Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Flytta mellan diskarna?

Jag använder två hårddiskar, en för xp och en för fedora.
Innan jag bytte till fedora använde jag linux mint 2.0, tror jag det var. På skrivbordet i mint fanns en ikon som hette HD1A och där fanns allt som fanns i xp.
Det gick altså att flytta filer mellan diskarna där.
Går det att få till det i fedora också?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

du trycker på home (huset)?? Jag vet inte riktigt hur det ser ut i Fedora men det kan inte skilja mycket från Suse eller Mandrake.
Väl där kör du pil-upp tills du är på root-nivå. Syns inte windows-installationen som ett directory då?? Om inte får du nog se till att montera windows-partitionen först, från partitioneraren i Fedora. Döp den till /win eller nå't. Om win-partitionen inte syntes förut bör den göra det nu. Om det är NTFS-filsystem kan du lätt både läsa och hämta hem dessa filerna. Om du kör ett nytt Fedora-system kan du kanske t.o.m skriva i NTFS-systemet. Annars finns det nog programpaket att installera för att kunna göra det. Smile

Vi kan ju hoppas att det dyker upp nå'n som kan Fedora lite mer åxå..
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pbs bild

Kör följande kommando:

su -c 'mkdir /mnt/windows'

och efter det:

su -c 'cp /etc/fstab /root/fstab.bak'

och till sist (allting på samma rad):

su -c 'echo "/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0" >>/etc/fstab'

mauths bild

Gnome?
gconf-editor, kan det vara något?
Om du startat gconf-editor via terminalen och kilckar dig fram till apps->nautilus->desktop och där klickar i "volumes_visible" hur ser det ut då?
Det finns lite andra alternativ där också kan vara värt att prova. Det kan tänkas att det går att lägga till ett alternativ som passar dig.

Edit: Annars kan du ju skapa en symbolisk länk i mappen "Skrivbordet" till din Win part. Tänkte inte på det.
ln -s
-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

distens bild

Har aldrig kört fedora och xp på samma dator. Men om XP är på en ntfs partition så kanske du behöver installera ntfs-3g.
----------
Play Ogg

noobys bild

Tack för alla förslag, men som ni vet, Ju fler kockar.....
Hursomhelst så tänbkte jag passa på att förtydliga mej lite.
1. Jag har alltså 2 hd, en på 80gb där jag bara kör xp och den andra också på 80gb och där kör jag bara fedora. Har visserligen kört ett antal olika linuxversioner på den disken men för tillfälet är det fedora 7.
2. xp var först på plats, linux kom in i mitt liv först för ca. 1 år sen.
3. Som jag skrev förut så fanns ikonen, hd1a, jag saknar nu på plats redan efter installationen av mint. Jag gjorde inget för att få dit den, den bara fanns där.
4. Xp-disken är inte partionerad (dumt nog?) utan jag har bara en partion på den.
5. Montera???? Vet inte vad det är ens, men uppenbarligen så gjordes det automatiskt vid installatioen av mint, Eller har jag missuppfattat nåt igen?
6. Jag kör Gnome.
7. Christians förklaringar är suveränt begripliga. Sånt gör att man känner att det finns hopp även för mej. Dock så funkade det inte den här gången.
I terminalen skrev jag "cd Skr" och då så svarade terminalen: bash: cd Skr: command not found.
Provade sen cd Skr utan ", då blev svaret: bash: cd: Skr:Filen eller katalogen finns inte.
Så vad gör jag nu för att komma vidare?
Antar att ett och annat linuxproffs drar lite på munnen när dom ser mina inlägg, men jag bjuder på det. Smile

noobys bild

ÄNTLIGEN!!!!!!!
Nu har jag fått min xp-ikon till skrivbordet. Och den funkar också....
Tack för hjälpen Mauth, Kristian, Pb och alla ni andra. Visst ja, höll på att glömma Skaraborgsmannen.
Så nu när allt funkar är det väl kanske lite väl vågat att ställa nästa fråga: Har någon här testat Ubuntu ultimate edition 1.5?
Googlade lite och läste på en sida "Don't download ultimate edition 1.5 if you are using bla. bla. bla"
Har nån här läst det också, isåfall, vad menar dom? Är den inte klar, brinner min dator upp om jag laddar hem den?
Kolla det här: pub.ne.jp/JANVIER/?entry_id=967912

noobys bild

Jag har aldrig varit inne i terminalen tidigare men jag la in gconf-editor och tryckte på enter, då stod det command not found.
Jag gjorde samma sak med det han under skrev med samma resultat.
Antar att jag gör fel. Går det att få lite tydligare instruktioner?
Gå in i terminalen känns lite som att kika in i bios i windows, farligt, farligt....

pbs bild

Ntfs-3g är förinstallerat i F7.

pbs bild

Att montera ett filsystem (filsystemet kan ligga t.ex. på en hårddiskpartition, cd-skiva, usb-minne eller bara i en vanlig fil) betyder att man får det att bli synligt någonstans i operativsystemets katalogstruktur så att man kan hantera filerna i det.
 
