Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En hälsning

Hej jag heter Jonas och är 30+ någonting. Jag slutade räkna när jag fyllt 24 och blivit pappa till en liten flicka som fick namnet NATHALIE efter mitt största intresse. Fyra år senare kom min son Linus till världen, vad han fick namnet från är nog inte helt främmande.

Jag är en helt vanlig person, mina föräldrar var (och är) helt vanliga arbetare. När jag var åtta år (1984) tröttnade min pappa på mitt tjatande och gick och köpte en dator till mig. Under många år var det jag och datorn. Det där vanliga livet som mina klasskompisar pysslade med hade jag inte en aning om. Däremot kunde jag programmera i assembler (6502), jag visste hur min Commodore 64 fungerade innan och utan.

1994 berättade min kompis Martin för mig om Linux, själv hade jag - precis som andra - upptäckt Microsoft Windows, efter år av DOS. Martin gav mig kanske det finaste man kan ge någon - en linuxdistribution på 14 disketter. Detta var början på mitt kommande liv.

Året var 2005 och jag hade tröttnat på att det inte fanns någon riktigt bra sida för svenska linuxanvändare. Tanken var aldrig att jag skulle göra mig en förmögenhet på projektet. Målet var att skapa en plattform där svenska linuxanvändare kunde läsa nyheter om öppen- och fri programvara, diskutera nyheter och som add-value lade vi på bilder från min gode vän Kim (mer känd som Kadavro). Resten av historien har ni hört förut.

Linuxportalen är inte det mest lyckade projekt jag varit delaktig i. Linuxportalen har kostat mig mängder av pengar, tid och engagemang. Kontrollfreak! skriker de som inte har en aning om att det finns lagstiftning i Sverige, eller så skiter de bara i lagstifningen. Öppna upp! skriker andra, som inte har koll på att man inte kan öppna upp en webbplats som skall sprida information som är riktig i sak. Jag trodde att det var fler som ville dela kostnaderna för att driva webbplatsen när jag startade den. Två år senare ligger projektet Linuxportalen > 30.000 kr back. Rent ekonomiskt är Linuxportalen i konkurs för länge sedan.

Vi satte upp frivilliga donationer. Något som glädjer mig är att det faktiskt har kommit in en del pengar. Det finns en del som faktiskt vill bidra till att Linuxportalen skall växa. Tyvärr räcker det inte. Kostnaderna för driften är högre än vad vi får in, vilket innebär att vi går back för varje månad. Vi satsade på att finansiera webbplatsen med reklam. I första omgången fryste Google in våra pengar på grund av fusk, vad vi fuskade med berättade aldrig Google. Vi sålde reklamplats till svenska företag till en mycket låg kostanad. Trots detta fanns det företag som på fullaste allvar menade att reklamplatsen borde vara gratis - för Linux är ju gratis.. Sen visar det sig att flertalet medlemar blockerar vår reklam på sidan, eftersom de anser sig ha rätten att inte behöva visa den.

Om det nu blir så att vi lägger ner Linuxportalen, vill jag att ni minns Linuxportalens fördelar. Alla var välkomna, vi tillät öppna diskussioner kring det mesta (förutom brott mot lagstiftning), vi lät alla registerade medlemmar posta nyheter på första sidan. Vi startade sveriges första podradio om Linux. Vi skapade en enorm kunskapsbank med massor av information om hur man gör saker i Linux. Vi arrangerade träffar där linuxintresserade kunde träffas över en fika, en öl eller en pizza. Vi arrangerade Geek Cruise, där vi drack bier och kryssade över sundet mellan Sverige och Danmark. Vi var på Dreamhack Winter 2006 och föreläste om Linux. Vi var det enda mediet i Sverige som LIVE!-rapporterade från Linux Open Source Forum 2006..

Vi har medlemar som inte bidrar med donationer, och dessutom vägrar visa reklam. Hur skall vi finansiera Linuxportalen?

