Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Debian 4.0 Server

Plockade fram min webbserver burk som jag installerade Ubuntu server på för ett halvår sedan. Blåste nu rent den och installerade Debian 4.0 på den (behöver lite omväxling, håller på med Ubuntu så mycket annars). Mitt mål är att sätta upp den som en webbserver och sedan använda den för att lära mig serveradministration och php.

Undrar om någon vet några bra guider rörande de två överstående ämnena. Är lite nybörjare på det här med servrar och webbsidor. Funderar bland annat på vad man ska tänka på när det kommer till säkerhet och så.

Kan även meddela att mitt byta av CPU-fläkt gick bra. Det var lite klurigt att få bort den gamla kylpastan men med lite kemiskt ren bensin jag hittade i ett skåp gick det bort. Ett annat problem var att moderkortet inte var anpassad till fläktar som kan reglera sitt varvtal själv utan sa att CPU-fläkten hade gått sönder och stängde av sig själv. Jag lyckades dock lura moderkortet genom att koppla in chassifläktens elsladd till CPU-fläktens kontakt och viceversa. Jag kunde tyvärr inte deaktiverar moderkortets kontrollfunktion i BIOS så jag får leva med detta "fulhack" ett tag.

En annan tråkig sak jag upptäckte idag var att det går starkström genom en av mina skärmars VGA-kontakt. Om man håller i sladden i handen samtidigt som man vidrör chassit eller ett element med samma hand får man sig en liten stöt. Det är tur att jag inte höll i chassit med en hand och i sladden med den andra. Inte för att stöten gjorde överdrivet jätteont men man vet ju aldrig vad som händer om den skulle ta sig vägen genom hjärtat...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

evil_pirates bild

debianhelp.co.uk har en del guider

pluns bild

Howtoforge har en hel hög med Debian guider

http://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_etch

Via navigationsmenyns till vänster hittar du sedan massor.