Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bra kylning, men ett fruktansvärt oljud!

Idag bestämde jag mig trots allt för att köpa lite extra fläktar till min stationära dator. Stoppade i lite mer hårdvara som jag hade liggande över också. Kan bara säga att kylningen är utmärkt. Vad som är mindre roligt är att datorn låter fruktansvärt mycket.

Det får dock fungera såhär tills vidare. Har en extra fläkt vid fronten som blåser in kall luft över hårdiskarna och en extra fläkt på baksidan som blåser ut varm luft från datorn.

Anledningen till att det låter extra mycket är för att fläkten som sitter vid fronten ej är fäst med medföljande silikonfästen för att få det att fungera så måste jag borra i chassit funderar dock på att byta chassi.

Å andra sidan skulle jag kunna köpa en fläktstyrnings och spänningsregulator och borra i chassit så jag kan fästa min fläkt med silikonfästena då får jag nog bukt med oljudet. Men som det ser ut nu så blir det nog chassibyte.

Har knappt plats för de sakerna jag har i burken i mitt nuvarande chassi så får nog köpa ett litet större chassi. Budgetdatorer och medföljande chassin.

Jaja detta får som sagt duga tillfälligtvis. Saker hade kunnat vart värre exempelvis om Gentoo ej fungerat som det skulle. Nu fungerar det utmärkt.

Utan kylning skulle väl också något gått sönder förr eller senare. Som läget är nu så fungerar allt.

Funderar dock trots allt på att slänga in burken i en garderob någonstans för att slippa allt oljud. Har ändå tröttnat på att spela. Kan dessutom montera min stationära dators hårdiskar på min bärbara dator ändå över ssh!

Förbannade oljud!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

misiu_mps bild

"för att få det att fungera så måste jag borra i chassit funderar dock på att byta chassi"
Självklart ska du borra! Det kan du göra nu och inte vänta på nytt. Och dessutom är det gratis.
Inte säker om det kommer att hjälpa dock. Det mesta av ljudet produceras inte av fläkten direkt utan av luften som den pumpar. Funderat på att installera fler men långsammare (tystgående) fläktar? Koppla de mellan jord och 5V eller mellan 5V och 12V så kommer du få 5 respektive 7V för fläktarna. Eller koppla in en resistor på ca 50ohm.
Eller så behöver du inte så mycket kylning? Det kanske räcker att göra det befintliga fläktarna långsammare?

mindlights bild

Jag funderade och återanvände som du... tills jag köpte en nya dator som är den dyraste jag köpt hittills.
.
Antec Performance One P180 Miditower
.
Kostade 1200kr men helvete vilken låda. Köpte vattenkylt kit också men skickade tillbaka när jag insåg att de tre fläktarna som sitter i kyler min burk utmärkt och detta tyst alltså.
Powersupply och hårddiskarna sitter i en egen del av chassiet som är avskilt från resten med en plåtvägg.
.
Som sagt.. kändes dyrt vid inköp men nu när jag kan ha burken igång och sova ostört i samma rum så var det vart pengarna. Smart genomtänkt låda.
Rekommenderas varmt, trots priset.

Ps. Har 2x400GB, 3x500GB, en fet intel och ett Nvidia GeForce 8800GTX... så ja... värme utsöndras i lådan Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

kanaljes bild

Har en liten Shuttleburk med en enda fläkt som nästan alltid går på så pass lågt varvtal att den inte hörs. Systemdisken är en flashdisk på 8Gb från Samsung så den ger inget ljud ifrån sig. Min swap ligger på en minnespinne och feta filer sparas via fuse (smb) på servern i garderoben. Noise be gone!

abergmans bild

Instämmer med Micke, klart som fasen att du ska borra!
-----------
www.abergman.net - It moves, compile it!

Gentoo Linux

 

 

iaidokas bild

Mmm, Antec är bra grejjer. Jag hade en Antec Sonata till förra datorn, och nuvarande i en Antec BTX (tror jag den heter). Lite dyrare än random nonamelådor, men man får valuta för pengarna imo.

 
Test.

Test.

misiu_mps bild

De nya hårddiskarna låter faktiskt nästan inte alls. Tack vare fluida kullager. Eller då fluidlager..

rickards bild

Jepp. Akta hårddiskarna bara. Dagens moderna diskar får INTE fördubblad lagringskapacitet när man borrar i dem.

tomasuus bild

var inne på http://www.komplett.se och kollade runt lite på chassin. Antec chassina verkar vara bra funderar på att slänga ut 1000-1500 SEK för ett nytt. Det ska dock vara ett ganska stort chassi med plats för 8 hårdiskar just nu har jag 4 i datorn men får absolut ej plats med mer.

Jaja tills vidare får mitt befintliga chassi fungera har lyckats minska ljudet något även om datorn fortfarande låter Sad

tomasuus bild

Nu har jag fått ner ljudet något. Tackar för dina tips. De befintliga fläktarna går något långsammare nu!

mindlights bild

Jag är grymt kräsen...inget chassi har hållit vad säljaren lovat hittills förrän jag köpte det jag rekommenderade dig.
Manuell styrning av fläktarna i tre steg per fläkt.
Kör på lägsta och då är den knäpptyst....men med så mycket disk som du har så lär mycket mer värme presteras än för mina 2x400GB och 3x500GB och då blir det kanske bättre för dig att fundera på att smacka upp en filserver i kombination med att köra en 2-3 diskar lokalt.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...