Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fråga om portar

Jag har nu installerat Debian 4.0 på min server. Har bland annat lekt runt lite med BIND men det var lite krångligt så jag beslutade att strunta i det.

Har nu istället börjat tittat lite på säkerheten. Har bland annat stängt av root-inloggning via ssh och ändrat porten som ssh-servern lyssnar på. Nmap ger nu, förutom ssh, följande vid portscanning av servern:

111/tcp open rpcbind 2 (rpc #100000)
113/tcp open ident OpenBSD identd
1519/tcp open status 1 (rpc #100024)

Port 111 och 1519 ska tydligen vara relaterade till ONC RPC. Jag har inte riktigt koll på vad RPC är till för. Någon som kan ge en närmare beskrivning av vad det används till? Har jag för många portar öppna eller är detta normalt?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

RPC används till exempel när du monterar NFS-enheter. Vad 1519 är har jag inte en aning om. Du kan se vilka processer som öppnat portar genom att skriva netstat -atup som root.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tomasuus bild

Jag skulle skriva såhär i en terminal!
su
"rootlösenord"
apt-get remove openbsd-inetd

Kör själv Debian och detta inaktiverar en hel del onödiga tjänster som jag inte behöver på en skrivbordsdator då jag andvänder Debian på min bärbara.Paketdetaljer http://packages.debian.org/en/etch-m68k/openbsd-inetd

Frågan är ju bara det kanske är ett paket du behöver för din server?