Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Offline

Mitt ADSL-modem hemma gick sönder i torsdags. Allt utom PPP/Sync lampan verkar fungera (den blinkar inte ens till vid uppstart när den söker efter ADSL). Jag skulle fixat ett nytt modem i fredags men glömde av det. I helgen har jag levt utan koppling mot internet, vilket i sig varit en befrielse. Jag hann skriva massor av utbildningsmaterial Smile

Idag testkörde jag och Staffan PXE-installation av openSUSE 10.3 med eleverna. Ut med Ubuntu, in med openSUSE. Första omgången gick ganska dåligt 2-3 stycken kunde köra installationen, de övriga fick felmeddelanden och liknande. Vi utgick från att det var NFS-monteringen mot servern som inte ville vara med, så in med Apache och upp med installationskällan som en webbsida. Ny klass, ändrade install-parametrarna till HTTP och 19 maskiner installerades samtidigt från samma server. Mellan 25 och 40 minuter tog installationerna av en full GNOME-installation (2.8GiB).

Jag och Staffan håller på och bygger en nätverksbaserad IT-miljö för klassrummet där jag undervisar. Idag kan de installera openSUSE 10.3, de kan boota upp en tunn klient (utan diskar i datorn) och de kan starta memtest från nätverket. Min tanke är att kunna starta upp t.ex. klusternoder med hjälp av PXE. Vi får se hur det går med det. Att kunna välja vad man vill köra när PXE-klienten startar är ganska snyggt, någon som vet hur man får in en meny liknande den som finns när man bootar upp en installationsskiva?

Vi körde memtest under helgen, det visade sig att två maskiner hade defekta RAM-minnen. Det lustiga är att det var två maskiner som fått helt nya Kingston minnen. Vi har bytt ut minnen i en del maskiner, så de skall ha 1 GiB RAM allihopa - något vi har tagit steg för steg. För att testa att allt fungerar.

Appropå fungerar. Internet i salen har inte fungerat på två veckor. Teknikerna "jobbar på det". Ibland har vi internet ibland inte. Jag har ingen kontroll alls över den linan, tyvärr. Jag funderar på att byta ut våra nätverkskort i servern där det idag sitter ett 3Com med två portar som stödjer bonding. Det är inte det som är felet, men vi byter nog iaf. 3Com 905-korten är riktigt bra iaf.. Smile

Jag har lite bilder från våra tester och sånt, men de ligger i min mobiltelefon som ligger hemma idag. Jag glömde den imorse, ganska skönt att slippa samtal för en dag (hej Patrik Wink).

I torsdags var jag förresten på ett seminarium som hölls av Carl Lamm i Helsingborg. Vi spelade Nintendo Wii, Bowlingen var helt konstig. Jag har aldrig upplevt ett tv-spel på det sätt som Wii erbjuder. Mina planer på att "ge sonen en PS3 i julklapp" har ändrats lite, Wii verkar roligare. Enligt tips var jag tydligen riktigt bra på Wii Tennis också..

Ses omkring, linuxvänner. Var ni än är.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredentofts bild

PXE laddar väl GRUB över nätverket om jag inte minns fel, så det är väl bara att lägga till poster i den utdelade menu.lst/grub.conf för att få lite att välja på.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

andys bild

http://www.rom-o-matic.net/5.4.3/

För att skapa en floppy att bota, finns inte roomimage där så är nog det nätverkskortet man använder väldigt ovanligt Smile

Detta var 2004-05 när jag gick en utbildning till linux Systemadminstratör.

Jag använde LTSP på suse och sedan denna diskett för att boota en gammal pentium.

Använde man disken i klienten att cacha på så det det smidigare.

Jag kan erkänna att jag fick lite flashbacks när jag läste ditt inlägg Smile

bittins bild

Köp Strikers om du köper Wii och fixa Wi-fi så kan vi ta några Online Matcher :>