.d/consolefont

I /etc/locales.gen kan det vara värt att adda en rad med sv_SE.UTF-8 UTF-8

Sen så skriver jag också detta LINGUAS="sv" i /etc/make.conf för att få kde på svenska efter jag kompilerat ihop det. En del flaggor addar j i USE nvidia xvmc opengl dri detta redan från start för att jag ska slippa behöva kompilera om saker.

Om någon undrar varför jag skriver denna blogg såhär så är det enbart för att jag ska ha något att kika&referera till om jag blir tvungen att installera om Gentoo för egen del igen.

I filen /etc/conf.d/xdm väljer man vilken grafisk inloggningshanterare man vill andvända som standard.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

forslunds bild

Jag stötte på samma problem idag, installerade ett par nya paket i söndags och när jag idag startade upp datorn kunde gdm inte hitta libexpat.so.0. Jag har löst det temporärt genom att skapa en symbolisk länk till libexpat.so.1.5.2, vilket verkar fungera. I samband med att jag upptäckte det här har jag också upptäckt att revdep-rebuild uppför sig illa så jag bör nog gräva lite =/

 

I am not a number, I am a free man!

marwals bild

Jag tycker att du övergav debian lite hastigt. När jag bestämde mig för att använda dvorak tangentbordslayout istället för qwerty eller när jag en gång i tiden bestämde mig för att ge Linux en chans... om jag då tröttnat vid minsta motstånd dag tre hade jag aldrig kommit någon vart.
 
Det ÄR tryggt med det man är van vid... men att framhärda i sin övertygelse att ständigt placera sig i okunskap är jävligt utvecklande.
---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

tomasuus bild

Jag kör ju fortfarande Debian på min bärbara dator som fungerar hur bra som helst vilket jag även måste säga att min stationära dator gör!!!