När Linux startas monteras alltid åtminstone root-filsystemet, dvs. det filsystemet som man hänvisar till med tecknet /. Alla andra filsystem monteras sedan i kataloger under /, många har t.ex. /home på en egen partition och då monteras det filsystemet automatiskt vid systemets start till katalogen /home under /.
 
T.ex. cd-skivor brukar monteras under /media/cdrom. Det sker till så att man har en bakgrundstjänst (sk. daemon) som automatiskt märker när man har satt i skivan i läsaren och då monteras den i rätt katalog. Om man inte använder någon dylik bakgrundstjänst måste man montera sina cd-skivor och usb-minnen manuellt med kommandot mount i terminalen.
 
När ett nytt filsystem har blivit monterat känner Gnome till det och visar en ikon för det både på skrivbordet och i Platser-menyn. Det här gäller alla löstagbara medier såsom cd-skivor men också vanliga hårddiskpartitioner så länge som dom inte utgör en väsentlig del av själva Linuxsystemet (t.ex. /home).
 
Ditt problem är att Fedora inte automatiskt monterar några andra hårddiskpartitioner än dom som är i Fedoras eget bruk. Detta betyder att man måste manuellt berätta åt systemet att Xp-partitionen ska monteras vid systemets start. För att kunna göra det måste man veta vad partitionen heter (i ditt fall tydligen /dev/sda1 eftersom det är frågan om första hårddiskens (/dev/sda) första partition). Man måste också veta vart man vill montera den (t.ex. katalogen /mnt/xp är en bra plats, den här sk. monteringspunkten måste skapas manuellt innan monteringen) och vad den har för filsystem. Man måste naturligtvis också ha en drivrutin för filsystemet. Drivrutinen för Xp:s ntfs-filsystem heter ntfs-3g och ingår i Fedora 7 som default.
 
Många distar såsom openSUSE och Mandriva har grafiska inställningsprogram för hantering av monteringar. Men eftersom Fedora inte hör till den här skaran måste man manuellt lägga till den rätta informationen i inställningsfilen /etc/fstab. Då ska man skriva en ny rad med följande innehåll:

/dev/sda1 /mnt/xp ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0

Man måste också se till att skapa en ny katalog med namnet /mnt/xp för att den skulle kunna användas som monteringspunkt. Allt det här gör du lättast med att ge följande fyra kommandon i terminalfönstret:

su -c 'mkdir /mnt/xp'
su -c 'cp /etc/fstab /root/fstab.bak'
su -c 'echo "/dev/sda1 /mnt/xp ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0" >>/etc/fstab'
su -c 'mount -a'

Det första kommandot skapar katalogen /mnt/xp, det andra gör en säkerhetskopia av /etc/fstab, det tredje lägger till den rätta raden i /etc/fstab och det fjärde monterar alla filsystem som är nämda i fstab. Alla fyra kommandon kräver att man anger roots lösenord (det kommer ingenting upp på skärmen när man skriver lösenordet).
 
Efter det här borde xp-partitionens innehåll synas i katalogen /mnt/xp och det borde också finnas ikoner för partitionen på skrivbordet och i Platser-menyn. Om det ändå inte gör det kan du skapa en länk till /mnt/xp på ditt skrivbord med kommandot

ln -s /mnt/xp $HOME/Desktop/xp

noobys bild

Jag gav visst cred till fel person. I det här fallet menade jag Mauth, fast innan jag är klar så har säkert kristian också hjälpt till.
Tänkte bara att rätt ska vara rätt...

