Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Den personliga integriteten är hotad eller är den?

Helt ärligt kan jag förstå affärsiden med en sida som Facebook och att andvändarna tvingas gå med på vissa krav när de blir medlemmar.
Det är ju de själva som ingår ett avtal med Facebook.

Det jag däremot har svårare att förstå är sedan medlemmars krav på frihet och integritet läser man inte det man går med på så får man skylla sig själv. Likaså som Windowsandvändarna som ej läser vilka avtal de går med på helt enkelt får skylla sig själva.

Vad gäller minderåriga som blir medlemmar är det enkelt deras avtal är inte juridiskt giltiga. Så vad är problemet?

Att det sedan kostar att driva en sådan sida är något många inte verkar tänka på. De verkar heller inte vilja se att självklart vill företagen bakom sidan gå med vinst.

Enkel lösning gillar man inte Facebooks regler går man ur sidan som medlem det bästa är förstås att inte alls bli medlem från början. Om Facebook skulle gå med på medlemmars krav så är jag ganska övertygad om att de skulle tvingas ta betalt utav sina medlemmar och då skulle förmodligen de flesta lämna sidan!

Då spricker ideen med Facebook på något sätt! Jag har själv valt att bli medlem och gå med på deras avtal. Jag vet att svensk lag åtminstone än så länge förhindrar de mest integritetstänkande handlingarna.

Även om de inte skulle göra det i framtiden och jag har gett Facebook rättigheten till mina bilder, dikter etc. eller vad jag nu lagt upp på Facebook så ser jag det inte som en stor sak. Jag lägger helt enkelt inte upp något.Jag inte kan tänka mig att avstå ifrån.

Inte ens om min bild skulle dyka upp på ett porrfilmsfodral i framtiden i en film som jag själv inte är med i. Så ser jag ändå risken som minimal och personligen så skulle jag inte ens bry mig om det hände. Sånt kan man råka ut för ändå. Jag tror dock som sagt det är föga troligt i mitt fall.

Om sedan mina åsikter registreras och andvänds för att marknadsföringsbolag ska kunna tjäna pengar genom att ge mig nischade reklambudskap bryr jag mig inte om! Det kanske till och med kan hända att jag köper något.

Facebook är inte min egendom det är ägarnas jag bryr mig inte så mycket om vad de håller på med jag vet att många vänner/kompisar & gamla bekanta finns där det är därför jag andvänder det.

Om sedan någon underättelsetjänst får för sig att kartlägga mig och andra individer varför ska jag bry mig vi lever ju trots allt redan i ett kontrollsamhälle även om det då och då verkar vilja tystas ner. Jag har inget jag vill dölja på facebook och deltar inte heller i alla småroliga tester jag väljer att avstå från dessa jag vet att dessa skulle kunna missbrukas i onda syften.

Däremot gillar jag inte allt som stater runtomkring i världen håller på med, däribland Sverige! Dagligen tycker jag mig se friheten urholkas mer och mer eller åtminstone tendenser på detta.

Kontroll av av enskilda laglydiga individer gynnar ingen förutom möjligtvis diktaturer eller andra länder där politikerna vill ha diktatoriska befogenheter och ändå kalla sig demokratier.

Styra opinionen genom riktade massmedia attacker som andvänds i manipulationsyfte för att styra den dumma pöbelns åsikter.

Eller kunna veta folks exakta resplaner, köpvanor, rutiner, åsikter m.m

Det går att göra listan lång men personligen kan jag mest spekulera över syfte&motiv bakom ett kontrollsamhälle och visst kan jag se att det kan finnas fördelar om jag försöker tänka som en politiker alternativt polis fler kriminella kan kanske gripas.

De värsta tror jag dock lär sig kringå dessa saker relativt enkelt och hamna utanför kontrollen! Då falllerar på något vis syftet med kontrollen om man inte har själviska/dolda(onda) avsikter bakom.

Vad rör detta Linux. I en mörk framtid kanske det blir förbjudet att andvända öppen källkod. P.g.a den kan vara så svårkontrollerad.

Bara spekulationer jag tror/hoppas inte vi kommer hamna där jag hoppas folk ser och vågar säga ifrån ju fler som säger ifrån desto bättre.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Gör som Richard Stallman - "lev offline", men plugga i datorn till internet en gång om dagen för att ta emot / skicka mail. Acceptera inte passer-"tags" till din bostad eller ditt arbete. Använd inte kreditkort eller mobiltelefon. Är han fri?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Finns det någon som är helt fri om jag ställer en motfråga? Jag tror inte det går att bli helt fri. Jag tror inte på utopier. Det har ju om jag ska vara helt "ärlig" hänt saker som gjort att vissa tycker det verkar nödvändigt med nästan 100% övervakning av sina invånare för att förebeygga viss brottslighet som det så populärt kallas,åtminstone för allmänheten.

pluns bild

Tjau... huvudproblemet med den sk integritetsdebatten är ju att man blandar ihop begreppen.

Handlar det om en individs rätt att ha Hollywoods samlade verk i sin dator... ?

Handlar det om en individs rätt att göra vad han/hon vill (inkl sådant som är brottsligt enligt vår lagbok) ute på nätet ?

Håller man isär begreppen är det enklare.

Sen finns då just nu den här utredningen som alla bör läsa

http://www.regeringen.se/sb/d/8586/a/91521

Sverige är då bland de sista länderna att göra detta.

Slutligen, vad är kontroll.... ?

Att storebror godtyckligt övervakar oss ? Att en åklagare bestämmer
att en utredning får starta ?

Sedan den stora "stötestenen" är då FRAs roll att fritt spana och där
blir det då förmodligen samma regelverk som gäller SÄPO och deras verksamhet inkl insyn av politiker som VI valt i demokratisk ordning.

Sedan finns det då även de som ifrågasätter demokratins beslut
i sann anarkistisk anda ... Smile

rejass bild

Man kan inte vara helt fri. I så skulle max en person kunna vara det eftersom en annans totala frihet alltid inkräktar på min totala frihet.

I mångt och mycket handlar det om att maximera frihet för var och en.

/Marcus

tomasuus bild

Utan att fråga eller svara på något så skulle jag vilja säga att man kan ha skäl att ifrågasätta en indirekt demokrati. Där politikerna visserligen är folkvalda men där de också fattar de viktiga besluten över huvudet på "pöbeln"

En sann Demokrati är direkt där folk med intresse har rätt att vara med och påverka beslut genom exempelvis bindande folkomröstningar.Istället för att folkomomröstningarna som sker väldigt sällan enbart ska ha en rådgivande funktion!

tux-svens bild

---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tomasuus bild

Ur ett individualistiskt perspektiv är detta förstås riktigt!
Personligen så strävar jag efter så mycket frihet&oberoende som möjligt men tror inte att jag någonsin kommer nå mitt mål. Viktigast är dock vägen mot det mina egna försök och min personliga ansträngning för att nå mitt mål!

Ingen kan leva mitt liv åt mig bättre att leva fan med livet innan det lever fan med en själv!

pluns bild

Jo nu var det väl mer i sak angående ditt lilla debattinlägg
angående övervakning.

Jag vidhåller att man blandar ihop begreppen, främst fildelning och att snylta på främst amerikanska mediabolag.

Så länge jag kommer ihåg har man kunnat få en specifierad telefonräkning. Helt naturligt. Lika naturligt att en åklagare
kunnat bestämma att nu ska en telefon avlyssnas pga misstänkt brott med en viss straffsats.

Just det jag länkar till är då något Sverige varit med om att stödja i Bryssel efter Madrid samt London attentaten.

Herr Bodström släpade hem förslaget.... Smile

Slutligen... visst kan man ha olika modeller för en demokrati men det
var väl kanske inte det frågan handlade om.

pluns bild

Jo men vad är frihet.... att bli sprängd i småbitar på en tågstation i Madrid eller buss i London ?

Eller på Sergels torg i Stockholm... ?

Låter galningar planera skolmassakrer på Internetsidor...

Eller att vi låter USA sköta ruljangsen med Echelon...?

http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON

Märklig frihet...

tomasuus bild

Ok du tolkar min text så det jag menade om jag ska dra det kortfattat med hela mitt inlägg är att om vi inte är vakna så kan lätt kontrollsamhället gå för långt.

Hört politiker säga vi sitter alla på samma båt. Det är bara det att det är den vanliga medborgaren som ror. Skulle sedan våra politiker lämna det sjunkande skeppet sist. Det tror jag inte.

De roffar åt sig så mycket de kan innan det sjunker och flyr landet.

pluns bild

Jo jag vet fortfarande inte hur man definierar detta kontrollsamhälle..?

IDG hade en artikel idag om hur övervakningssystemet/krypteringsnycklar skulle hanteras.
http://www.idg.se/2.1085/1.132537

Tyvärr syns då "filsnyltarnas" problem isf en "fair" debatt om sakfrågan.