Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Det fladdrar till i en tyllgardin...

Jag tänkte blogga om något annat än Linux och öppen och fri mjukvara.
Tänkte blogga om musik i allmänhet och progg i synnerhet. (det är i alla fall tanken, men det kan säkert sticka iväg här och där) Wink
 

Först behövs det lite bakgrund:
Jag är inte en fan av entreprenörskap eller människor som vill räkna allt i kalla pengar. För mig är människor så mycket större. Större och svårare. Viktigare, framför allt.
Därför blir jag irriterad på människor som bara lever på ytan, som ska cacha in.... som är lycksökare i verkligheten.
Några känns igen på en gång... med krav på principer de själva saknar eller om "hårdare tag". Fast inte mot dem själva, så klart!
Andra är svårare att känna igen för de har lärt sig agera som industriledare, landsfädrer, intellektuella, experter eller annan auktoritet.
Men det är idioterna i denna samling - de som ännu inte lärt sig stegen utan snubblar omkring som yra höns - som intresserar mig just nu.
De känns igen på att de tjatar om Stalin så fort någon nämner kommunsim; talar om småföretagarnas svåra situation och hetsar mot bidragsfusk när sociala skyddsnät kommer på tapeten.
Ofta har de försökt klättra tidigare, mestadels som försäljare. Det kan ha handlat om direktförsäljnig eller pyramidspel som Amway, Goldquest eller Herbalife. De har gått på föredrag om hur man lyckas som människa och lusläst The Game i hopp om att någongång fånga en flicka.
 

Trots att de verkar så framåt och vill framställa sig själva som verbala och lyckade, fattas något.
Tittar man på poesi, musik, teater eller vilken kulturyttring man nu vill saknas dessa förvirrade högermän (och kvinnor).
Det som driver kultur är humanism, rättvisa och omtanke.
Entreprenörerna och lycksökarna däremot - iglarna, som jag ser det - gör ingenting som gynnar gemenskapen... de pratar bara.
Men debatt gillar dom. De lever på debatt! Därför är krigsrubriker och meta-tjafs det vatten de helst simmar i. Där behövs bara gift-of-the-gab , lögner, ovilja och en god portion självbedrägeri och skygglappar (eller tunnelseende).
 

Entreprenörsnack är egentligen humor. De här sorgliga människrona har så dåligt samvete över sin egen usla moral att de ständigt känner tvånget att attackera varje annan människa som visar minsta tecken på de kvalitéer de själva saknar. Därför ägnar de sig ständigt åt attacker mot "lögnare", "fuskare" eller "utsugare". Tjafsande, lättsamhet och underhållning upphöjs till dygd medan eftertanke och omsorg anses förlegat, bondigt eller tillhörande en svunnen tid. Men bakom retoriken ligger sanningen:
 

Företagare som skatteplanerat bort miljoner till förlust, avdrag eller gåvor till den tvååriga dottern; som anställer svart polsk städhjälp och sätter hela barnbidraget på riskaktier i asien eller ryssland, slår med knölpåk på de stackare som i själva verket BEHÖVER barnbidraget och skulle gå under om de någon månad uteblev. Sedan sitter de i Bonnierägd press eller annan media och ges utrymme att anklaga "bidragstagare" för att fuska. Det är verkligen humor på högsta nivå. Tragikomisk sådan. Den typen av humor som får en att tappa lusten att leva.
De små ignoranterna (låtsas-företagarna, fejk-entreprenörerna) har ju inte möjligheterna. Ofta tjänar de som chokladpackare på Marabou eller den pressbyråanställde där de köper sin Dagens Industri för att låtsas vara företagare, innovatör, strateg eller konsult... alltsammans titlar de tagit ur luften för att höja sig över den medelmåttighet de är så rädda att ingå i men utgör det största exemplet på.
 

Jag tror inte det finns någon som inte på nära håll fått se hur entreprenörena och lycksökarna bryter mot sin egna, påstådda, moral. Varje gång deklarationsblanketterna kommer eller när det ska köpas in något till firman börjar ögonen flacka efter avdrag och en möjlighet att bedra skatteverket (dvs. samhället). Så när de utgjuter sig om uppfunna och påhittade siffror kring bidragstagarnas fuskande, så snillar och stäl de hundratals miljarder från den gemenskap de låtsas ingå i.
 

Dessa iglar kan inte skapa. Dom kan bara rasera. Det dom "lyckas" skapa är bara kopior av något annat och bara avsett att inbringa pengar i deras giriga händer.
Naturligtvis har det lyckats attrahera en hel del förhoppningsfulla men förvirrade själar som lillgammalt och stridsberett siter i forum och rapar upp sin förvridna världsyn i tron att den må gynna derasplånbok en dag.
Men de enda de gör är att utnyttja det som verkliga människor skapat. Och de verkliga människornas motivation till att skapa är nyfikenhet och hjälpsamhet.
Människor med god vilja har skapat open-source. Då ska gamarna dit och göra "affär" på det. Utan att bidra till utveckling, gemenskap eller community... eller ens veta vad orden betyder. För det ska faktureras! Det ska kosta!
 