Kristians bild

Tryck på "Places" och dra ut diskarna du vill ha på skrivbordet

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mauths bild

Till att börja med ska vi kanske reda ut om du använder Gnome eller KDE?
Jag misstänker att du kör KDE om du inte har "gconf-editor".
Terminalen är ett bra verktyg och så länge du inte är root kan du inte ställa till det för mycket. Jag tror att det finns en tutorial i wikin.
Själv har jag aldrig använt KDE då det i begynnelsen påminde om CDE och CDE fick jag utslag av.
En symbolisk länk skapas enklast i terminalen. Det är det enda sätt jag känner till i alla fall.
1. Starta terminalen.
2. flytta dig till mappen "Skrivbord" med kommandot: "cd Skrivbord" (skriv "cd Skr" och tryck på tab), tryck på enter.
3. Skapa länken med: "ln -s /sökväg/till/din/winpart"

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

tux-svens bild

Det var som en bra lärobok för Linuxnybörjare. (Tummen upp) Wink
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

noobys bild

Jag får inte ens igång terminalhelv...t. "Åtkomst nekas" står det när jag skrivit in något och tryckt på enter.
Börjar bli "aningen" irriterad på att jag inte fattar.
Livet var enklare på blyertspennornas tid...

noobys bild

Provade att kopiera in det som står i rutorna och den översta går fortfarande inte att få in, "Åtkomst nekas" står det fortfarande.
Den stora rutan verkar i alla fall ha tagits emot. Provade även den understa rutan men någon ny ikon dök dock inte upp.

mauths bild

I min fedora heter mappen skrivbord "Skrivbord" men det är ju möjligt att den heter "Desktop" också.
Det är lite lustigt i min burk skrivbordet är översatt men allt som jag sparade ner hamnade i Desktop i default. Bristfällig översättning.
Prova cd Des(tab) datorn borde fylla på med resten d.v.s. ktop
Men först måste du ha koll på om xp-part.en är monterad. Det är ingen vits med att länka till tomheten.
1. Öppna terminalen
2. ge kommandot cat /etc/fstab
Se om datorn rapar ur sig din xp-part.
Om inte måste du montera enl. pb's instruktion.
Det kan vara bra att ha gconf-editor installerad.
Starta installations programmet och klicka på fliken sök, sök och installera "gconf-editor"

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

tux-svens bild

man vill ha som nybörjare. Det är väl häftigt med kommandon i konsolen men det är inte mycket man lär sig som nybörjare på det. Man vet inte vad kommandoraderna gör och varför. Däremot sådana tips som Kristian kommer med förstår man och kommer ihåg som nybörjare. GUI finns och skall användas tycker jag, då behöver man inte komma ihåg massa kryptiska kommandon. Om man sedan är lite guru och tycker att det är kul att jobba i konsolen är det ju en annan sak. Då är det förmodligen det snabbaste sättet åxå. Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Där fick väl jag.. (he-he) Men NU var du väldigt pedagogisk och tydlig. Smile Kul att du är ordentligt på hugget igen förresten, jag tror du har legat lågt ett tag?? Men du har alldeles rätt, för grafisk hantering - kör Citroën-mannen KDE eller Gnome, eller rentav nåt annat???
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

su först och sedan passordet för root. Ingenting ekas tillbaka när du skriver passordet, men promten ändras till #
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pbs bild

Det är bättre att du inte själv försöker skriva kommandona, utan bara kopierar och klistrar in dom i terminalfönstret. Det gör du lättast genom att välja/markera en rad åt gången i browserfönstret och sedan klistra in raden i terminalen genom att klicka samtidigt med båda musknapparna. Kommandona borde nog fungera ifall dom är skrivna exakt på det sättet som ovan (har själv testat dom).

pbs bild

Den allra översta rutan som börjar med /dev/sda1 ska du inte alls kopiera. Det är bara dom fyra raderna i den mellersta (stora) rutan.
Dvs. först ska du kopiera dit

su -c 'mkdir /mnt/xp'

sedan

su -c 'cp /etc/fstab /root/fstab.bak'

sedan

su -c 'echo "/dev/sda1 /mnt/xp ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0" >>/etc/fstab'

och till sist

su -c 'mount -a'

Efter var och en av dom här fyra kommandona anger du ditt lösenord och trycker på enter.
 
