Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Firefox 3

Efter att ha tröttnat på Firefox/Iceweasels seghet i Debian/Ubuntu avinstallerade jag åbäket och drog hem källkoden till betan av firefox 3. Bygget tog minst en halvtimme, sen somnade jag och vet inte hur det gick sedan. När jag vaknade i morse var kompileringen färdig och jag testade genast.

Jag blev positivt överaskad av att starttiden minskat, fortfarande tar det cirka 1-2 sekunder innan den drar igång men det är bättre än förut. En trevlig nyhet i version 3 är "Places"-menyn som ger länkar till de sidor man oftast besöker samt de sidor man tillbringar mest tid på. När man stänger webläsaren kan man välja att spara sessionen till nästa gång man startar webläsaren - även detta en trevlig nyhet. Jag förmodar att Opera (som alltid ligger i täten med nya funktioner) haft dessa saker i flera år, men jag föredrar att köra en fri webläsare Smile

Det som jag fortfarande stör mig på är att man inte kan installera och aktivera tillägg "on the fly" utan att starta om firefox. Visserligen är det oftast inga problem ifall firefox kommer ihåg sessionen, fast i det här fallet ville jag installera svensk stavningskontroll samtidigt som jag skriver denna blog - en omstart skulle förmodligen kasta bort min text.

Ytterligare en sak jag irriterar mig på i Firefox (alla versioner) är valmenyn när man klickat på en fillänk och ska välja "öppna fil med program". Jag vill inte rota fram "/usr/bin" och vänta på att hela listan laddats klart - jag vill få upp en liknande meny som i natilus/konqueror med de program jag tidigare använt för att öppna den typen av filer det rör sig om.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Jo FF3an är ett lyft jämfört med 2an som kört fast i smeten på
Internet... Smile

En annan läsare som kör med geckomotorn som japanska friknådare
totat ihop är Kazehakase

http://packages.debian.org/etch/kazehakase
http://en.wikipedia.org/wiki/Kazehakase

Lite udda men rasande snabb...

tiass bild


När man stänger webläsaren kan man välja att spara sessionen till nästa gång man startar webläsaren - även detta en trevlig nyhet.

Just den funktionaliteten finns väl redan i Firefox 2?

trappskis bild

Jag blev positivt överaskad av att starttiden minskat, fortfarande tar det cirka 1-2 sekunder innan den drar igång men det är bättre än förut.
 
Ja det är bra mycket bättre. Och minnesförbrukningen har sjunkit rätt bra också.

Det som jag fortfarande stör mig på är att man inte kan installera och aktivera tillägg "on the fly" utan att starta om firefox.
 
Det finns med i Product-Requirements Dokumentet för FX3..
 
http://wiki.mozilla.org/Firefox3/Product_Requirements_Document#P3
Så har du tur så kanske det kommer...
 
Personligen stör det mig inte så mycket.
Installerar i princip bara add-ons en gång... visserligen kommer de uppdateringar. Men dessa får uppdateras nästa gång jag ändå startat om webbläsaren...
 
Ytterligare en sak jag irriterar mig på i Firefox (alla versioner) är valmenyn när man klickat på en fillänk och ska välja "öppna fil med program".
Det är en grymt irriterande sak ja. I Windows fungerar detta mycket bättre.
 
En annan trevlig nyhet som jag inte kan låta bli att peka på är att man lagt till även hantering av Plugins under Add-ons menyn.
Visserligen kan man bara avaktivera dem. Men fortfarande smidigt.
 

När man stänger webläsaren kan man välja att spara sessionen till nästa gång man startar webläsaren

Vart hittar/aktiverar du den funktionen?

För mig stängs webbläsaren bara ner. Grävt runt i Preferences och inte hittat något...

rickards bild

Varför skriver inte just DU dina blogginlägg i emacs? Det finns ju t.ex "It's all text".

trappskis bild

Nja... Firefox sparade väl bara sessionen och gav möjlighet till att återskapade den vid Krasch?

tiass bild

Kollade nu och under Inställningar->Allmänt->Vid start->När Firefox startar kan jag välja "Visa fönster och flikar från förra sessionen".

misiu_mps bild

Du har rätt.
Jag saknar dock möjligheten att fritt spara sessioner (t. ex. som en vald fil) och sen ladda dem godtyckligt. Bookmark all tabs duger inte om man vill spara ifylld text och historiken för varje tabb.

Hur ser det ut i firefox 3?