Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: open house, linuxportal och suse

I torsdags hade vi öppet hus på Tycho Braheskolan och jag skulla hålla i presentationen av Teknikprogrammet - Open Source. Min plan var att ha lite mingel den första timmen, presentation den andra timmen och en föreläsning om säkerhet sist på kvällen. Det var planen. Vårt internet fungerar inte som det skall i salen (se tidigare bloggar) så föreläsningen ställdes in, då jag tänkte visa vad man kan hitta på internet.

Intresset för Open Source är stort. Jag trodde att det skulle vara eleverna själva som ville söka profilen, men faktum är att det är mammorna (!) som vill att barnen skall gå linjen. Alltså, det finns så många datorintresserade kvinnor där ute så man tror inte det är sant. Media pushar sällan fram kvinnor inom IT så bilden jag har av IT-branschen (om det nu finns en sådan bransch) är att den är totalt mansdominerad.

Det är däremot inte många flickor som är intresserade av Open Source-profilen, men man skall inte tro att det är ingen alls. För det finns tjejer som är intresserade. En tjej kom fram fram till mig och frågade vad skillnaden mellan Open Source och Data/IT är, våra profiler heter så. Hon var intresserad av datorsäkerhet och jag kände igen henne. Inte henne, men hennes tankar. För många år sedan träffade jag en annan tjej som levde för sitt UNIX, hon gick på gymnasiet och tyckte att skolan var skitdålig eftersom de bara körde Windows där. Den tjejen har kommit mycket långt, kanske mest för sin målmedvetenhet och orädsla att gå in och "trampa killarna på fötterna".

Flickan som frågade om datorsäkerhet tror jag förstod att det är Linux hon vill köra, hon har redan Linux hemma virtualiserat i Windows men hon förstod inte så mycket om det.

Det finns så många unga som faktiskt inte spelar spel på sin fritid, även om majoriteten av dem jag träffade mest spelar spel. En del programmerar och andra leker med Active Directory och SQL-servrar hemma.

Jag räknade ihop dem till 16 stycken som sade att det var Open Source-profilen de skulle välja, utan tvekan. Mitt mål är att få in två klasser till hösten (64 elever), det målet delas dock inte av skolledningen som kommer få problem. Vi måste ju få in Linux i minst en sal till då. Hänger ni med? För varje år som går kommer skolan behöva ytterligare en datorsal med Linux och snart.. är det bara Linux på skolan Smile Ja ja, drömma får man väl?

Min gode vän Marcus håller på med den där "kapsla in användardatabasen och skapa ett API för inloggning"-koden vi pratat om. Marcus har dock haft rätt mycket på sin fritid med flytt och renovering av lägenhet. Men han jobbar på så gott han hinner.


Igår dök det ner ett kuvert från SUSE Linux Products GmbH i Nurnberg i min brevlåda. Kuvertet hade en stor SUSE-logga så det var inte svårt att veta vem som var avsändare. Jag visste dock inte vad det var. Öppnade det och i det låg en t-shirt (bild till höger). På baksidan står det "sponsored by Novell". Riktigt fin tröja. Men när jag fick på mig den insåg jag att min mage troligen drabbats av sjukdomen datamage. Jag har vuxit i omfång, har inte förstått det förren nu. Så akta er openSUSE får dig att se verkligheten Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Vad har OpenSUSE för GI-värde? Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

Var sugen på att springa förbi men jag jobbade 13 timmars i torsdags :/