Om det inte ens efter det här börjar fungera, dvs. du hittar ingenting under /mnt/xp, kan du köra kommandot

su -c "parted /dev/sda print; parted /dev/sdb print"

och klistra in hit allt vad den visar.

noobys bild

Körde in cat /etc/fstab och det kom upp en massa saker, troligtvis xp. Och en mapp som heter skrivbord har jag och den är tom. Fast den mappen är inte på skrivbordet utan i "min" mapp.
Och eftersom mitt minne är kort så minns jag inte om jag haft den mappen "skrivbord" hela tiden.
Och så kommer då nästa problem upp, Jag kan inte öppna "Lägg till/ta bort" längre. Jag skriver in mitt lösen och sen händer ingenting.
Det har varit lite knepigt att ta hem uppdateringar nån vecka också. Samma sak där, jag skriver in lösen och sen...ingenting.

mauths bild

Jag har haft det lite körigt på jobbet den senaste tiden, har varit i japan och tittat på halvledar-tillverkning. Förberedelser, resa och utvärdering tar tid.
Kristians kommentar var nog helt rätt, så där har du helt rätt. Terminalen ska man dock inte vara rädd för det är i mitt tycke finessen med linux/unix. Även nybörjare har stor nytta av den. Det finns inget 1337 över terminalen. Det är helt enkelt ett bra verktyg.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

pbs bild

Nu gäller det ju framförallt att få partitionen monterad. Jag vet faktiskt inte något annat sätt hur man skulle kunna få det gjort, utom med dom kommandon jag angav. Fedora i likhet med Ubuntu och dom flesta andra distar har inte någon grafisk partitionshanteringsverktyg såsom Suse har.
När partitionen väl är monterad uppenbarar den sig nog automatiskt i både Platser-menyn och på skrivbordet. Har själv Fedora 7 och XP på en av mina datorer och det är just så här som det fungerar. Den enda möjliga felkällan kan vara det om han inte har xp på första hårddiskens första partition, men åtminstone om man tolkar det "HD1A" som stod på Mints skrivbord borde hans XP då faktiskt ligga på /dev/sda1.

mauths bild

Det kan vara rejält slött med "lägga till program", hur länge väntade du? Kan väl ha att göra med hur upptagna fedoras servrar är.
.
I mappen"/home/din_hem_mapp/Skrivbord" ska de saker som ligger på ditt skrivbord ligga.
Om du sparar något på ditt skrivbord ska det hamna i mappen "/home/din_hem_mapp/Skrivbord"
Om du sparar något i mappen"/home/din_hem_mapp/Skrivbord" ska det dyka upp på ditt skrivbord.
Prova med "touch Skrivbord/test" du kan ta bort det med "rm Skrivbord/test"
.
Kom ihåg att linux skiljer på små och stora bokstäver.
Mapp != mapp
.
När du kör cat kommer det upp något om "ntfs" på någon rad?
Det borde vara din xp-part.
Rakt framför "ntfs" ska det stå en sökväg, det är där du kan hitta din xp-part.
.
Lätt att kolla om du har läsrättigheter genom att ge kommandot ll /sök_väg_till_xp-part
.
ll är ett alias för "ls -l" vill du kolla upp det kommandot kör "man ls" "man" funkar på många terminal-kommandon.
Sen är det bara att lägga till länken som jag beskrev tidigare.
.
Om du inte vet var du är i terminalen ge kommandot "pwd"
Om du gått vilse ge kommandot "cd" utan mapp och du flyttas till din hem-mapp.
.
Det kan verka lite svårt med terminalen men det bara ser ut så. Det är inte det, den är till stor hjälp.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Är inte partionen monterad?
Sköter inte fedora det vid installationen?
Jag har fedora men inte xp. Men om det inte kommer default vid installation blir jag allt lite besviken på fedora-folket.
Borde synas om man ger kommandot "mount" i terminalen.
Alternativt borde det kunna ses i menyn "Platser->Datorn"

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

tux-svens bild

Jag har bara kört Mandrake och Suse och båda har grafisk hantering av paritioner. Jag trodda faktiskt de flesta distar hade det. Men nu har jag lärt mig det. Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

noobys bild

Angående slöheten så kan det ta sin lilla tid. 5min, 10min eller längre om det överhuvudtaget går. Provade två, tre gånger igårkväll men ledsnade på att vänta igårkväll och när jag kom tillbaka 30min senare var det tre skyltar med texten "Konfig. fel".

Och det gamla problemet då? Jo, när jag lagt in det som stod på samma rad som ntfs så dök det här upp,"ll /sök_väg_till_xp-part ls: kan inte komma åt / sök_väg_till_xp-part: Filen eller katalogen finns inte".
Hur gör man nu då?

Jag kollade även mappen skrivbord genom att lägga en ny tom mapp på skrivbordet. Den nya tomma mappen fanns i mappen Skrivbord. Är det ett gott tecken?

pbs bild

Inte så vitt jag vet. Måste dock tillägga att jag installerade Xp först efter F7:an. Men åtminstone FC6 och tidigare Fedora/Redhatversioner jag använt har inte automatiskt monterat ens vfat-partitioner. För övrigt kan man inte ändra ntfs-partitioners storlek i F7:ans installationsprogram utan det måste skötas för hand med gparted eller ntfsresize.
 
