Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Alternativ installation!

Har en laptop som köptes in 2002 och som fungerar relativt bra fortfarande. Dock har grejer börjat ge sig nu. För nåt år sedan så gick den interna cd-enheten sönder, fick en begagnad av en bekant från hans trasiga laptop av samma märke. Denna cd-enhet gav upp för nån månad sen. För några dagar sen så verkar det som batteriet gett sig, det vägrar att bli laddat och laptopen dör om jag drar ut nätkabeln. Bortsett från detta så fungerar laptopen riktigt bra.
-
Efter att batteriet bestämt sig för att inte hjälpa mig längre så har jag börjat fundera på eventuella lösningar ifall systemet skulle försvinna. Jag bär ju med mig laptopen när jag skall nånstans och ibland kan den vara urkopplad ur vägguttaget i runt 2 timmar. Detta medför ju en risk att laptopen "tappar" systemet. Det har jag i alla fall varit med om med en stationär dator för några år sedan. Hela operativsystemet försvann vid en flytt.
-
Datorn har en fungerande floppystation. Jag har en extern usbbrännare och jag fick nyligen ett Kingston usbminne på 1gb. Detta är verktygen som finns ifall man behöver göra en ominstallation.
-
Debian har så man kan installera via olika former, dock vet jag inte i dagsläget vilket som är smidigast. Alternativen är i alla fall:
-
1. PXE boot och NFS installation
2. Floppy boot och NFS installation
3. Floppy boot och cdrom installation
4. USBminne
-
Då kommer man till en del funderingar och problem. Jag har testat PXE/NFS-lösningen tidigare utan något direkt framgång. Då med Debian och Slackware. Jag kom längst med Slackware där jag fick igång PXE delen ordentligt men kraschade vid NFS delen.
-
När det gäller alternativ 3 så är jag tveksam till om det finns drivare i floppy cd.img som gör att jag kan boota från den externa. Någon som vet om det är möjligt?
-
Alternativ 4 fungerar bara om det går att starta från floppy och sen få tillgång till usbminne efter boot. Någon som vet nåt om det?
-
Jag föredrar om det är Debian som installeras men är öppen för andra förslag Smile
-
Laptopen är en IBM Thinkpad R32 för den som undrar. Och jag är inte intresserad av att köpa delar till laptopen. Jag sparar hellre och köper en ny. Dock vill jag använda denna tills den stendör för mig Smile