Jag vill passa på att tacka: killarna i Malmö Linux User Group (MaLUG) som gjort ett enormt arbete med alla träffar och Hack-a-Ton, alla som bidragit till kunskapsbanken, Novell Svenska AB som bidragit med rapporter från SUSE-världen, Red Hat Sverige som bidragit med rapporter från Red Hat-världen, IT-Gymnasiet som bjöd in oss till Dreamhack Winter 2006, TriNix AB som i princip gjorde en ung mans dröm möjlig och Conductive AB som ställde upp med plats på Linux Open Source Forum 2006.

Tack också till: Folket bakom Apache, PHP och MySQL. Drupalgänget. Utan er hade det varit svårare för oss att starta Linuxportalen!

Glöm inte att det du ser i horisonten är inte alltid vad du får.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Källkoden till linuxportalen.se finns att ladda ner på http://www.drupal.org/ . Innehållet på linuxportalen är licensierat enligt Innehållslicens. Donationer till linuxportalen kan du läsa om på Stöd linuxportalen.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild

Vet inte om jag förstått riktigt vad det handlar om. Har du bestämt dig för att lägga ner LP eller talar du om att det finns en stor risk att detta kan hända i framtiden? Eller vad?

FoHs bild

Några funderingar kring reklamen:
Räknas visningarna av reklamen eller klicken på dem?

Personligen har jag inte reflekterat över reklamen, eller hur den fungerar. Har (naturligtvis) blockerat reklam i min webbläsare, och har inte tidigare känt att jag haft behovet av att vitlista någon specifik sida. Det har jag gjort med Linuxportalen nu. Det är inte hela världen, eftersom det är en av få sidor där man lyckas att inte göra påträngande reklam. MEN, om det är så att det är antal klick på reklambanners och liknande som räknas så bidrar jag för min del i princip ingenting (har så vitt jag vet inte klickat på någon reklambanner hittills).

Självklart kan man sympatiklicka lite, men å andra sidan finner jag det en aning omoraliskt Smile

timmys bild

Fattar heller inget...

gustavnilssons bild

http://www.phpportalen.net sponsras med hosting av Qulitum Webbhotell
http://www.phpsidan.nu sponsras med hosting av Loopia
http://www.aspsidan.nu sponsras med hosting av Ipeer
Borde inte LP också kunna få en sådan sponsring?

lundatoks bild

Vad lägger du i dessa 30 k kr?

--
MöLUG - Blog

jaqobs bild

Tror ärligt talat inte fler blir villiga att betala av allt detta gnällande, eller dessa antydningar.
Och ja jag blockar reklam, och kommer fortsätta göra det.

"Eftersom de anser sig ha rätten att inte behöva visa den."

Jag är ganska övertygad om att jag faktiskt HAR rätten att göra det...

Är det inte värt att driva den, sluta lägg in pengar. Lägg ner, så kommer nån annan starta en ny... Eller fixa sponsring som nån annan sa tidigare. Och snacket om att inte ta in mer folk på grund av en användardatabas tror jag faktiskt inte på. Hur fasiken skulle alla forum funka då? Varför skulle alla som hjälper till med sidan behöva ha tillgång till den?

Du gör ett jättebra jobb, och det är en bra sida. Men jag kommer inte lägga pengar så länge nyheterna är tagna från idg eller Osnews, då läser jag dem faktiskt hellre där. Formumet är inte heller stort nog för att vara värt pengar.

Du behöver pengar för att driva sidan, men vad ska vi egentligen betala för, som vi inte får på andra sidor? (Som är väldigt gratis)

Menar inte att vara elak, men hur funkar sidor som sweclockers.com Nordichardware.se, Fragzone.se innan de blev köpta och så vidare?

Kristians bild

Så vart vill du komma Jonas? Fick du inte ett stort gäng donationer förra månaden? Vill du ha mer pengar nu igen? Är det här någon sorts löjligt hot?

