Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lite tankar

Jaha, hejsan. Hur hamnade jag här egentligen? OS/Databas-lärarens fel. Hursomhelst, det kanske är lämpligt med en presentation av vem vad hur och var jag är.

Namnet är Oscar, 19 år gammal datornörd uppväxt med PC, spel och Windows, bor i Helsingborg och går i 3:an på tekniklinjen (där hälften inte är varken teknikrelaterat eller intressant, trist nog. Det är trevligt iallafall Smile )

Jaha, datorer. Jag minns fortfarande den första datorn vi hade - en av okänt märke med en Intel 80386-processor (mer känd som en 386:a - fadern beskrev den som "ett spjut, när den var ny iallafall") på 8 mhz (när man då tryckte på knappen märkt "Turbo" på framsidan gick den upp till 25 mhz (liten display på framsidan som visade 8/25) och gubbarna i spelen sprang runt alldeles mycket fortare än de borde. Detta roade mig oerhört i mina unga år). Satt i pappas knä och (tittade på när han) spelade Captain Comic:

http://www.dosgamesarchive.com/download/comic.gif

Ja, den datorn körde Windows 3.1. Linux var inte så stort då. Kanske i startgroparna. Wink

Jag har snart gått 4 år på gymnasiet. På en 3-årig linje. Efter halva 1:an sinade mitt intresse helt för skolan så jag tog ett år av och hoppade sedan in i den underbara rekordhavande klassen vad gäller högst frånvaro på hela skolan. Den gamla klassen jag hade var urtråkig. 29 CS-nördar och så jag. I den klassen jag går i är det 30 Warcraftnördar.

I 1:an (i gymnasiet!) hade jag min första Linuxerfarenhet. En gammal 500 mhz p3 från farsans jobb med 20 gb hd, cd/floppy, 256 MB minne, en gammal skitig 15" CRT samt smutsigt vitt tangentbord/mus. Disten var Debian version 3.0r3. Utan X. Inget grafiskt gränssnitt överhuvudtaget (inte för att jag inte försökte, utan för att linux var ett jävla skit som inte ville och inte funkade av sig själv osv osv). Efter mycket om och men och diskussioner med den enda intressanta personen i min första 1:an-klass (Christian Olsson hette han minns jag) och timmar framför putty så hade jag fungerande FTP, Apache, PHP5 och MySQL.

Tyvärr blev det inte mer än så. Jag prövade lite grann men gav upp. Det var bökigt. Väldigt bökigt. Kanske för att jag började i helt fel ände. Men nånting lärde man sig iallafall. Tror att jag kunde skriva dubbelt så snabbt på datorn efter jag slutade med min Linuxserver jämfört med före (för att hjälpa mig i min linuxutveckling gick pappa hela tiden in på mitt rum och stängde av burken, det faktum att jag vid frukostbordet hade bett honom att lämna den på bortglömt). En massa kommandon. Vi (vet fortfarande inte hur man använder det ordentligt, hur fan stänger man av det?*), rm, mkdir, mv, chmod, ls, och vad mer. Kompilering var ju jättehäftigt. En massa text -> körbart program! Setup.exe bleknade lite grann.

(* JB: "jamen du trycker såhärsåhärsåhär och så är det borta!" Jag sitter bredvid, konfunderad)

Nu hoppar jag fram lite, till nångång i mitten på augusti 2007. Operativsystem och databashantering i vårt gamla halvförstörda klassrum där vi haft lektioner med vår kinesisk-brytande lärare i nätverk och persondatorer. In kommer Jonas.

"HÄR KÖR VI INTE WINDOWS. FEELING LUCKY PUNKS?!?!?!?!?!?!?!" (med Red Hat-keps på) (egen tolkning, han sa inte riktigt så.)

Nästan. Jag tänkte ungefär: "Eh, jaha, tufft. Inte Windows?".

Lite spännande var det med tanke på alla de andra datakurser med halvpuckade (om jag får säga så) lärare där hela kursen misslyckats pga lärarens okunnande och ideer. Jag fick ett grant G i multimedia när jag kan (och kunde då) bland annat Photoshop helt utantill. Varför? Det var FLASH som gällde. Hela kursen. Flash. Inte bilder, inte film, bara flash. Jag gjorde 0 grejer i flash, och gjorde bilder och en riktig frame-baserad rulle istället (som slutprojekt). "Mja, mja, det är ju inte vad vi skulle gjort, men mjaaaaaaaaaaaaaaa det är en så jättefin film så du får VG på den." Suck. Nåja. Självklart skulle den spelas upp för 50 pers i multimediasalen eftersom den var så jävla fin. Pinsamhetsfaktorn gjorde hål i taket. Tillbaka till linuxsalen.

