Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En sata-disk mindre!

Har haft lite problem till och från med en utav mina hårdiskar. De senaste dagarna så har hårdisken inte velat starta igång alla ggr heller nu har den tvärdött.

En sak som är positiv är att det inte är något fel i min kärna sata-stödet funkar alldeles utmärkt på mitt moderkort(via) och på mitt Silicon Image Sata-kontroller kort.

Trodde jag hade ett buggigt stöd i kärnan förut för sata men som sagt det är min hårdisk som har dött en 500 gigare. Dags att leta efter kvitton m.m hårdisken ska inte vara äldre än ett halvår gammal.

Har testat att byta kablar och köra bland annat testdisk och fsck på den utan större resultat. Har också kört cfdisk på den men nu på senare tid har enda resultatet blivit Fatal Error när jag kört det.

Lite typiskt att den skulle gå sönder nu när jag har skaffat nya fläktar till burken! Men det är bara att konstatera disken hittas inte ens vid en reboot av datorn längre i bios men det gör däremot min andra satadisk.

Lika är det om jag vill att disken ska monteras vid boot då så bootar datorn otroligt långsamt och min hårdisk vägrar monteras som tur är har jag dock systempartitionen på en vanlig ide-hårdisk. Har tagit bort disken ur fstab nu och nu bootar datorn betydligt snabbare. Hårdisken syns dock i /dev och det gör även partitionerna sda1,sda2,sda3,sda4 men sen så är det tvärstopp. Testdisk hittade i början de 4 partitionerna nu ser det dock ingen partition men hårdisken hittas dock fortfarande i testdisk.

Andra program/kommandon verkar inte ens vilja veta av hårdisken.

På slutet såg jag bara filerna på hårdisken men jag kunde inte starta dem och kommandot smartctl -H /dev/sda gav inte heller några konstiga felmeddelanden. Nu stårr det däremot nu såhär "Short INQUIRY response, skip product id
A mandatory SMART command failed: exiting. To continue, add one or more '-T permissive' options."

Sen så spelar det inte så stor roll vad jag gör.

En fsck.ext3 -p /dev/sda1(alternativt sda2,sda3,sda4) ger bara!
"fsck.ext3: Attempt to read block from filesystem resulted in short read while trying to open /dev/sda1
Could this be a zero-length partition?"

Datorn lät förutom detta som en gräsklippartraktor tidigare. Trodde det berodde på mina nya fläktar som jag satte in samtidigt som hårdisken jag skriver om ovan. Nu har dock datorn slutat låta som en gräsklippartraktor och jag har fortfarande fläktarna i burken!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kanaljes bild

Du kanske kan rädda något från disken?

Kolla om det går att läsa alls: dd bs=4096 count=1 if=/dev/sda | strings
Gör en backup: dd if=dev/sda | gzip -1 sdabackup.gz

tomasuus bild

Det ville inte fungera tidigare att köra det där kommandot den ville inte läsa något från disken men nu har hursomhelst hårdisken återuppstått utan att jag gjort någonting. Jag har inte skruvat ut den inte kört några fler program.

Det började med att bios började hitta hårdisken igen och haldemonen monterade 2 partitioner som det inte gick att se innehållet på. Nu plötsligt har alla 4 partitioner monterats och alla filer är läsbara igen på discen. Min hårdisk har återuppstått misstänker dock att den kommer dö igen så jag ska rädda det som räddas kan. Ingen aning om hur den har kunnat återuppstå den var ju helt död. Något är definitivt skumt.