Jag kör för övrigt utan adblock på linuxportalen.se för sakens skull

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Marcuss bild

jag funderar mest om detta verkligen borde vara på "nyhetssidan".


hooloovoos bild

Jag tycker det här börjar bli lite löjligt.
Jonas, jag tycker inte du kan hoppas få folk som donerar så mycket pengar så att det täcker driftskostnaden.
Tycker du inte det är värt vad det kostar längre så borde du inte hålla på, utan stänga ner eller ge över ansvaret till nån annan.
Sånt här ska man göra för att det verkligen är roligt, och vara beredd att stå för kostnaden, sen kan man ju försöka få ner kostnaden i så lite som möjligt.
Jag själv skulle tycka det var jätteroligt och att det var värt pengarna om jag hade fått ihop en sån här sida själv. Du har ju minst tusen unika besökare om dagen och växer hela tiden!
(Nu menar jag "du" som i att det var du som startade sidan och det är du som har hand om det, även fast jag vet att du föredrar att vi kallar det "vår")
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

distens bild

Jag tycker att länken till spreadshirt.net ska flyttas till förstasidan. Så att den syns mer. Tror faktiskt inte att folk vet om den.. Skulle gärna se lite mer varor.. Smile Kanske en omröstning på årets bästa kadavro och den som vinner kan bli en tröja som man kan köpa. Smile
----------
Play Ogg

FoHs bild

Jag tycker också det verkar lite mysko hur det kan vara så kostsamt. Speciellt den fortlöpande kostnaden. Jag har ingen erfarenhet av att driva "stora" sidor, och jag betvivlar väl iofs inte att kostnaderna KAN vara stora. Kan inte låta bli att undra om det är den NUVARANDE lösningen som är dyr. Några få förslag har getts, tycker det borde gå att hitta en lösning som inte kostar så mycket.

Bilda en övergripande förening kanske? Får man inte bidrag för sånt? Tongue

Menar inte att vara elak, men hur funkar sidor som sweclockers.com Nordichardware.se, Fragzone.se innan de blev köpta och så vidare?
Ja, det kan man fråga sig. Men du missar väl iofs själva nyckeln här - de sålde sig Smile

pbs bild

Kan inte förstå vad som är idéen med hela det här grälet. Om bandbredden blir för dyr för Jonas finns det ju flera medlemmar som erbjudit att sponsra med det. Om sajtens utveckling tar för mycket tid finns det många som är redo att hjälpa med det också. Eller finns det ännu någonting annat som skulle kunna hindra LP:s fortsatta drift?

jonasbjorks bild

Förslaget om one.com är inte aktuellt. I deras användaravtal 1.1 står: One.com har vanligtvis fri trafik på alla webbhotell. Det förutsätts dock att förbruket av trafik är normalt och att trafiken
inte stör andra kunders trafik. Vid tillfälle av att andra kunders trafik störs har One.com rätt att utan förvarning stänga
kundens webbhotell och kräva kompensation för trafik förbruket. One.com förbehåller sig rätten att bestämma ifall andra
kunders trafik störs. Vid tillfälle av att kundens webbhotell stängs återbetalar One.com inga förskottsbetalda
abonnemang.
Att LP har hög trafik är ingen hemlighet.
 
Reklamen på sidan får vi inte ens diskutera enligt Googles avtal.
 
Driften av LP är inte gratis. Det tror jag att alla förstår. Hoppas iaf. Det känns lite som att nu när jag vill att vi skall dela på kostnaden så drar folk. Det är lite tråkigt, men visar också vilken åsikt en del har. Internet är inte gratis. Det är inte gratis att drifta en sådan här sida.
 
Ja, jag har problem med att släppa in "vem som helst" som utvecklare på LP. Det finns en anledning till detta, i vårt användaravtal står: Registering på sidan innebär att du anger ett användarnamn och ett lösenord för att kunna anpassa sidans innehåll efter dina önskemål. TriNix AB med organisationsnummer 556645-1828 respekterar din personliga integritet och kommer inte sälja/lämna ut dessa uppgifter till tredje part. TriNix AB kommer heller inte använda de registrerade uppgifterna i marknadsföring.. Jag vet inte hur andra tycker och tänker men för mig är det en hedersak att hålla det löftet mot de medlemmar som registerat sig på LP.
 