EDIT: Lite sökande på Fedoras wiki visade att automatiska monteringen ligger faktiskt först på önskelistan: http://fedoraproject.org/wiki/WishList

pbs bild

Det här börjar bli lite rörigt... För att få någon klarhet om saken skulle du kunna köra följande sju kommandon i terminalen och kopiera hit allt vad det står på skärmen:

cat /etc/fstab
df
ls /dev/sd*
ls /mnt
uname -a
rpm -q ntfs-3g
su -c "yum check-update"

noobys bild

Jo, jag kan bara hålla med. Jag har för länge sen tappat kontrollen och får hoppas att ni här kan hjälpa mej ur knipan.
Hursomhelst, det här är vad som kom fram:

[xxxxx@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost xxxxx]# cat /etc/fstab
/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0
/dev/sda1 /mnt/xp ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0
/dev/sda1 /mnt/xp ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0
/dev/sda1 /mnt/xp ntfs-3g users,uid=000,locale=sv_SE.UTF-8 0 0
[root@localhost xxxxx]# df
Filsystem 1K-block Använt Tillgängl Anv% Monterat på
/dev/mapper/VolGroup00-LogVol00
73672116 12643664 57225728 19% /
/dev/sdb1 101086 19487 76380 21% /boot
tmpfs 481424 0 481424 0% /dev/shm
/dev/sda1 80035796 45708996 34326800 58% /mnt/xp
[root@localhost xxxxx]# ls /dev/sd*
/dev/sda /dev/sda1 /dev/sdb /dev/sdb1 /dev/sdb2
[root@localhost xxxxx]# ls /mnt
windows xp
[root@localhost xxxxx]# uname -a
Linux localhost.localdomain 2.6.23.1-10.fc7 #1 SMP Fri Oct 19 14:35:28 EDT 2007 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
[root@localhost xxxxx]# rpm -q ntfs-3g
ntfs-3g-1.1004-1.fc7
ntfs-3g-1.1004-1.fc7
[root@localhost xxxxx]# su -c "yum check-update"
[root@localhost xxxxx]#

Blev du något klokare? Smile

mauths bild

Din xp-part tycks vara moterad på "/mnt/xp"
Om du kör ll /mnt/xp/"
Bör du få "C" som svar.
Du kan länka från ditt skrivbord genom att:
1. flytta dig till di skrivbord med "cd Skrivbord"
2. skapa länken med "ln -s /mnt/xp/C"
Det där sista med C kan du kanske utvidga med"C:/Documents\ and\ settings/... o.s.v. för att hamna där du vill, jag antar att du vill hamna i "Mina dokument" men jag är lite osäker på MS konstiga sökvägar. Före mellanslag måste du lägga in ett backslash annars fattar datorn fel. Möjligtvis kan datorn fatta fel med : också så då behöver du ett backslash även där. "C\:/Docume...

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

pbs bild

Såsom mauth redan konstaterade så verkar Xp-partitionen vara helt korrekt monterad under /mnt/xp. Vilket är faktiskt inget under pga att du har den rätta raden i fstab hela tre gånger.
 
Nu gäller det alltså att få ikonen på skrivbordet. Det gör du lättast genom att med filhanteraren (Nautilus) navigera till /mnt och dra ikonen "xp" till skrivbordet så att du samtidigt håller både Control och Shift i botten. Det här skapar en länk på skrivbordet till /mnt/xp där xp:s filer ligger.
 
Med pakethanteringen (programinstallation och uppdatering) verkar det vara lite mer fel på. Kommandot yum check-update borde lista upp alla nya uppdateringar som finns tillgängliga för systemet plus en massa annan text. Nu verkade det däremot inte komma någon text alls när du körde kommandot. Det är svårt att säga vad som egentligen är felet. Du kan ändå försöka köra följande kommandon som root och se om det hjälper:

rm /var/lib/rpm/__db.00*
yum clean all
rpm ---rebuild-db

Speciellt det sista kommandot kan ta flera minuter att köra. När det är färdigt kan du försöka se om "Lägg till/ta bort program" fungerar. Om det ännu inte gör det så kan du köra

yum check-update

och kopiera hit all text som syns på skärmen.