Well, jag skulle ju blogga lite om musik, så här kommer det:
Musik är intressantare om skaparen vill något. Därför kommer entreprenörernas iglar och as aldrig att kunna skriva en bra text eller komponera en kraftfull melodi.
Så är det bara.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

"Tittar man på poesi, musik, teater eller vilken kulturyttring man nu vill saknas dessa förvirrade högermän (och kvinnor)."

Inte helt korrekt, kika på det amerikanska presidentvalet och notera att många artister helhjärtat stödjer Bush-falangen.

Även om jag personligen kanske inte hade väntat mig att Johnny Ramone som trots allt var en slags punk-ikon skulle ta varje chans i offentligheten med att brista ut i lov till bush & Irak kriget.

polters bild

Jag tror inte på människans godhet. Jag tror inte heller på människans intelligens. Det är två myter som har motbevisats så många gånger. Vi är varken smarta eller goda.

Och det där med att kultur bygger på humanism osv. Skitsnack. Det som driver kulturen är att människor vill uttrycka sig, inget annat. Mycket konst handlar dessutom om att visa på det dåliga i människan, det onda, och många författare, musiker, osv är inte speciellt intresserade av humanism eller liknande.

Edit:
Angående Bidragsfusk och sociala skyddsnät. Det är uppenbart att man hör vad man vill höra. Till saken hör i alla fall att vi inte kan ge några pengar om vi inte har några pengar att ge. Det behövdes sparas så sparande görs.

Och snälla, HÖGERN är inte en enhet. Du borde i alla fall skilja på Liberalism och Konservatism.

staukis bild

Jag håller med i en del av det du säger men själva kärnan i ditt resonemang håller jag med om.

salmiaks bild

du, min vän, har förstått detta Smile Du har satt ord på mina tankar.

extons bild


Snacka om att vara förvirrad.

LINUX.EXTON.NET

netbears bild

Från wikipedia.
"Entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång.

Entreprenörskap kan definieras som "förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter". Entreprenörskapet får någonting att ändra riktning. Nya infallvinklar hittas och utvecklas. En entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt.

Enligt den neoklassiska teorin etablerad av Joseph Schumpeter är en entreprenör en skapare av "kreativ förstörelse" på marknaden (dvs rubbar balansen mellan utbud och efterfrågan) vilket skapar "kaotiska marknader" och gör entreprenören till en person som skapar efterfrågan på en marknad.

Vanliga drag hos entreprenörer är nyfikenhet, kreativitet, en positiv syn på arbete, självständighet, envishet, hängivenhet, optimism och visionärt tänkande. Det skall dock nämnas att det finns en etablerad kritik mot det individfokuserade perspektivet på entreprenörskap, där omständigheter som nätverk, kultur och teamarbete istället framhålls som centrala förklaringsfaktorer bakom framgångsrikt entreprenörskap."

För mig är en entreprenör en person med visioner och ideer och som inte är rädd att försöka förverkliga dessa om det så är att skriva musik, måla en tavla, skriva ett nytt operativsystem (Linus Torvalds) eller starta ett företag allt är entreprenörskap och är viktigt för att driva vårt samhälle framåt det är dessutom denna grupp som ser till att det finns pengar för att betala ut dina barnbidrag.

Varför denna rädsla för människor med en vilja att förändra och förbättra?

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

mauths bild

Jo, jädrans pack de där arbetarna och entreprenörerna som snyltar på oss kulturarbetare som verkligen behöver deras pengar.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Marcuss bild

mjo måttligt.

marwals bild

Vid finare middagar (om du varit på en sådan någongång) anses det ju oartigt att diskutera bl a pengar och politik. Kultur däremot går bra även om erfarenheterna verkar inskränka sig till något enstaka besök på Dramaaaten... eller Torsten Flinks Dr Glas, 'så slumming' och 'så spännande rätt' att ha varit på *det*! - men här snackar vi ändå stil, klass och old money. Inte vulgär- eller nyrik IT-miljonär, serietecknare eller rappare.
 
Sen finns ju det sorgliga kapitlet med monopol-miljonärerna. De som bara är framgångsrika i sitt eget huvud. Hela deras succes-story ligger i en tänkt framtid... när de lyckats passera "Gå" och köpa Västerlånggatan. Dom övar sig med monopolpengar och tankekonstruktioner inför dagen D... men den dagen kommer aldrig.
Jag har en bekant som håller på med "The Secret": 'visualisera framgång så blir den din'. Så typiskt för arbetarklass-som-önskar-sig-uppåt... hon skulle lika gärna kunna köpa lotter för hon saknar hajtänderna, hon saknar det onda ögat - god bless her!
Det krävs någon form av psykopati för att leta brister att tjäna pengar på hos andra. Men nätet är ju å andra sidan fullt av kvasi-entreprenörernas ansträngningar: porr, porr, porr, kackiga e-shopper, porr, scams, bli-rik-snabbt, beat-the-machine, porr... så visst...
 