Så, hur blir det i framtiden? Marcus Follrud och jag kommer att skriva ett API mot databasen som möjliggör att "vem som helst" skall kunna hjälpa till med utvecklingen av LP. Marcus har avtal med TriNix sedan två år sedan för utveckling av webbaserade tjänster. Dvs, han är inte "tredje part". Vi kommer också satsa på att utveckla mervärdestjänster, till exempel längre guider och skolor, vi håller också på och diskuterar med hårdvaruleverantörer så vi kan testa ny hårdvara med Linux.
 
Jag är inte helt felfri, men jag tror att alla vet att jag vill väl. Kanske lite för mycket väl ibland. Det är ledsamt att en del väljer att lämna oss nu. Jag har iaf förstått att jag troligen aldrig kommer få igen det jag investerat i LP (i pengar). Men någonstans måste jag också se nyttan med LP, den är mer värd för den svenska linuxcommunityn än för både mig och dig.
 
Med förhoppning om att vi alla (inklusive jag själv) kan börja sprida positiv information om Linux och öppen- / fri programvara.
 
Jonas

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Tråden har spårat ur helt och låses.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Linuxportalen kostar pengar, Linuxportalen har ONT om pengar. Så om ni inte börjar donera alternativt klickar på annonser så kommer Linuxportalen förmodligen försvinna. Get it?? Smile

tux-svens bild

Du får tillgång till en massa vänliga och mycket kunniga Linux-användare, som helt utan egen vinning lägger massa tid på att hjälpa dig och vägleda dig när du har problem. Här finns åxå hela spektrat av användare från absoluta nybörjare till MYCKET kunniga Linux-proffs. Dessutom kan man få reda på generella saker om Linux och saker om andra distar än den man snöat in på själv. Det är mycket högt till tak på linuxportalen, vilket det inte alltid är i andra forum. (Själv blev jag utslängd från en engelsk site när jag försökte få folk att ställa upp att skriva på "The Linux Printer Driver Petition". De slängde ut mig för att jag spammade tyckte man)
Sedan är jag förundrad över att Jonas som har familj och barn har tid att ägna så mycket tid åt Linuxportalen. Familj och egna barn kräver mycket tid, det vet jag av egen erfarenhet. Jag ser det som en bonus för Linuxfolket så länge Jonas kan hålla på, slutar han så kommer det att bli tomt. Jag känner inte folket på Linuxportalen genom att jag träffat dem, men ändå känner jag gemenskap med dem när jag är inne på forumet. Detta trots att många är 20-40 år yngre än jag. Det är ingen som ifrågasätter vad jag är för en gammal gubbe, utan jag får friska tips och kul debatter. Adblock Plus är på men avaktiverad på denna sida...Wink

---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

kimjohanssons bild

Ja, sympatiklick kan också vara problematiska med Google-ads, om det görs väldigt mycket. Det slutar med att sajten inte får pengar ÖHT.

Dock så ser jag lite intressanta saker i google-annonserna lite då och då, så då skadar det ju inte att ta en titt.

Google-ads kan ge resultat för visningar också.


marwals bild

Ska LP lägga ner så är det nog en nyhet. Om inte så är det något annat.
---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

hoths bild

LP sponsras av TriNix AB och Jonas Björk med hosting. Men de har ett ganska litet företag och det kan vara betungande att behöva lägga såpass mycket av egna pengar för att hålla igång LP.

 

Flera personer har i diverse trådar erbjudit sig att sponsra Lp på andra hostingtjänster och även föreslagit att LP skall läggas på en köpt hostingsite (underfärstått billigare). Även om man kan vara tacksam för engagemanget för LPs fortlevande så skall man nog vara såpass öppen och ärlig att det är absolut snabbaste sättet att lägga ner LP. INGEN annan hosting kan vara billigare för LP än den gratis hosting den redan har.