Kristians bild

"ll" ska väl vara "ls" ?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pbs bild

Det finns knappast någon mapp under /mnt/xp som heter C eftersom C i Windowssystemet bara är en sorts monteringspunkt/identifierare för den partitionen som i Linux heter /dev/sda1.

noobys bild

Det här dök upp när jag la in "ll /mnt/xp/".

[root@localhost xxxxx]# ll /mnt/xp/
totalt 1475697
-rwxrwxrwx 1 root root 0 17 nov 2006 AUTOEXEC.BAT
-rwxrwxrwx 1 root root 4952 2 mar 2006 Bootfont.bin
-rwxrwxrwx 1 root root 211 25 sep 15.12 boot.ini
drwxrwxrwx 1 root root 0 29 okt 22.50 Config.Msi
-rwxrwxrwx 1 root root 0 17 nov 2006 CONFIG.SYS
-rwxrwxrwx 1 root root 0 30 sep 14.02 conmgr.log
drwxrwxrwx 1 root root 4096 6 sep 19.06 Documents and Settings
-rwxrwxrwx 1 root root 0 17 nov 2006 IO.SYS
drwxrwxrwx 1 root root 0 30 mar 2007 MovieCloneTemp
-rwxrwxrwx 1 root root 0 17 nov 2006 MSDOS.SYS
drwxrwxrwx 1 root root 0 3 maj 2007 MSOCache
-rwxrwxrwx 1 root root 47564 2 mar 2006 NTDETECT.COM
-rwxrwxrwx 1 root root 250032 2 mar 2006 ntldr
-rwxrwxrwx 1 root root 1509949440 31 okt 11.26 pagefile.sys
drwxrwxrwx 1 root root 16384 29 okt 22.40 Program
drwxrwxrwx 1 root root 0 17 nov 2006 Program Files
drwxrwxrwx 1 root root 0 17 nov 2006 RECYCLER
-rwxrwxrwx 2 root root 232 4 feb 2007 sqmdata00.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 4 feb 2007 sqmdata01.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 268 25 feb 2007 sqmdata02.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 268 22 dec 2006 sqmdata03.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 268 23 dec 2006 sqmdata04.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 23 dec 2006 sqmdata05.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 268 10 jan 2007 sqmdata06.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 14 jan 2007 sqmdata07.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 14 jan 2007 sqmdata08.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 14 jan 2007 sqmdata09.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 23 jan 2007 sqmdata10.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 23 jan 2007 sqmdata11.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 23 jan 2007 sqmdata12.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 23 jan 2007 sqmdata13.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 27 jan 2007 sqmdata14.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 27 jan 2007 sqmdata15.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 268 27 jan 2007 sqmdata16.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 4 feb 2007 sqmdata17.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 4 feb 2007 sqmdata18.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 232 4 feb 2007 sqmdata19.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 4 feb 2007 sqmnoopt00.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 4 feb 2007 sqmnoopt01.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 25 feb 2007 sqmnoopt02.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 22 dec 2006 sqmnoopt03.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 23 dec 2006 sqmnoopt04.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 23 dec 2006 sqmnoopt05.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 10 jan 2007 sqmnoopt06.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 14 jan 2007 sqmnoopt07.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 14 jan 2007 sqmnoopt08.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 14 jan 2007 sqmnoopt09.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 23 jan 2007 sqmnoopt10.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 23 jan 2007 sqmnoopt11.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 23 jan 2007 sqmnoopt12.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 23 jan 2007 sqmnoopt13.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 27 jan 2007 sqmnoopt14.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 27 jan 2007 sqmnoopt15.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 27 jan 2007 sqmnoopt16.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 4 feb 2007 sqmnoopt17.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 4 feb 2007 sqmnoopt18.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 244 4 feb 2007 sqmnoopt19.sqm
-rwxrwxrwx 2 root root 700416 31 okt 2005 StubInstaller.exe
drwxrwxrwx 1 root root 4096 17 nov 2006 System Volume Information
drwxrwxrwx 1 root root 106496 18 okt 14.11 WINDOWS
[root@localhost xxxxx]#
Det är ganska långt från ett C, eller är det bara jag som inte fattar igen? Smile
Och när jag provade ls istället för ll så hände ingenting.

mauths bild

På min burk är "ll" = "ls -l".
Jag har nog satt det själv, glömde bort det, trodde det var ett default alias.
Teflon-minne.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

Grattis - du har monterat din hårddisk under /mnt/xp Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Min debian saknar det Sad

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

mauths bild

Då kanske du saknar:
alias rr="rm *.*~; rm #*#" också?
Bra för emacs-användare.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill