Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

cf: Kill your darlings!

Svenska är ett svårt språk. För utlandsfödda som inte har svenska som modersmål är det enligt flera undersökningar ett av de svårare språken i världen att bemästra till 100%. De som har det som modersmål har som vanligt inga problem att bemästra uttalet, vilket är det som är det svåraste i svenskan. Grammatiken, hur obskyr den än kan te sig, är trots allt något som kan pluggas in bara man ger sig tid.
.
Det finns dock gott om utlandsfödda som behärskar svenska i skrift bättre än många som har det som modersmål. En av anledningarna till det är att man i alla språk som man har som modersmål ofta i skrift slarvar med talspråk och skriftspråk, oavsett hur bra man stavar och läser.
.
Man slänger in totalt onödiga ord som används när man talar, såsom "ju", "så", "då, "liksom", "sedan", "typ", "änna" (om man är från Göteborg), och så vidare.
.
Detta kan synas vara ett trivialt problem för de flesta, men inte om man, som jag, är språkfascist. Jag uppskattar väl skrivna texter och stör mig fruktansvärt mycket på alla små "hmm...", "dårå", "...", "ehm.." och andra klassiska tidsutfyllnader som man lägger sig till med när man pratar, men som inte fyller någon som helst funktion i ett skrivet stycke. En engelsk regel för detta lyder "Kill your darlings!", dvs. kapa bort dina favoritord från texten.
.
En annan sak som stör läsupplevelsen är avkortade meningar. Ni vet. Sådana som egentligen. Om man ska vara helt ärlig. Inte är kompletta meningar. Vissa som skriver tycker att när de pauserar, alltså tänker en paus i meningen, ska denna uttryckas med en punkt eller ett kommatecken. Så är inte alls fallet. Tyvärr har jag ingen gyllene regel att komma med när det gäller detta, men läs meningen och gör en LÅNG paus efter den så inser ni om den borde ha fortsatt eller om punkten sitter på rätt ställe.
.
Särskrivningar däremot finns det en mycket enkel regel för: om det LÅTER sammansatt, så ÄR det sammansatt. "Lyftkran" är inte det samma som "lyft [PAUS] kran". Läs det ena, pausa och läs det andra så förstår ni skillnaden. Det är väldigt enkelt att skriva rätt. Oftast.
.
Jag vet att jag låter jättegnällig och löjlig när det kommer till detta, men jag tycker att det är viktigt just för att det ÖKAR FÖRSTÅELSEN för texten. Det är alltså lättare att förstå vad ni menar när flytet i texten ökar.
.
Kanske är jag helt ensam om att sitta och störa mig på en dåligt författad text istället för att ta till mig budskapet men då är ni andra mycket lyckligt lottade. Smile Det är ett helvete, kan jag berätta. Wink
.
För alla dyslektiker där ute, jag hackar inte på er. Jag hackar på de som bara slarvar. Smile
.
Hoppas att det gav er något att läsa det här.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

evil_pirates bild

De e la inte så noga eller? De e la änna skönt me talspråk i skrift. Förövrigt så hörde jag om snubben som tog en skum släckare för att släcka affärens kassa apparater. Wink

dholms bild

Jag håller helt med! Det slarvas för mycket vilket leder till att det är jobbigt att läsa vissa personers inlägg. Om folk inte orkar lägga tid på att formulera sitt inlägg korrekt varför skall då andra lägga tid på att reflektera över och svara på det.
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

marwals bild

Bara det inte innebär att alla måste låta som uppstyltade; lillgamla; folkskollärare med en käpp uppkörd i arslet. Det privilegiet vill jag ha själv.
Fast - allvarligt talat - det är rätt trevligt när det finns lite stil och personlighet i en text. Det saknas, tycker jag, i akademikersvenska.
De flesta kan nog skriva en jobbansökan eller en överklagan på ett myndighetsbeslut utan att för den skull vilja använda det språkbruket här.
---

cryingfreemans bild

d e ju inte d ja menar. d e då när de ser ut såhär typ.. ja tycker d e lite jobbit å läsa när man måste till å tänka hela tiden när man läser en text, som ejenkligen e ganska basic... å sen e de ju lika jobbit å skriva såhär som å skriva rikti svenska, så jag förstår inte varför man måste envisas me å skriva såhär. tids vinsten e ju minimal.

_______________________________________

linuxnyheter.se

hoths bild

Skriver du en götebosk roman a la Sten-Åke Cederhök så har det en plats. Men annars bör man undvika det för att inte förståelsen skall bli lidande. Konstiga formuleringar och ofullständigt språk kommer lätt i vägen för förståelsen.

 

Avstavningsfel kan bli hur roligt som helst. Det fanns(finns?) till och med en site på nätet som sålde små röda klisterlappar med påpekande om avstavningsfel.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

pbs bild

hoths bild

http://www.skrivihop.nu/
Fast de har visst lagt ner nu.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!