 
Åter andra har förklarat "att jag betalar minsann inte en spänn", ofta förenat med något speciellt krav. De brukar också efterlysa alternativ sponsring. När sedan alternativ (reklam) tas fram så blir reaktionen lika förutsägbar; "usch nej inte reklam, jag vill ha alternativ sponsring". Vad denna alternativa sponsring sedan skall bestå av lämnar de glatt därhän.

 
Det finns en kostnad för att driva LP, eller vilken annan site som helst. Denan kan sedan finansieras på olika sätt. Ett sätt är medlemsavgifter, reklam eller att det är en affärsdrivande sida som säljer något.

 
Vilket passar bäst för LP? ja, det finns väl inte mycket som går att sälja, eller? Så då återstår medlemsfinansiering och reklam. Reklam reagerar många surt på och svarar med att blocka reklamen. Så då får LP inga pengar den vägen. Återstår då medlemsfinansiering som har visat sig minst sagt skral. Utslaget per medlem och år så pratar vi om medlemsbidrag i storleksordning två(2) kronor/medlem/år. Det går Lp inte runt på. Kvar återstår... ingenting?

 
Så hur skall då LP överleva? Är det helt omöjligt att i Sverige få medlemar att betala för att en så viktig och intressant plats som LP skall överleva?

 
Det är inte symptomatiskt för Linux comunityn i stort. Där förekommer det ofta att medlemmar och enskilda individer sponsrar. Så har exempelvis Linus Torvalds, när han var en fattigt student, fått sin PC betald av av tacksamma personer på nätet. Detta utan att det kom en massa krav och villkor och annat för att betala. På senare tid har även skaparen av CD/DVD-brännarprogramvaran K3b fått stora frivilliga donationer för att kunna köpa hårdvara för projektet. Han fick till och med mer än han begärde. Överskottet gick till mer hårdvara! En solskenshistoria minsann.

 
Så, frågan kvarstår;
- Hur skall LP få pengar för att överleva?

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

timmys bild

Har Jonas några planer på att kommentera detta eller kommer det dyka upp såna här saker varje månad?

pluns bild

Det finns väl ingen mening att driva en Linuxportal när man börjar att bedriva FUD mot distar man inte tycker om.

Open Suse 10.3 är ansedd som ett misslyckande från många håll.

Angående kostnader så betvivlar jag summorna som nämnts.

Marcuss bild

Där finns ingen tydlig mening med inlägget. Du kan inte läsa det och klura ut att de ska lägga ner. Man ser att där fattas pengar. Även att jonas kan assembler. Att han va nörd i skolan, att han har två barn.

Är det inte tydligt borde de inte vara en nyhet heller. För där står väll inte att LP ska lägga ner eller hur?


lundatoks bild

Ok vännen, tala ur skägget:
1. Du säger först att Linuxportalen hostas gratis om vi är överens om det så kan Mindlight sluta spela den repiga skivan.
2. Du hävdar sedan med övertygelse att Linuxportalen kostar att driva.
.
Förklara för oss, vari ligger kostnaden för att driva Linuxportalen?
--
MöLUG - Blog

iaidokas bild

Nu vill jag inte på något vis nedvärdera eller förringa den insats och den energi som eldsjälarna kring LP lagt ner, men:

Varför skall LP få pengar för att överleva?

Det är inte Trinix som driver LP, Trinix sponsrar med bandbredd och möjligen med hårdvara som jag förstår det. Det är vi tacksamma för.

Och inget annat företag betalar kostnaderna, är det då inte en fritidssysselsättning, en hobby, ett intresse?

Om jag hade byggt modellflygplan hade jag behövt köpa epoxy och balsa, men ingen annan än jag hade förväntats betala för mina prylar.

Om jag spelade i ett band med mina polare, hade jag behövt betala mina egna resor till och från replokalen, och kanske lite instrument, scenkläder osv. Kanske får vi någon öl i baren när vi spelar på den lokala krogen, men betalt för våra materialanskaffningskostnader?

