Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vad är Gentoo?

(Detta är enbart en översättning från engelska till svenska orginaltexten ligger på http://www.gentoo.org/main/en/about.xml)

Gentoo är ett fritt operativsystem baserat på antingen FreeBSD eller Linux som kan bli automatiskt optimerat och skräddarsytt för nästintill varje program eller behov.Extremt konfigurerbart, prestanda samt en användar och utvecklar community i toppklass. De är alla delar av erfarenheterna med Gentoo.

Tack vare en teknologi som kallas portage kan Gentoo bli en idealisk säker server, Utvecklarstation, proffesionellt skrivbord, spelsystem, inbäddad lösning eller något annat. Vad du än vill det ska vara.Därför att det nästan går att göra vadsomhelst med Gentoo så kallas det en metadistribution.

Självklart är Gentoo mer än bara mjukvaran det erbjuder. Det är en community byggd omkring distributionen som är driven av mer än 300 utvecklare och tusentals andvändare. Distributions projektet gör det möjligt för andvändarna att njuta av Gentoo: dokumentationen, infrastrukturen(mailinglistor, sidor, forum),Släppa lös ingenjörskonten(Release Engineering), mjukvaro portning, kvalitetsförsäkran, säkerhetsuppföljning, hårdvara och mer.

För att ge vägledning och hjälp med Gentoos Globala utveckling, så blir ett sjumanna råd valt på årlig basis som bestämmer i globala ärenden ,policy och avanceringar i Gentoo projektet.

Vad är Portage?

Portage är själva hjärtat i Gentoo och utför många nyckelfunktioner.För att göra det kortfattat så är portage mjukvaro distributions systemet för Gentoo. För att få tillgång till de senaste programmen så skriver du ett kommando:emerge --sync. Det här kommandot säger åt portage att uppdatera ditt lokala "portage träd" över internet. Ditt lokala portage träd innehåller en komplett lista av script som kan andvändas av portage för att skapa och installera de senaste Gentoo paketen.För närvarande så har vi mer än 10000 paket i vårat portage träd, med nya uppdateringar som kommer hela tiden.

Portage är också ett paketbyggnings och installations system. När du vill installera ett paket, så skriver du emerge paketnamn, varvid portage automatiskt bygger en skräddarsydd version av paketet enligt dina egna exakta specifikationer, optimerar det för din hårdvara och försäkrar dig om att få de alternativa tilläggen i paketen som du vill ha aktiverade och de som du inte vill ha är inaktiverade.

Portage håller också ditt system uppdaterat. Skriv emerge -uD world --Ett kommando-- kommer försäkra dig om att alla dina paket som du vill ha på ditt system blir uppdaterade automatiskt.