Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

[Löst] OpenSuSE 10.3 + gFTP = krasch?

Jag har sprungit på ett ganska delikat problem. I början av förra veckan fick jag delarna till min nya PC. Jag byggde ihop den omedelbums och installerade OpenSuSE 10.3. Allting har fungerat bra tills i kväll då jag gjorde en lustig/olustig upptäckt.

Jag höll på att överföra filer från den gamla datorn med hjälp av gFTP när operativet helt plötsligt låste sig mitt i en överföring. Jag har testat att återskapa problemet ett antal gånger nu och samma sak händer varje gång, bara jag låter gFTP jobba på ett tag - allting tycks låsa sig och jag måste starta om datorn.

Jag tänkte att det kanske var någonting konstigt med disken, men efter att ha kört e2fsck så har jag inte hittat någonting.

Jag har kollat i loggarna och det som jag tycker ser lurigt ut är att det ser ut såhär i var/log/warn efter varje krasch (det tycks alltså vara det sista som har loggats innan kraschen):

Nov 19 22:51:52 anchorless kernel: processor_perflib-0519 [00] processor_get_psd     : Invalid _PSD data
Nov 19 22:51:52 anchorless kernel: processor_perflib-0519 [00] processor_get_psd     : Invalid _PSD data
Nov 19 22:51:55 anchorless kernel: ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
Nov 19 22:51:55 anchorless SuSEfirewall2: Warning: ip6tables does not support state matching. Extended IPv6 support disabled.
Nov 19 22:51:55 anchorless kernel: ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
Nov 19 22:51:55 anchorless SuSEfirewall2: SuSEfirewall2 not active
Nov 19 22:51:58 anchorless smartd[3685]: Problem creating device name scan list

Frågan nu är således, hur felsöker jag detta? Jag har frågat Google utan större resultat. Är det gFTP som får hela SuSE att hänga sig? Är det något i nätverksdrivarna? Är det något i diskdrivarna? Är det något hårdvarufel? Tips för hur jag utesluter det ena eller det andra mottages tacksamt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

marwals bild

utan att ha någun djupare kunskap i ämnet skulle jag prova att slå av IPv6.
---

tiass bild

Har hittat detta. Visserligen ingen lösning, men det verkar i alla fall inte som att jag är ensam om det här problemet.

tiass bild

Har inte hunnit testa ännu, men jag hoppas detta är sista budet:


There is a bug in the atl1 driver that results in a kernel hang or crash (oops) under heavy network load IF AND ONLY IF you have 4GB or more RAM in your system. This happens because the hardware register that carries the DMA memory address for network packets is only 32 bits in length. If you encounter this problem, modify your kernel's boot line and add this kernel parameter: mem=3900M. A fix has been added to the 2.6.23 kernel.

Ska visst även ha kommit en fix i kärnan:

http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/ChangeLog-2.6.23


commit 5f08e46b621a769e52a9545a23ab1d5fb2aec1d4
Author: Luca Tettamanti
Date: Fri Sep 7 20:25:01 2007 -0400

atl1: disable broken 64-bit DMA

64-bit DMA causes data corruption with atl1. We don't know why, and Atheros
is working on it. For now, just use 32-bit DMA. This is a big hack that is
probably wrong, but it stops the bleeding.

evil_pirates bild

gFTP är annars en väldigt ostabil ftp-klient som ofta hänger sig/kraschar om man för över många kataloger/filer samtidigt. När gFTP låser sig så kan resten av systemet bli trögt eller till och med låsa sig. Prova en annan ftpklient om du kan och se om du får samma fel...

Kristians bild

Den utmärkta filezilla finns väl för linux numera?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

tiass bild

Jag glömde nämna att jag redan hade uteslutit gFTP som felkällan i just det här fallet. Jag testade nämligen att göra samma överföring med den konsollbaserade BSD FTP-klienten och fick samma hängning/krasch.

tiass bild

Jag testade lösningen med parametern mem=3900M till kärnan och det verkar fungera nu. Så det verkar ha varit kombinationen med NIC-kretsen på moderkortet (ASUS P5K) och 4 GB minne som ställde till det.

evil_pirates bild

Jo, det gör den Smile
Finns i flera distributioners repos eller via filezillas hemsida...

tiass bild

Råkar du veta om FileZilla finns i något OpenSuSE 10.3-repository - i stabil, hyffsat ny, version? Såg att det fanns en 3.0.0-beta3 i Packman, men jag är för gammal för att orka leva på kanten. =)

evil_pirates bild

Tyvärr... har ingen koll på OpenSUSE. Är en av dom distributioner jag inte testat överhuvudtaget Wink
Finns väl sökfunktion i yast(?) där du kan se om den finns och i så fall vilken version den har. Senaste versionen på http://filezilla-project.org är i alla fall 3.0.3.