Om jag bestämmer mig för att "Min hobby skall från och med idag vara att driva ett nätforum för folk som är intresserade av gråsten.", borde jag då inte acceptera att min hobby kostar? Att andra geologiintresserade kommer till mitt forum och fyller det med liv, är inte det måttet på min framgång, tacken för min insats?

Om förväntingarna är att folk som samlar sten skall betala mig för att hålla dem med ett forum, är jag inte ute på hal is då? Är det inte plötstligt en rätt svag affärside jag sitter med då istället för en hobby?

 
Test.

Test.

ein.anderssons bild

De dycker alltid upp med jämna mellanrum.
-
Linuxportalen.se mitt hem, mitt liv, min värld.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

pbs bild

Ubuntusekten vs Susesekten. Blah...

mindlights bild

"Angående kostnader så betvivlar jag summorna som nämnts."

Vad är det som gör att du inte tror på dem?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

misiu_mps bild

Avsaknad av en redovisning. Trots upprepade uppmaningar.
Vi vill veta vad och hur mycket det kostar om vi blir "indirekt" ombedda att betala för det.

pluns bild

Hur mycket bandbredd behövs egentligen ?
Tvivlar på att det är några större summor bandbredd/pengar.

Däremot är det ett evigt gnölande över Ubunutu isf Windows....
Det blev lite fel.... Smile

mindlights bild

Hur mycket bandbredd tror du behövs då?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

hahhahaha, du har inget bättre för dig, eller? Wink

--
MöLUG - Blog

misiu_mps bild

Jonas vet hur mycket men han vägrar berätta.

lundatoks bild

Jag tillåter mig att spåna fritt:
LP använde under 2006 ca 200 GB bandbredd (1).
LP hade efter 2006 ca 1500 medlemmar (2).

LP har idag 2230 medlemmar (2).
En gissning med lite marginal ger att LP konsumerat ca 400 GB bandbredd under 2007. En enkel hosting hos exempelvis prq.se skulle räcka verkar det som.

Komigen konsulten, det svänger ju. Smile

(1) http://www.linuxportalen.se/stats/webb/index.html
(2) http://www.linuxportalen.se/stats/
--
MöLUG - Blog

mindlights bild

"Tvivlar på att det är några större summor bandbredd/pengar."
.
Han tvivlar på att det är några större summor men kan varken redogöra för vad "större summor" är eller vad han tror LP drar i bandbredd.
.
Som vanligt finns här en massa proffstyckare men få som får något gjort.
I din och min förra diskussion efterlyste jag intiativförmåga så att vi kunde bli av med "Jonas gnällande"...
.
Som sagt... att sätta upp en Drupal på one.com kostar ju knappa hundringen i månaden.
.
...och jag väntar fortfarande.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Alltså. Låt mig förtydliga min ståndpunkt igen.
Jag säger inte att du har fel i dina antaganden.
För min del får gärna Linuxportalen dra 1kb eller 5TB i bandbredd.
Men av någon anledning så gnäller folk bara istället för att göra något åt saken.
30tkr är inte så mycket pengar i ett driftsammanhang. Det är verkligen inte det.
Dock handlar inte min ståndpunkt i denna frågan om att försvara Jonas omkostnader eller liknande utan att folk är så fästa vid Jonas att de i princip blir handlingsförlamade.
Du och fler med dig har levererat kritik mot Jonas och hans sätt att driva Linuxportalen.
Många beskriver hostingen som enkelt och billigt problem att lösa och många menar att den gemensamma kompetensen och viljan att utveckla LP funktionsmässigt är tillräcklig.
Uppenbarligen tycker inte ägaren av varumärket Linuxportalen.se samma sak som er och då blir resultatet ett skyttegravskrig som nu hållt på i över ett år.
GÖR NÅGOT!
Sitt inte och gnäll och proklamera att allt är skit och det hade varit så mycket enklare att göra ditten och datten.
Vad händer när någon inte tycker att Xfree86 utvecklas i rätt riktning? Vad händer när någon tycker att Debian har alldeles för lite fokus på desktop och för långsam utgivningsrytm? Vad hände 1995 när någon tyckte att det fokuserades för lite på säkerhet i NetBSD?
.
Svaret är FORK.
.
Ta ett djupt andetag och ta ett steg tillbaka och utvärdera läget. Ger LP er det ni vill idag? Kan ni göra det bättre? VILL ni göra det bättre? Vill ni lägga all den tid och energi det tar på att göra det bättre?
.
... eller känns det tryggare att lägga tiden och energin på att räkna ut hur mycket LP egentligen borde kosta i er värld och sedan gnälla om det på... just det... Linuxportalen.se.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jentins bild

