Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Den mäktiga terminalen!

En gång i tiden var jag mäkta imponerad av dos 6.22 för att jag tyckte att jag kunde göra mycket ute i dos när Windows 3.1 och så småningon Windows 95 kom började jag känna en stigande frustration. Jag hade ej varit i kontakt med Unix eller Unix-baserade operativsystem tidigare.

De mesta grafiska applikationerna kraschade ett otal gånger och omstarter var vanliga. Min erfarenhet av Windows är att de allt som oftast släpper en ofärdig produkt som sedan mognar efter en tid men då är det redan dags att uppgradera sina system med en nyare och i allmänhet instabilare version av Windows än den man redan andvänder.

Desto mer man började gå ifrån kommandoprompten&dos desto mer frustrerad blev jag. När jag såsmåningom kom i kontakt med GNU/Linux, Bash och terminalen så förstod jag att dos alternativt kommandoprompten i Windows inte var någonting i jämförelse.

Jag är glad över att jag alltid känt frustration över Windows m.m ett operativsystem som begränsar mig som andvändare är inget jag vill ha jag vill ha ett operativsystem som jag som andvändare helt kan anpassa efter mina egna behov.

Spela roll vilka eller vilken linuxdistribution som passar mig bäst. Det handlar om frihet din favoritdistribution är säkert bättre för dig än min favoritdistribution är för dig för att du kan den bättre och tvärtom.

Sen vill jag inte påstå på något vis att jag är en bakåtsträvare på något vis finns det en bra GUI andvänder jag hellre den än terminalen i många fall om jag inte tycker det går snabbare att andvända terminalen förstås Smile

Saken är den att det handlar om frihet i hemmaversionerna av Windows har åtminstone inte jag sett ett bra alternativ till terminalen.

Sen så har jag också råkat ut för för tillfällen då X11 har kraschat p.g.a jag har velat uppdatera det till någon betaversion och då ser jag det bara som positivt att jag har simpla textredigerare som nano m.m att andvända samt en simpel browser som links och att jag även har möjlighet att andvända VOIP-program m.m från terminalen om jag skulle vilja. Sen går det ju även utmärkt att bränna exempelvis en skiva ifrån terminalen eller montera en isoavbild etc eller usbenhet!

Bra alternativ till detta om Windows kraschar finns det? Ja jag jag vet det finns Windows Livecds men dessa kostar väl pengar och varför ska man andvända det när det finns ett otal Linux Live Cd:s som är bättre att rädda kraschade system med. Annars så är ett helt fritt alternativ http://www.sysresccd.org/Main_Page som jag föredrar.

Det som ofta slår mig är att när jag väl lärt mig en pakethanterare så är det oftast otroligt lätt att från bash åtgärda något som kraschat.Att min dator kraschar ibland beror dock på mig som andvändare,för att jag vill testa nya programvaror oftast betaversioner.

För en tid sedan ville jag gå ifrån Gnomes skrivbordsmiljö jag prövade KDE var ganska imponerad ett tag men nu har jag gått tillbaka till GNOME igen mest för att jag själv uppfattar den som en stabilare&pålitligare miljö att jobba i än KDE.

Att för mig ta steget över till GNU/Linux tog relativt lång tid mestadels tror jag det beror på att ingen i min bekantskapskrets andvänt det. Dags att byta bekantskapskrets kanske?

Sen så läste jag även många datortidningar där jag gång på gång oftast läste dåliga saker om Linux som inte alls stämmer med verkligheten. De år jag nu andvändt mig utav Linux har det dessutom utvecklats enormt mycket. Ta distributionsystemet Debian t.ex för några år sedan var det något helt annat än det är idag.

Om jag jämför den utvecklingen med Windows från år -2000 så ser jag att det mest tillkommit grafiskt skräp i windows och att varje ny version oftast kräver mer av hårdvaran än sina föregångare. De verkar inte heller bli snabbare deras operativsystemen utan snarare tvärtom och viruspridningen verkar inte heller minska.

Själv så föredrar jag nog ett snabbt operativsystem utan så mycket ögongodis med mindre virus som jag kan göra mer saker i och som utvecklas i en rasande takt än något som förhoppningsvis snart åtminstone inom några år bör vara historia.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Jag väntar på dagen någon klurar ut hur pipes kan appliceras på gui-program Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

kryckans bild

Windows har numera Powershell som finns att ladda ner för Win XP, 2003 och Vista. Det fungerar riktigt bra faktiskt. Man kan komma åt hela .NET-ramverket använda dess klasser och ladda in externa .NET-bibliotek vilket gör det riktigt kraftfullt. Powershell är numera ett måste för mig om jag tvingas sitta med en Windows-burk (vilket jag gör på jobbet).

Lasps bild

Bra sammanfattat.
Jag tror att vi måste bestämma vad vi vill använda burkarna till.
Jag har länge förundrats över den owerflow av program som laddas in när man kör något Windows operativ.
Måste vi alltid vara berredda på att köra ett annat språk?
Måste vi döda den databasmotor som fungerar för att vi testar en annan?
Kan man aldrig gå tillbaka och använda mindre resurskrävande program?
Linux har en bra framtid, och kan visa vägen. Men låt oss bestämma målen först.

iaidokas bild

Huga! Vilken styggelse.

 
Test.

Test.

tomasuus bild

Låter ju ganska intressant det kan ju faktiskt hända at man tvingas sitta vid en windowsburk några erfarenheter från Cygwin?

kanaljes bild

Samma här. Minns Amigatiden då många guibaserade program enkelt kunde scriptas ihop med ARexx (det var bättre förr *hymmel hymmel*).