Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bakom scenen - Veckans Kadavro del 1

Idéer

Idéer kan komma när som helst, därför har jag ofta med mig ett block som jag kan skriva ner några snabba rader i, tillsammans med enkla skisser om så behövs. Annars kan man tala in sina idéer på mobiltelefonen eller mp3-spelaren om man har den funktionen. Ett block är att föredra, eftersom vissa av idéerna jag får inte bör sägas högt när man står i kön nere på ICA omgiven av barnfamiljer.

De spontana idéerna så som "Ping of death" drabbar mig oftast när jag är fullt sysselsatt med andra saker och då skall man inte tro att "Det där kommer jag ihåg senare". När jag fick idén till "Ping of death" så slet jag fram mitt block så fort jag fick shansen och skrev ner den. Hade jag inte haft några andra utvägar så hade jag återberättat idén för någon, då det skapar ytterligare minnen runt det hela som man kan använda för att återskapa tankemönstret senare. Och lyckas man inte med det så har man ju någon att fråga "Du, vad var det jag sa till dig igår?". När jag var nere på smålänningens marknad och såg en självbiografisk bok av någon som överlevt en uppväxt med en mor som hade Munchausen by proxy så slogs jag av accosioationen som diagnosen väckte. Jag kände till diagnosen sedan tidigare men just där och då så tänkte jag på Squid. Varken block, diktafon eller människa fanns att tillgå så då fick jag upprepa nyckelorden tyst för mig själv som ett mantra. Idén skulle gå ut på att en mamma istället för att riskera sitt barns fysiska hälsa skulle rigga en proxy-server så att det skulle se ut som att barnet surfade in på olämpliga sajter hela tiden.

Ibland kan man skapa ett skämt utifrån en nyhet eller något fenomen som man lagt märke till. Då är det enbart hårt arbete som gäller. När du väl gör ett skämt om något så är du inte en opartisk betracktare längre, utan tar ställning för eller emot, oavsett hur neutral du anser dig själv vara i frågan. Så det första man gör, är att inta en attityd till frågan. Sedan kommer en process där man vänder och vrider på ämnet till det att man hittar något man kan jobba med. Det är en inte helt dokumenterad process, jag utvecklade detta under en tid när jag gjorde bildinsändare till VN och ofta hade mindre än 30 min från det att jag kommit hem till det att bilden skulle vara färdigritad och lagd på postlådan. Min hjärna gör jobbet, men jag vet inte riktigt hur. Det är som en ström av intryck som blixtrar förbi framför ögonen ibland. Amerikanska stand up-komikern Judy Carter har skrivit böcker i ämnet som är läsvärda och kan vara bra för den som behöver en metodik för att skapa skämt omkring en företeelse.

Jag får ibland skickat till mig idéer från andra, men jag avstår från att använda dem helt enkelt för det inte skulle kännas helt som mitt verk. Samtidigt tror jag dessa personer skulle kunna presentera dessa skämt med bravur om de bara vågade och hade hittat sitt medium. Då är det ju bra att en vänlig själ har öppnat upp för att hjälpa andra på vägen på sin egen hemsida, superkadavret. Ja, Trinix sponsrar ju med serverplats också för det projektet.

Av linuxportalens medlemmar är Ein Andersson och Marcus follrud bland de flitigaste när det gäller att föreslå skämt. Andra är signaturen gamle i IRC-kanalen #lugg på freenode, och allas vår Mernil.