Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

CPU fläkt?

Då min CPU fläkt är ganska så högljud (Ibland när skärmsläckaren drar igång låter den som en jetmotor) planerar jag att byta ut den inom en snar framtid. Jag har dock ett par frågor:

a) Om man köper en CPU-fläkt från t ex komplett.se så följer väl kylflänsen med?

b) Måste man köpa extra kylpasta eller finns den redan påkletad?

c) Några knep för att få upp de där spännerna som fäster kylflänsen? Jag har försökt och försökt men den kommer inte loss. På min andra dator gick det ganska så lätt men här sitter den stenhårt fast.

d) Hur mycket kostar en medelmåttig fläkt? Jag håller inte på med överklockning särskilt mycket så jag behöver inte värstingmodellen för 2000 kr...

Tack på förhand =)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

misiu_mps bild

Hur kylflänsar är monterade beror på vilken processor den sitter på (eller snarare vilken socket).

Fläktar finns med olika diameter, luftflöden, varvtal och ljudnivåer. När det gäller det sista så finns det fläktar som är tystare trots att de pumpar lika mycket luft. Jag vet inte hur man ska veta det i förväg. Man kan försöka lita på specifikationer som anges eller leta på http://www.silentpcreview.com/ ?
Det bästa sättet att få läge ljudnivå och stor luftflöde är att ha en större fläkt. De behöver inte snurra så snabbt för att pumpa lika mycket.
Vanlig storlek är 80mm i diameter, de stora finns på 120mm.
Du behöver inte byta kylflänsen tillsammans med fläkten. Du kan köpa en separat, lika stor men tystare fläkt och installera den. Det blir mycket billigare.
Man kan köpa hela kylflänsextravaganza med heatpipes, koppar etc... De är större (både kylfänsar och fläktar), tyngre, tystare och något dyrare.
Köper du en kylfläns så kommer den oftast med kylpasta, men det är ingen regel. Det kan vara bra att köpa en pasta med bättre värmeledningsförmåga för att då blir kylsystemmet mer effektiv (=långsamare fläkt räcker).
Fläktar blir ofta höggljuda för att smörningen sliter sig. Inann du beställer är det därför värd att ta ut fläkten, ta bort klistermärket på baksidan (eller en gummikork) och droppa en droppe olja. Testa och glöm inte korken eller en ny bit tejp så att det inte torkar för snabbt.
Sen nåt som jag brukar göra är att installera en resistor (oftast 30-90ohm, ca 3watt) eller koppla fläkten till lägre spänning (7 eller 5V). Det blir mindre luftflöde, så se till att det inte bli för varmt. Gör en flera timmars torture test av processorn med luckan på och rätt så varmt i rummet. Klarar den av det så är den tillräckligt kylld.
Har man sänkt varvtalet på fläkten kan man kompensera med en till fläkt som t.ex. pumpar luft ut ur burken. Även den kan snurra på låg varv och vara tyst.
Såna resistorer finns att köpa med kontaker, färdiga att kopplas in mellan fläkten och moderkortet.
Fläktar som man tänker köra på lågvarv kan återvinnas från gamla datorer eller (framförallt) nätaggregat. Det är oftast budgetfläktar som inte är det tystaste på högvarv, men är perfekt för den typen av använding.

misiu_mps bild

När det gäller pris så kostar fläktar inte så mycket.
Kylfänsar (oftast med fläkt) kostar väldigt olika. En väldigt bra kylfäns är dock inte mer än 400kr.

rickards bild

Somm en tillägsfråga på ditt problem....
 
* Är det någon som vet hur man i förväg kan ställa in hur mycket cpu xscreensaver får använda? Många skärmsläckare maxar ur processorn totalt, trots att man har sett dem gå bra även på riktigt gamla datorer.

marwals bild

Eftersom den drar igång när skärmsläckaren startar så undrar jag om det blir samma sak om du har skärmsläckaren inställd på "blank screen". Jag har en känsla av att många skärmsläckare skrevs på tidigt åttiotal och inte alls bryr sig om att begränsa sitt CPU-användande.
---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

dsgs bild

Hade samma problem själv nyligen.
Orginalfläkten från intel, lät som fn.

Köpte denna
https://www.inet.se/index.asp?page=product&stockid=6308282
Mycket nöjd, tror min CPU är det också då temperaturen nu ligger runt 30 c mot förut då den låg runt 50 c med intel orginal.

Kylflänsen kyler tillräckligt så fläkten på min har hittils inte gått igång.

dfss bild

Hittade denna fläkt/kylfläns på webhallen. Det verkar vara bra pris och den har fått bra betyg. Tyst är det tydligen också.

Det som oroar mig lite är denna recension. I slutet säger de någonting om att "65°C is quite warm for a CPU, warmer than many people feel comfortable with. While our test bench showed no signs of instability during the couple hours that we were running CPUBurn, it is conceivable that a faster, warmer Pentium 4 Prescott would not be adequately cooled by the Ultra TC."

Jag har en Pentium 4 på 3.4 GHz med HT, köpt 2004 (Antar att den har socket 478), är det någonting jag borde oroa mig för?

jannes bild

Jag kan personligen rekommendera denna: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=312473
Den satte jag i tjejens dator. Stor som ett hus men tyst och effektiv. Allt du behöver för byte av fläkten finns med i satsen.
_________________
Never deprive anyone of hope... it might be all they have...

_________________ Never deprive anyone of hope... it might be all they have...

lundatoks bild

Dum fråga, men räcker det med att sätta ner nice på processen?

--
MöLUG - Blog

tux-svens bild

Kan du inte säkerställa vad du har? Det är ju av stor vikt att du får en fläkt som passar till CPU:n. Eftersom nämnda fläktpaketet är avsett för CPU:er upp till över 4 GHz borde du ha tillräckliga marginaler tycker jag.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

kimjohanssons bild

En del skärmsläckare använder OpenGl, vilket kan vara rätt krävande om man inte har ett grafikkort som stöder det, utan måste använda cpu.


rickards bild

Den där fläkten har jag använt på min P4 i tre år utan att processorn har tagit någon märkbar skada. Jag visste inte att den såldes längre. Den är faktiskt väldigt tyst, för ett otroligt lågt pris. Spännarmarna kan dock vara i vägen för ramminnet på trånga moderkort.

marwals bild

Jag är inte helt 100% på det där med nice... men är inte det bara en fråga om prioritet mellan processer. Men om processorn inte har något annat att göra så kan skärmsläckare (som är illa programmerade) sno nästan 100% även om processen har nice 20.

---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

misiu_mps bild

Antagligen inte för om det inte finns annat att göra, kommer processen ändå ta upp all cpu.

dfss bild

Som sagt har jag inte lyckats få bort den nuvarande kylflänsen än. Men om man kollar denna sida så ser man att alla Pentium 4 processorer med HT-teknologi tillverkade innan datumet jag fick datorn (våren 2004) och som har 512 kb cacheminne använder sig av socket 478 så jag är ganska så säker. =)

marwals bild

som tur är finns cpulimit.
---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.