Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Drömmen börjar bli verklighet!

När jag började andvända mig av GNU/Linux så hoppades jag att jag skulle lära mig så pass mycket så att jag kunde göra allt det jag kunde göra i Windows även i Linux.

Idag kan jag så mycket mer. Jag håller även på att lära mig FreeBSD och det är ett väldigt intressant system. Jag sitter och fjärrstyr min stationära dator från min bärbara över ssh. Det har jag gjort länge men det är något speciellt med att göra ssh gentoo installationer måste jag bara säga!

En sak som är lite tråkig däremot är att det inte går att klippa in text i linuxversionens putty, kanske är det jag som sitter med en gammal version av putty men jag vet att det fungerar med windows motsvarigheten.

En sak jag börjar lära mig när jag tittar på Unix-baserade operativsystem är att det fortfarande är så mycket mer jag vill lära mig. Jag kanske kan en del men det finns så mycket mer jag inte kan.

Har även tittat på ReactOS i virtualbox men det verkar fortfarande som det har en bra bit kvar att gå hursomhelst lär det ju gynna wine-projektet. Tycker Cross-compiling fungerar bra i Wine men funderar faktiskt på att betala för att skaffa Cedega.

Jag vill ta mig en titt på C++ men varje gång jag försöker studera programspråket så känner jag min lathet tränga sig på! Vill hitta ett roligt, relativt simpelt programspråk att lära mig men det ska ändå vara kraftfullt.

Jag har åtminstone bestämt mig för en ganska bra och sund sak inga nya distributioner eller andra Unix-baserade operativsystem i de datorerna jag har. Inte förrän jag skaffar en ny burk till dess får jag testa saker i virtualbox och nöja mig med att bli bättre på Gentoo,Debian samt FreeBSD.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kryckans bild

Trevlig läsning. Det är alltid roligt att läsa dina bloggar.
Jag känner verkligen igen det där med den långa resan att göra allt i Linux istället för Windows. I och med Ubuntu 7.04 kände jag äntligen att jag kunde göra mig av med Windows för gott och då började jag titta på det redan år 1997. Red Hat 5.2 eller nåt sånt tror jag det var men jag är inte hundra.

Jag har också blivit nyfiken på FreeBSD för min server. Många talar gott om det men jag vet inte riktigt varför men så fort jag får tid ska jag ta mig en titt på det i en virtuell maskin och kanske åker min ubuntuserver ut om det visar sig vara bra.

Vill du lära dig ett simpelt programmeringsspråk tycker jag du ska titta närmare på antingen Ruby eller Python som du kan använda till lite allt möjligt. Du kan göra allt ifrån enkla skript till fullfjädrade webbaserade system. Dessutom fungerar det du gör för de flesta plattformar vilket kanske är bra om du kör så många olika operativssystem Smile

Kristians bild

Om man har ett öga mot horisonten har man bara ett öga där man står.......

Jag skulle börja titta på Python om jag var du. Det har en mycket stor community, utvecklas aktivt och ser bara ut att växa för varje år som går.

Putty under Linux? Vad är fördelen mot en vanlig terminal?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

iaidokas bild

Varför i hela friden kör du Putty på linux?

 
Test.

Test.

andys bild

skumt så du kan inte klistra in text genom att klistra in den med
shift + insert.
?

tomasuus bild

FreeBSD verkar grymt bra det finns massor med alternativ redan vid installation om du vill andvända datorn som ftp-server eller som Gateway-dator eller om du vill kunna andvända datan med Linux-binärer etcetra.

Har precis börjat kolla på det själv men jag skulle själv välja det för en renodlad server maskin. Själv tänkte jag köra en apache-server på en lite äldre burk med FreeBSD.

Kul att höra att du gillar att läsa det jag skriver Smile

Uppskattar tipsen kring Ruby och Python. Python har jag varit& är fortfarande intresserad och nyfiken att lära mig.

Men jag får se vad det blir i slutändan har tillgång till massor med litteratur om datorer. Undrar om jag inte har någon bok skriven av Oreily om Python värt att kika efter alternativt köpa!

tomasuus bild

Antar jag har vanan inne av att andvända putty men jag antar terminalen är bättre för detta ändamål i den går det ju dessutom att klistra in saker.

Roligt att läsa mina tankar ganska ofta känner jag mig dock mest förvirrad jag har svårt att bestämma mig för något : =)

Vill testa&pröva allt men tror faktiskt jag ska ta mig en närmare titt på python!

tomasuus bild

Ska omgående byta ut putty mot terminalen!

mauths bild

Vad är detta putty?
Terminalen går väl inte att byta ut?
-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

gones bild

iaidokas bild

Putty är en kombinerad terminalemulator och ssh-klient för Windows, tydligen har någon portat den till Linux också.

 
Test.

Test.

tomasuus bild

Ja det är längesen putty blev portat till linux, men nu överger jag det som sagt Smile

En apt-cache show putty visar!
"Description: Telnet/SSH client for X
This is the Unix port of the popular Windows ssh client, PuTTY. It supports
flexible terminal setup, mid-session reconfiguration using Ctrl-rightclick,
multiple X11 authentication protocols, and various other interesting things
not provided by ssh in an xterm."

iaidokas bild

Om du nu går över till vanlig ssh så kan du ju köra -Y flaggan också, och köra grafiska program.

 

Själv kör jag Symbian-porten av Putty på min mobil, ssh+emacs i mobilen är... trevligt.

 
Test.

Test.