"Nu är det så här att kursplanen inte säger vilket operativ vi ska köra! Aha! Så vi kör linux. Det är mycket bättre." Och jag sjönk ihop lite, tänkte "fan, jag som hade sett fram emot den här kursen. JAG--HATAR--BASH."

Just nu sitter jag hemma på min i mars inköpta skitsnabba överklockade speldator med openSuSE 10.3 och skriver det här. Ungefär 3% användning av den ena cpu-kärnan, den andra gör ingenting. Det är banshee som orsakar det. Av med musiken och det görs ingenting. Man blir lite varm om hjärtat.

Våra lektioner har ibland innehållit små predikningar och fiffiga inslag om hur man kan ändra namn på alla Gates' barn. "Hasta la Vista". "Dåligt Operativ-System". ""New Technology" file system hahahaha" Smile.

Ja jo. Jag var väldigt skeptisk. Men om man har mängd skeptiskhet (finns det ett sånt ord?) på Y och tid med Jonas på X så är Y = -X.

Jodå. Jag är en gamer. Lagt alldeles för många timmar på World of Warcraft. Det är spelen som är orsaken till att jag fortfarande dualbootar XP/SuSE.

Jag blev en gång lockad av att testa "the WOW!" (ja ni vet vad jag menar om ni överhuvudtaget ser på TV). Installerade Windows Vista Ultimate x64 edition.

Eftersom jag hört så mycket dåligt om det så bestämde jag mig för att ha 2 partitioner, en med vista och en med XP (vista har faktiskt en riktig bootloader som liknar grub, hör och häpna. Trist att man måste använda ett vistaprogram för att ändra dess inställningar). Microsofts specifikationer strikes again. Vistas partitionmanager håller sig nämligen inte till hur NTFS brukade se ut.

Efter att ha delat upp min originalpartition på 2 så kunde jag inte göra ett skit. Datorn bootade och båda OS-en fungerade. I partition magic 8 fanns det inga partitioner. I Gnomed PARTED (live cd) fanns det inte heller några partitioner. När jag då tänkte gå över till vista (det verkade köra rätt ok) så gick det alltså inte att göra en stor partition av min vistapartition utan jag fick formatera om hela disken och använda vårt supersnabba 1mbit trådlösa hemnätverk (inte min dator, men den andra, jag har sladd tack och lov) till att göra backup på en annan dator med xcopy. Usch.

DirectX 10 var ju tufft. Väldigt verkligt vatten och skuggor och sådär. Jag är en lycklig ägare av ett Geforce 8800 GTX, ett väldigt vasst kort med stöd för det senaste. Så här kunde det se ut (inte min bild):

http://image.alienware.com/images/intro_page_images/vista/crysis_large.jpg

I den senaste titeln från Crytek som är kända för att göra spel som är före sin tid. Det där är en riktig scen från spelet. Tro det eller inte men varenda grässtrå i det spelet har en skugga. Allt går att ha sönder, träd, stenar, allt går att kasta, rätt så fantastiskt gjort.

Sen så är det ju inte så fint som man trodde. Det som DX10 har är en ny shader model kallad Shader Model 4. Det löjliga (ni är säkert inte förvånade) är att om man går in och ändrar i det här spelets configfiler och ändrar inställningarna från 'high' till 'very high' (very high påstås av tillverkaren vara "DX10 only" och är grått i XP, går inte att trycka på), så får man alla dx10 effekterna under DirectX 9. Blir man trött eller? Efter att ha surat på hur dåligt dx10 och nvidias drivrutiner till vista fungerade (bsod, krascher, osv, dålig FPS) OCH att vista hela tiden använder 5% cpu och 1.5 gb minne till ingenting bytade jag till sist tillbaka till XP (64-bitars den här gången, jag har 4 gb minne). Och vilken skillnad. Heh. Det sägs att XP är Vistas största konkurrent. Service Pack 1 till vista med "major performance improvements" är ju på gång. Tester visar ungefär 1-2% mer prestanda. Aldrig mer. Det är som aids på datorn. Jag mår dåligt av deras sätt. Varför i helvete vill man köpa något av ett företag som lurar och ljuger hela tiden? (och nej Jonas, förlåt, jag köpte inte HLV. Bli inte sur.)