Jag har skickat in pengar till Linuxportalen för jag tycker de e ett skönt ställe. Folk me åsikter, och härliga personligheter.
Men jag undrar också vad det är som kostar så mycket förutom tiden att driva den? Redovisning är aldrig fel-

Sen undrar jag om Mindlights förslag om one.com. Sunt förslag, men jag har min domän där o betalar 12:- ex moms i månaden för fri trafik. Kan inget om Drupal och undrar e det dyrare att ha det installerat där eller?

Betalar man mer för vissa tjänster som t ex ett forum?

Jag kan gärna pynta för att ha domänen där om någon sund person driver själv portalen. Det kan ju vara så att det inte handlar om pengar bara utan att Jonas inte orkar driva portalen längre, vilket han har efterlyst om innan.

Varför Jonas inte säger mer om detta eller svarar på frågar kan jag bara spekulera i, han kanske vill samla in de flesta forumbesökarnas åsikter innan han bemöter alla frågor.

I vilket fall som helst, försvinner portalen kommer förmodligen medlemmarna söka sig till forum som bara behandlar deras dist. Vilket jag tycker är lite synd, då man förlorar en bred kunskapsplattform där alla distrus användare samlas.

Nyheter här är sekundärt för mig då jag prenumerar på de flesta nyhetstjänster som intresserar mig. Och "mitt OS e bättre ditt", med SBOV vibbar på siter som IDG lockar inte heller.

Så är där någon som kan ta tag i drivandet av portalen så hör av er så sponsrar gärna jag vad jag kan.

Personligt ansvarig för mitt eget liv.

marwals bild

Nu har du hållit på ett bra tag med att vrida den här diskussionen mot något den inte handlar om. Det finns väl ingen som har missat att du anser att frågor, kritik eller annat är gnäll och att inte "göra någonting".
Är det så, är det sorgligt: "Håll med om allt jag gör annars kan du dra åt helvete och göra något konstruktivt som att forka LP".
Det KAN vara konstruktivt att föra fram åsikter... OM åsikter välkomnas.
Så att du varje gång någon tycker något, hoppar upp som gubben-i-lådan och gnäller "gnäll!"... DET är inte konstruktivt.
---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

lundatoks bild

Du menar förutom att vara medlem i en av sveriges mest aktiva IRL-sammankomster?
.
Inte har du läst vad jag skrivit tidigare och du verkar hålla fast vid din tröttsamma "my way or the highway"-attityd. Det måste vara enkelt att leva i SinCity, svart eller vitt, baby.
.
Jag önskar att du kunde ta in hela sammanhanget utan att spela samma låt som en gammal positivhalare. Men varje gång jag frågar om du kan spela något annat så får man långfingret.
.
Ha det gott, hoppas Jonas portal blir till din belåtenhet.
--
MöLUG - Blog

