Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Tänkte skriva

Jag satt och funderade på om jag skulle ta och blogga här.. men kom på att jag har inget intressant att skriva om. Så det blir lite tankar bara.

Hade precis lektion i Datorkommunikation och pratade om DHCP. Hur klienter och servrar fungerar, inklusive DHCP Relay. Kom på att jag borde skriva ner det till mina elever. De är rätt dåliga på att anteckna. Började rita i Xfig, lite klurigt program men en bild blev det. Exporten till PNG var mindre lyckad och EPS fick jag inte in alls i LaTeX. Skumt va? Får söka lite info med den där stora onda (enligt dagens Computer Sweden) sökmotorn..

I lördags satt jag på kontoret och brände 20 stycken DVD-skivor. Någon som varit med om det? Tiden går.. långsamt. Dessutom misstänker jag att fastighetsägaren stänger av värmen utanför kontorstid, för kallt var det där. Vad skivorna innehöll? En idrottsförenings träningsguide.

På kvällen tog jag reda på adressen till Hack-a-Ton som var i Malmö och knappade in den i GPS:en jag fick av Staffan. Den guidade mig ända fram, Fredrik mötte upp mig ute på gatan, då det var lite klurigt att hitta ingången. Där satt ett gäng linuxnördar och knackade på sina maskiner. Många hade Ubuntu-stickers på maskinerna och i princip alla körde Ubuntu. Att Ubuntu är stort vet vi, men så stort? Till och med folk som tidigare hyllat Debian kör Ubuntu. Nåväl, de flesta känner till mina och Lundatoks vilda diskussioner till och från på LP. Något som är "konstigt" är att när vi träffas IRL, jag och Lundatok är vi aldrig oense. Han fixade till och med kaffe åt mig där. Christoffer frågade mig om jag inte kunde berätta lite grann om vad jag gör i skolan och hur jag fått in Linux i klassrummet. Helt oförberedd skulle jag hålla en presentation. Jag berättade lite om bakgrunden och utgångspunkten. En kommun som satsar på Microsoft - en frihetskämpe som vill ha in Open Source i skolan. Presentationen handlade nog mest av mina erfarenheter om vilka hinder som uppstått och hur jag kom runt dem. Naturligtvis berättade jag varför jag valt att satsa på SUSE i skolan istället för Ubuntu - det finns ett viktigt skäl till detta mer än "min dist är bättre än din dist".

Jag har sorterat papper hemma, gått igenom sju år av utbildning och hittat massor av dokument jag skrivit. Försöker sortera filerna jag haft på CD/DVD-skivor också och letar efter dubletter och raderar, flyttar runt och organiserar. Mitt backupsystem som går ut på att bränna ut min /home ett par gånger i månaden har lett till att jag har mängder med CD och DVD-skivor hemma. Idag ligger nästan allt på en Mac Mini (som förövrigt kör Ubuntu PPC) och jag kör fdupes på den för att hitta dubletter av filer. Ett enormt arbete, men det skall nog göras så jag får ordning på alla gamla filer..

I går satt jag och testade lite paket i LaTeX. Det finns en del fina saker att använda. Något som intresserade mig mycket var paketet Beamer som används för att skapa presentationer. Fick en idé om att försöka få matte, fysik och kemilärarna på skolan intresserade av LaTeX så vi kan få lite snygga dokument i skolan också. Någon som sett MS Office? Wink

Jag skulle vilja se en databas liknande http://appdb.winehq.org/, som beskriver vilka svenska program som fungerar i WINE. Iof har AppDB redan en del svenska program, men jag skulle vilja se en sida på svenska. Nybörjare har en del bekymmer med språket (engelska) och det bör inte vara ett hinder för dem för att komma igång med Linux/WINE. Någon som känner till något sådant projekt, eller någon som vill ta tag i det?

Nu skall jag nog ta och buggrapportera lite i Novells Bugzilla. En av förmånerna att få jobba med elever är att jag har runt 80 stycken nybörjare på Linux som försöker lösa problem som uppstår. De ser saker jag aldrig sett och gör saker jag aldrig skulle komma på tanken att göra. Jag hjälper dem, antecknar vad som hänt och bugrapporterar Smile Även om en del elever "hatar" Linux så hjälper de till att förbättra Linux genom sitt motstånd. Tänk om de visste det.. Wink

Ses omkring!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

En viktig bugg: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=343974 Smile Nu är det lektion med elever igen. Ses!

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

gustavnilssons bild

Beamer är läckert!

dholms bild

Tack för tipset om Beamer, det såg riktigt bra ut!
Måste dock fråga, finns det något bra verktyg för att köra själva presentationen sen? Jag minns att jag en gång i tiden skulle köra en PDF som presentation och att det slutade med att jag gjorde om det till bilder som jag körde med eog eller liknande.
--
Risen from the ashes of previous iterations

pbs bild

Naturligtvis berättade jag varför jag valt att satsa på SUSE i skolan istället för Ubuntu - det finns ett viktigt skäl till detta mer än "min dist är bättre än din dist".
Det är alltid tungt att vara oliktänkande, men till slut brukar det ändå bära frukt i form av brutna monopoler och åsidosatta diktatorer. Det gäller alltså att kämpa vidare trots att motståndet från Canonicalimperiet ibland verkar förkrossande. Fakta före konstgjord image!

lundatoks bild

Jonas, det är inget konstigt alls egentligen. Vi berörde inga "känsliga" ämnen som t ex Linuxportalens budget eller spamskydd. Smile

Sen praktiserar åtminstone jag den gyllene regeln.

--
MöLUG - Blog

gustavnilssons bild

Både Acrobat Reader och Evince har visa bildspel/fullskärmsläge.