Sen fick vi då en uppgift. Gör en gästbok i PHP. Den ska göra det här och det här och om ni gör den hemma så behöver ni inte komma på databaslektionerna förrän det ska lämnas in. Så får vi då ett opensourcedokument i pappersformat: "Gästbok i PHP" med licens och allting. Jävligt snyggt! Han har då tagit bilder på hur hans kod ser ut hela tiden och något mer lättföljt har jag aldrig sett. Vår lärare (som jag gissar inte har gått en "riktig" utbildning i varken operativsystem eller databashantering (så han är väl vad som kallas för... ja, det finns något fint ord för lärare som inte är riktiga lärare utan bara NÄSTAN är lärare.)) har alltså suttit hemma (eller någon annanstans, huvudsaken är tiden) och skrivit ett helt dokument som han ger ut gratis till hela sin klass utan att blinka. Visst känner man att den läraren faktiskt bryr sig och han gör faktiskt det där lilla extra, som jag har så svårt för att göra överallt om det inte är något som intresserar mig väldigt mycket. Datorer t.ex. Det är då den ljusa sidan av att det inte är obligatoriskt med utbildning för lärarna. (förlåt mig om du har det, jag vet ju inte. Man lär sig ohyggligt mycket genom att försöka själv och fråga runt så varför ej).

Direkt plockade jag iallafall hem häftet och satte mig till att krympa min XP-partition med 50 GB och slänga in suse 10.3 (jag dualbootade xp/10.2 ett tag innan jag bytade till HLV). Nu har jag då en fungerande installation av MySQL, Apache2 och PHP5. Bara med YAST. Hittade en fin sida på susewiki eller vad det heter. "Hämta de här paketen: x y z". Så satte jag igång, nu i helgen. Jag kom en rätt så ok bit, så pass att den kunde ta namn/epost/själva inlägget och spotta tillbaka det med echo när man tryckte "posta". Sen tog det stopp när databasen skulle in i leken. Connect. Sidan gick fortfarande. Lade till Select. Vit sida. NEJ satan också. Kollade igenom allting. Det såg ju ut att stämma.

Så iallafall, idag, måndag, kom jag till lektionen och hur många där var vet jag inte. Inte många. Efter en kort stund får vi gå, jag hör nånting om att han är besviken på klassen och att han bara vill därifrån. Jag förstår det när 15-20 pers ger honom fingret när han lägger ner så mycket för att vi ska kunna lyckas. Frågar då honom innan vi går om hur uppgiften vi fick ska besvaras (lite diverse OS-frågor) och varför min apacheserver inte säger varför det funkar. "Ja jo i etc/php5 där ska det finnas php.ini så finns det 2 rader där i som du ändrar från off till on!". Och jodå. Så nu talade servern om för mig att det fanns en "unexpected blabla" på rad 5.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Kom alltid ihåg era ;. Fan vad dum jag känner mig. Hur kunde jag inte se det? Så nu fortsätter jag och databasen lagrar alltihopa, IP inlägg namn epost - rubbet.

Jag testade M$-motsvarigheten till php - aspx, en gång. Kluddigt. Det här kan man ju göra i notepad, nej förlåt, gedit.

Oj vad det blev långt. Om du är här nere så hoppade du väl inte över "the wall of text"? Wink Nåja, tack för mig och ett stort tack till Jonas för att du är en bra lärare. Det kan jag bjuda på efter dagens mindre lyckade lektion.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Det är skitjobbigt när stora delar av klassen skiter i lektionen. Så sitter man där och skäms. Fastän man egentligen inte borde, man kom ju dit som man skulle. Men ibland skäms man för sin generation.

jonasbjorks bild

Tack Oscar, det värmde att läsa ditt inlägg. Jag är inte lärare. Jag är en obehörig lärare. Obehörig innebär ungefär att jag inte läst pedagogik på högskola.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

oscarss bild

Det ordet jag letade efter ja. Gästboken funkar förresten! Allt förutom svenska tecken typ ä och ö. Det blir något konstigt istället, Ã~ eller nåt sånt, minns inte exakt hur det såg ut. Har det med sidans filkodning att göra och hur ändrar man det isåfall? Smile

jonasbjorks bild

Leta lite info om UTF-8. Du lagrar nog data i databasen med UTF-8, men publicerar den som ISO-8859-15. UTF och ISO är olika teckenkodningar. I PHP finns funktionen utf8_decode() till exempel som omvandlar UTF-8 till ISO. Exempel: utf8_decode( $mittUTF ); .

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .