Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mitt Linux-liv!

Jag anser mig vara nybörjare på Linux och därtill Ubuntu.
Jag vill börja med att tacka Jonas, det var troligtvis tack vare honom jag började med Linux.

För en herrans massa år sedan fick började jag läsa lite om linux, det var nytt och det var spännade. Jag var då mer involverad och duktigare än i princip alla mina kompisar, och var beredd att satsa på Linux, om inte annat kunde man ju installera om Windows igen, så varför inte. Via min pappa fick jag tre(?) skivor med Red Hat 9, tyvärr så stämde inte riktigt den disten med min dator. Så efter många dagars testande och googlande så gav jag upp! Eftersom ingen i min omgivning kunde Linux så visste jag inte hur jag skulle ta mig vidare.

Många år senare, vid detta laget var jag stenhård Windowsanvändare, hade två års datorbutiks-erfarenhet (jag var 16 när jag slutade där), och höll sedan länge igång hela (och utanför) min bekantskapskrets datorer. Jag beslutade mig för att sätta upp en HTPC, som samtidigt skulle agera server. Jag installerade Windows Server 2003, och något HTPC-program. Men hur jag än försökte så lyckades jag inte riktigt få till det! Projektet lades på is i några månader.

En dag beslutade jag mig än en gång för att försöka dra igång burken, nu var det inte någon HTPC som hägrade längre utan en ren Server. Åter igen installerades Windows Server 2003, men åter igen så begränsades jag av mina bristfärdiga server-kunskaper! Nu gick jag på gymnasiet och en ny krets runt omkring mig infann sig. Denna gången var det CSTs (Computer Socciety of Teknis) Ordf. som hjälpte mig. Han sa att han inte kunde Windows men väl Linux. Till en början var jag relativt rädd, jag kom väl ihåg sist jag försökte dra igång Linux. Han lovade att hjälpa mig, men jag var inte övertygad. Detta var då några dagar innan Dreamhack Winter 2006, och när jag var där såg jag att det var en föreläsning om Linux. Det var Jonas Björk. Efter sin föreläsning pratade vi lite, och jag var till sist övertygad om att det åtminstone var värt ett försök! Sagt och gjort. Jag tankade ner senaste versionen av Ubuntu 6.06 Server. Efter många timmar av hjälp från min vän via telefon, och ssh, så hade jag äntligen en server som fungerade, med gnome! Jag kommer ihåg att jag satt många nätter och letade igenom packetlistorna efter "roliga" program, och installerade nästan allt som kom i min väg. Det dröjde inte många dagar innan jag hade en HTML sida uppe, och efter det inte länge innan jag köpte min första domän. Vid det här laget hade jag dessutom installerat det då helt nya Ubuntu 6.10 på min stationära dator brevid min XP installation. Den hjälpen som jag blivit lovad bestod utav några få ord som varje gång upprepades när jag bad om hjälp; "Använd google!" För första gången fick jag verkligen anstränga mig för att hitta saker, tidigare hade det i princip gått till på det sättet att jag sett någon annan göra det, eller oftare, genom att testa mig fram.

Eftersom jag kör med två skärmar (+TVn) så tog det lång tid innan jag fick min xorg-fil att bli som jag ville. Då Xservern inte ville starta fick jag helt enkelt installera om Ubuntu! Då min XP installation låg som förval i grub, blev det inte många gånger jag startade upp Ubuntu.

Nästa gång datorn skulle formateras om tänkte jag om. Nu skulle jag sätta mig in i Ubuntu och sätta det som förval. Denna gången lyckades jag. Nu blev det Windows som fick färre och färre uppstarter. Vid detta laget hade jag också blivit medlem på ubuntu-se och fick framför mig en grupp användare som var vänliga, och hjälpsamma.

Servern hade då fått tre olika php-script. 1) En blogg, 2) Ett forum, 3) Ett galleri. Eftersom jag faktiskt hade en del besökare på forumet, registrerade sådana, ville jag öppna möjligheten att kommentera min blog och mitt galleri utan att behöva registrera sig på tre olika ställen, där dessutom användarnamn och lösenord stod okrypterade i databasen(!!). Jag fann Drupal!

Efter detta har otaliga installationer av främst Ubuntu, men även några SUSE, Debian och DSL krossat min väg. Jag har även lyckats övertala hushållet att enbart köra Linux, vilket fungerat bra! Jag kör nu en server utan GUI, som webserver, backupserver, FTPserver, etc.
Nu är det ca 1 år sedan jag installerade Linux/Ubuntu för första gången.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hanumizzles bild

Det var ganska intressant att läsa om hur du tog hela omsorgsfulla kedjan när du drog igång med linux. Bravo! Jag känner mig att jag inte kunde trotsa sådana bakslag. Jag är mycket för lat. Smile Förresten, ber uns om hjälp så ofta som helst. Jag kan inte tala för alla, MEN jag ska aldrig säga "just f---ing Google it" som svar på något och ska hjälpa dig så gott jag kan. Jag har visat vägen till många linux n00bz iaf. Laughing out loud
 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.