mauths bild

Visserligen brukar mindlight kunna svara för sig själv men jag tror att han reagerar på att du och andra tjafsar om de där 30 000. Det är en låg siffra för att starta och driva en portal, men om Jonas ska stå för hela kalaset själv från sin familjs hushållskassa är det en helt annan sak.
Vi kan inte begära att Jonas pyntar portalen och Jonas har bundit upp sig med löften om hur han hanterar våra e-post adresser så han kan inte släppa allt hur som helst.
Och förutom Jonas integritet så är det lite skillnad mot rena hobby siter, då han har knutit ihop LP med Trinix och måste tänka på hur företaget framstår.
Min gissning är att du kan hyra mindlight i en vecka för 30 papp. Han tycker att 30 000 är en skit-summa i sammanhanget och därav hans lite kartiga attityd.
Dessutom tycker jag att det är Jonas och de andra som driftar och utvecklar portalen rättighet att försöka göra sig en hacka på LP om de kan.
Vi kan köpa deras jobb eller låta bli, det är vårt val.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

"Det KAN vara konstruktivt att föra fram åsikter... OM åsikter välkomnas."
.
Men den "Konstruktiva kritiken" har ju hållt på i typ över ett år.
Folk har bråkat med Jonas på IRC och sen har de skrivit sura inlägg på forumet.
Klart konstruktiv kritik fungerar när det finns gehör för det... men som jag skrev tidigare, både här och i en annan tråd, om man bjäfsar om samma sak i ett år och det fortfarande inte sker en förändring... Vad får en att tro att det kommer bli annorlunda framöver?
I mina ögon är det det här som skiljer en dumskalle från en person som vill åstadkomma något verkligt.
.
Om du ska ge dig in i en förhandling måste du ha något att ge i utbyte .
Detta kan vara något positivt, "Om du gör ditten så fixar jag in 4 miljoner kronor på ditt bankkonto", eller något negativt, "Om du inte gör som jag säger så skjuter jag din syster".
Det som händer just nu är som att en treåring står och hoppar och skriker på ICA för att få sin vilja igenom... Tids nog får han, helt eller delvis, det han vill ha... om inte föräldrarna lackar ur och släpar ut ungjäveln och spöar upp honom...
Men det är ingen förhandling. Det är bara "Jag vill! Jag vill! Jag vill!" och helt ärligt... varför ska jag göra som DU vill?
.
Jag kom med förslaget att folk som nu hade så mycket bra idéer, om att hjälpa till att bygga upp, förbilliga hostingen och revolutionera driften av LP, skulle ta och sätta upp en konkurrerande site.
En som bättre motsvarade dessa förväntningar.
.
Tyvärr är det väl bara så att man kan konstatera att det är mycket snack och lite verkstad. Det är lättare att fortsätta bjäfsa och gnälla över hur dåligt saker än att faktiskt skapa något.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

En fråga bara... Vad kostar det att hyra in dig som utvecklare i ett större projekt?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Personligen visst jag inte att jag gjorde detta på arbetstid, men det kanske du gör?
.
Vart kan jag skicka min faktura, Jonas?
.
Jag tar inte en spänn i ersättning för det som jag räknar som min hobby. Tar du betalt av dina vänner för att umgås och hitta på hyss med dom? Tycker du jag ska fakturera Malmö Stadsbibliotek 6x6 timmar + utrustning och reskostnader för lördagens lilla stunt? Komigen nu konsulten, kom ner och gå bland vanliga Joe User lite grann.

Vill Jonas ha betalt per timme får han väl konkurrensutsätta sig lite och kolla om det finns entusiaster som kan göra hans jobb kostnadsfritt för meriten/det höga nöjet/etc.

--
MöLUG - Blog

mauths bild

Frågar du mig eller lundatok?
Jag är lite dyrare om allt går bra, mycket dyrare om vi kan få kunden att betala mina klantigheter.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

Det var en konstig grundtaxa...faktiskt inget seriöst företag som har en sån...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Inget svar på min fråga?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Varför ska jag svara på det?

Vad har det med Linuxportalen att göra?

--
MöLUG - Blog

mindlights bild

Bara nyfiken på hur din referensram ser ut.
Kan inte se hur det skulle vara nån hemlighet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Vad har min referensram att göra för LP:s skull? Vem ska ha betalt för utveckling?

--
MöLUG - Blog