Mitt ursrungliga inlägg (och detta) är såklart tyckande. Åsikter. Det finns ingen som kan ha patent på sanningen. Hade jag ansett att en viss sorts spansk, torkad skinka passar utmärkt med någon gulaktig melon, kanske någon istället ansett att fikon och getost är det yppersta i smakupplevelse och att den bör njutas med en torr Chardonnay... kanske t o m mousserande... "prova det, bäste bror!". Lite friendly.
Men om man inte ser entreprenörskapet som det som ska lyckliggöra Sverige och svenskarna, då är det fri jakt och personangrepp som gäller... vilket ger mig rätt ändå. Jag får Ergo i reaktionen istället för i min framställning... (det heter säkert något fint... grekerna tänkte på allt Wink
 
De som vuxit upp med Nationalteatern; första maj och 'Palme och Geijer Nixons lakejer'; Röda/Svarta tupp och Francos fascism; begrepp som 'proletariat', 'arbetarklass' och 'utsugare' och som nästan blir lite tårögda av 'Hanna från Arlöv'... för dom som inte hånskrattar åt Stefan Jarls 'Dom kallar oss mods' utan känner vrede över samhället efter 'Ett anständigt liv'... de som inte sjunger 'Staten och kapitalet' medan de sprayar Gula Änkan i Båstad... de har väl också rätt till sin värdegrund?
 
Visst kan man se handel och vissa individers förmåga att se andras behov och den vinst som går att göra på det som något vackert. Sverige tjänade rätt bra på nazisterna t ex. Vi fick ett försprång framför andra, krigshärjade länder i Europa efter kriget och byggde den välfärd vi kan läsa om i historieböckerna på det. Rent moraliskt kanske vi borde satt just den välfärden i halsen, men...
 
Om min son har en godispåse och delar med sig ur den till sina kompisar, blir jag stolt över honom. Skulle han 1) gömma påsen för att äta själv senare eller 2) sälja karamellerna, blev jag nog oroad.
Det är ändå - måste jag framhärda - lustigt att se att de Petterssons som kämpar hårdast för att bli rika och räknas stinker Bendel lång väg.
Well, det går inte att debattera om sådant här, det handlar om ens inre kompass. Så farväl till Katalonien...
---

marwals bild

Du får väl återkomma när det gått över?
---

extons bild


marwal!
Jag vill svara dig med ett citat (av okänd): "Den som inte är socialist när han är tjugo har inget hjärta. Den som fortfarande är det vid femtio har ingen hjärna". Alltså: Kasta inte bort ditt liv på en lögn/dröm. Försök mogna lite tidigare. Öppna dina ögon (och öron)!

LINUX.EXTON.NET

mauths bild

Du tog dig tid att skriva ett svar på min spydighet så jag får väl ge dig en förklaring till vad jag menar.
Den grupp av människor som du ser ner på är typiska arbetare som sliter och släpar och försöker samla lite pengar till sämre tider. De har ingen högre ekonomisk utbildning och har inte råd med att hyra in kompetent rådgivning utan är utelämnade till ”råden” i Expressen och Dagens industri.
Man har inga marginaler som arbetare eller normal tjänsteman i Sverige i dag och det är nästan omöjligt att spara pengar i någon större omfattning. I nämnda tidningar finns det alltid en massa rådgivning om hur man tjänar pengar snabbt och utan allt för mycket jobb. När man sitter i grottekvarnen, vad finns för alternativ?
Man tar risken att bli blåst i de pyramidspel du nämner.

Det är något av de lägre stegen i Maslow pyramiden som de försöker tillfredsställa.
Antingen säkerhet/stabilitet eller status, alternativt är det frågan om degenerativ överkompensering hur som helst är det inte fullständigt lyckliga människor du föraktar.
Hela ditt resonemang andas obildad, bortskämd medelklass unge utan förankring i verkligheten. Att du känner större sympati för gamla pengar som intjänades med plundring och våldtäkt som affärsidé under 30-åriga kriget än de uppkomlingar som sliter som entreprenörer i dag, typ rörmokare, gör att dina höga hästar inte är alltför vackra.
.
Exton:
"Den som inte är socialist innan 40 har inget hjärta. Den som är socialist efter 40 har ingen hjärna."
Är som så mycket annat tillskrivet Winston Churchill
-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

lundatoks bild

Man blir alltså egoist när man blir gammal?

Tur att man har några dagar kvar innan man blir gubbe då.

/M med barnasjälen kvar

--
MöLUG - Blog

extons bild


lundatok!
Du har nog fått det hela lite om bakfoten. Det finns inget direkt samband mellan egoister och icke-socialister.

LINUX.EXTON.NET