Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Krav på inskannade dokument?

Börjar med den vanliga ursäkten: Vet inte om det är rätt forum men hittade inget lämpligt, vänligen tillrättavisa mig om jag gjort fel.

Och så min fråga:
Är det någon som vet om det finns några regler eller rekomendationer när man skannar in officiella dokument som protokoll och annat för att arkivera elektroniskt? Med avseende på upplösning, format och bw/färg kontra filstorlek.

Jag tänkte prova med det (parallellt med pappershanteringen) i våran brf för att spara och distribuera protokoll och andra viktiga dokument. En i mitt tycke lämplig variant är svartvitt, 300dpi som sparas till pdf. Min enda fundering med detta är om svartvitt (2 färger) är "godkänt" eller om det ska vara gråskala alt färg så man ser signaturer. Problemet då blir att filstorleken sväller och då krävs nästan jpeg vilket jag vill undvika.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Juridiskt bindande blir nog aldrig inskannade dokument. Det krävs nog någon form av säker digital signering för att det skall vara bindande.

 
För åtkomst av medlemmar och spridning av protokoll så duger nästan vad som helst. Men, idag när hårddiskarna är så stora så finns inget skäl till att inte välja högsta tänkbara upplösning och färg om man har möjlighet.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

lundatoks bild

Det finns nog inga lagkrav på sånt. Hos oss har vi krav på att vi måste spara det som kommer till bolaget på samma medium i 10 år. Får vi det i pappersform måste det sparas i pappersform, även om vi scannar det.

--
MöLUG - Blog

marwals bild

Jag skulle nog ändå se det som ett slöseri att ha megabyte-stora dokument i 600dpi och 32K färger när jag vet att en dpi:n kan typ delas med 4; färgerna kan reduceras till en 16 palett; filen kan komprimeras och ändå se lika bra ut på en skärm.
---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

marwals bild

Så om man skickar ett meddelande skrivet på ett äpple till er får registratorn ett jäkla sjå med att hålla det färskt i tio år Wink

---
this is my very fräcka signature in english that will make you fear my intellect and treat me med more respect.

hoths bild

Om du skannar det till PDF så får du väl en automatisk komprimering? Det mesta är ju vitt så det borde inte ta så stor plats.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

lundatoks bild

Testa! Laughing out loud

--
MöLUG - Blog

tux-svens bild

Har ni verkligen inget dokumenterat sätt att spara skal-skript....(hi-hi) Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!