Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Projektarbete!

Kort pressentation:
Hej jag heter Lukas Altinell och går i 2an på gymmnasiet. Går på en skola i Borås som heter SvenErikson gymmnasiet, även kallat Teknis. Där går jag teknikprogrammet med "högskolespåret" som val. Jag är vice ordförande i skolans datorförening "Computer Socciety of Teknis" aka. CST. Nästa år blir jag ordförande och ser mycket fram emot detta. I CST har vi en underförening som kallar sig själva SE-LAN som då står för SvenEriksson-LAN. Vad vi gör säger nog sig självt! Där sitter jag med i styrelsen som tekniskt-ansvarig. Tidigare har jag ensam varit ansvarig för två LAN, men pga att det tar för mycket tid har jag avsagt mig en del av ansvaret. Jag har gjort en hemsida för LANet där det finns forum, bokningssida etc. Den är byggd på Drupal! www.selan.se
Jag är även med som Crew i världens största LAN-party, dvs Dreamhack, där jag jobbar i teamet support. Det är nu andra gången som jag är Crew på DH men jag har totalt varit där 9 gånger, bla. under Dreamhack Winter 2006 då jag träffade Jonas Björk.

I år har vår skola ändrat policy angående ledigheter. Pågrund av detta så får vi inte längre ledigt för Dreamhack. Eftersom DH för mig är väldigt viktigt, dels på grund av att det är oerhört roligt, och även pågrund av att man träffar vänner som man inte träffar på 6 månader. Man möter också sponsorer och självklart deltagare. Man lär sig också nya saker, vilket är väldigt spännande. Men som sagt fick jag inte ledigt för detta av skolstyrelsen. Efter ha förberätt mig några dagar och pratat med lärare om största sannolikhet för att få ledigt, gick jag upp till rektorn och förklarade min situation för honom. Eftersom jag har varit i kontakt med honom tidigare, bla. projekt i CST och SE-LAN så vet han att jag prioriterar detta högt. Vi kom fram till att om jag valde "Att arrangera ett LAN" som projektarbete så fick jag ledigt, då man kan anse detta som ett studiebesök inför mitt eget LAN. Jag åker till Dreamhack den 27/11 och kommer hem den 2/12.

Den stora frågan är nu, hur kan jag binda samman mitt LAN med OpenSource/Linux? Tips eller förslag?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Självklart kan du göra det. Det finns många saker du kan experimentera med i Linux som har med LAN att göra. Du kan till exempel ge dig på "distcc", som är distribuerad kompilering över nätverk. Programmet DVD:RIP har en klusterfunktion som du kanske kan testa? Det är sådant mina tankar faller på. Annars funkar väl något slags iptables-expo lika bra. Smile

gutes bild

Har mailat dej.
----------------------------------
OpenBSD

----------------------------------
BLUG.se - Borås Linux User Group

abergmans bild

Sätta upp en server som agerar router,dhcpserver, ftp och spelserver, allt i linux och som kan användas OS-oberoende?
Dessutom så kan man korskompilera med dustcc..

-----------
www.abergman.net - It moves, compile it!

Gentoo Linux

 

 

LAltinells bild

Jag tror att det kommer vara väldigt svårt att fixa ett 50-50 procents LAN med sceeners och gamers. Även om det är min önskan!

distcc -Vad menar du? Att kompilera något stort program på kort tid?

DVD:RIP -Hade varit roligt att testa kluster, men jag tror tyvärr inte att speciellt många kör Linux! :/

---------------------------------------------------------------
www.selan.se -Lan i Borås!

polters bild

Du uppfattade mig rätt med distcc... Att kompilera till exempel openoffice på 5 starka maskiner.. Eller kanske inte openoffice.. för det är trots allt en mardröm rent tidsmässigt. Kluster kan du sätta upp med live-cd. ClusterKnoppix t.ex. Surfa in på distrowatch.com och kolla efter i dropdown-listan efter allt som har med cluster att göra.
Bara att sätta upp ett fungerande kluster är projekt nog skulle jag tro.

alberts bild

Du behöver läsa på om routing i Linux. Det mesta du behöver står nog här: http://lartc.org/lartc.html

Om den texten är för jobbig så kan du börja med någon enklare text om routing i Linux och sedan gå på mer avancerade texter. Allt är i alla fall möjligt, det gäller bara att hitta rätt syntax. Jag vet inte exakt vad du vill göra, men jag antar att du vill sätta högre prioritet för viss nätverkstrafik (de som spelar) och lägre prioritet för annan (de som tittar).

LAltinells bild

Jag kör huvudsakligen m0n0wall på de routrar som används!
Men det skadar inte att läsa på lite Tongue

---------------------------------------------------------------
www.selan.se -Lan i Borås!