Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lugradio dissar Suse

I senaste avsnittet dissar lugradio suse totalt. De tycker det tar förlång tid att installera och att det är för mycket och krongliga inställningar dess utom funkar inte nätverket direkt. Du kan lyssna på testet genom att gå in på www.lugradio.org testet hittar du vid 19,40 in i programmet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Helt rätt. Installationen av openSUSE tar lång tid. Varför vet jag inte, men jämfört med Ubuntu är det betydligt långsammare. För mig är det inget problem egentligen, att installationen tar tid, jag installerar inte om så ofta. Men för någon som kört Ubuntu och vill prova openSUSE är det klart skrämmande lång tid. En sak som kan påverka installationstiden är att de har valt att lägga till online-repositories som standard i installationen. Första sidan i guiden? Om man dessutom har WLAN-kort, eller något nätverkskort som inte stödjs vid den delen av installationen är det ju riktigt trist. Jag avbockade online repositories och körde in openSUSE först, sen fixade jag in källorna. WLAN fungerade inte alls för mig förren jag startade upp den färdiginstallerade openSUSE. Något som jag pratade med suse-folk om och de hänvisade till att de inte stödjer installation över WLAN, utan man skall använda trådbaserat nätverk.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pbs bild

Inte så konstigt eftersom Lugradiomedlemmen Jono Bacon jobbar för Canonical (han är deras LoCo manager)...

polters bild

Eftersom jag är en stor fan av LugRadio så lyssnade jag så klart på detta några minuter efter att avsnittet dykt upp, och.. Jag håller med. SUSE tar för lång tid att installera. Inte att snacka om då hur lång tid det tar när man kör en netinstall. Jag tror mitt landade på 4-5 timmar.

Jono testade ju Fedora 8, en dist som jag ser fram emot. Kör redan nu rc3 i Virtualbox, och visst, en del saker fungerar inte som de ska, men tydligen så väntas över 100 uppgraderingar vid dag 0. Intressanta nyheter, och ett välputsat skrivbord. PulseAudio verkar riktigt bra!

Mandriva har jag aldrig testat, men jag har kört alla de andra distarna. Och jag måste säga, att några av sakerna de tog upp är Ubuntu faktiskt riktigt bra på. Dock har SUSE ett väldigt bra admin-verktyg. Jag gillar att använda YaST till allt utom paketinstallation.

bittins bild

elwiss bild

Något som jag pratade med suse-folk om och de hänvisade till att de inte stödjer installation över WLAN, utan man skall använda trådbaserat nätverk

Det där är en fullständigt idiotisk inställning enligt mig. Många använder sig inte alls av trådbaserade nätverk längre, de förmodas alltså åka och handla TP kabel bara för att testa SuSE eftersom SuSE folket bestämt att så skall det vara. Märkligt..

polters bild

Nu betyder ju inte det att Jono inte kan tycka om andra distar. Testet utfördes för övrigt så att de testade vars en dist, där Jono testade Fedora, som han sa att han kunde tänka sig att rekommendera efter Ubuntu. Så jag tycker inte att hans position i Canonical har något med saken att göra här faktiskt.

kimjohanssons bild

Och över brevduva? Kan man installera över brevduveförbindelse?


polters bild

Att inte stödja installation av WLAN är väl inte så konstigt. Risken att något krånglar med WLAN är ju större än en stabil trådbunden uppkoppling.

jonasbjorks bild

Kan tillägga att mitt test av Ubuntu 7.10 försköts då den inte hade stöd för mitt trådlösa WLAN-kort alls, varken under installation eller efter installation. För att få igång det skulle jag hämta drivare från internet som jag får via WLAN. Jag tror inte någon dist har WLAN som högsta prioritet under installationen.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Löjlig fråga kan tyckas, men Kim har en poäng. Det finns en standard för att skicka IP med brevduvor: A Standard for the Transmission of IP Datagrams on Avian Carriers RFC 1149. Den skrevs 1990, en förbättring av protokollet skedde nio år senare. 1999 kom nämligen IP over Avian Carriers with Quality of Service RFC 2549 som definerar trafikprioritering över brevduva.. Och Bergen Linux User Group har naturligtvis implementerat detta i Linux.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

elwiss bild

Visst, men det är ett risigt beslut där man alltså får räkna med att många användare aldrig någonsin kommer att testa openSuse.

elwiss bild

Så kan det mycket väl vara, och det är dumt. Inte vill man handla TP kabel till sin laptop bara för att testa en dist?

Marcuss bild

haha typiskt norrmän. Om det är den bergen jag tänker pow
'

kimjohanssons bild

Ja, för alla vill ju installera över wlan... liksom bara måste göra det... Kom igen! Mycket få användare kommer välja bort disten på grund av detta. Helst installerar man ju allt från ett lokalt installationsmedium med en gång.


fredentofts bild

Oftast får man väl en kabel med till sitt modem om man kör DSL, och om man har RJ45 direkt i väggen så har man säkert en kabel till sin AP/router om man kör 100% trådlöst.
Så nog finns det i åtminståne (skulle jag tro) 99% av Sveriges internetanslutna hushåll en TP-kabel eller två.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kristians bild

Det är inte så lätt med konstiga kort som kräver stängd firmware

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

elwiss bild

Baah, jag har alltså fel sorts släktingar. Å andra sidan kör de allihop XP och lär väl fortsätta med det Wink