Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Jag är experienced

Efter ett par dagar med Ubuntu 7.10 bestämde jag mig för att min ena laptop skall få köra Windows XP ett tag. Jag vill veta vad jag "missar" eftersom alla som kör XP säger att det är så bra..

Sen att jag har feber och näsan rinner hela tiden och jag är hemma från jobbet och har inget att göra är en annan sak..

Jag letade reda på mina 2 återställnings DVD-skivor jag fick med Vaion. Att köra dem tog runt två timmar... Två timmar av väntan. Efter det var det dags för Windows Update. Det ville sig inte alls och jag förstod ingenting. Den gnällde om att active x inte var aktiverat. Vilket det var. En timme senare hade jag kommit på att min nya bredbandsrouter hade "Disable Active X" i brandväggsinställningarna. Det innebär att inget Active X får passera den.. Ganska smart, om man inte vill köra Windows Update. Eller Microsoft Update heter den tydligen nu. Klockan var nog runt 14.00 när jag påbörjade min installation och jag är fortfarande inte klar. Detta får ju till och med SUSE:s uppdaterare att framstå som fruktansvärt snabb! Smile

Internet Explorer 7, vad är det för skit? Sidorna är så långsamma med den. Jag har sett något "Phising Filter" som ligger nere i statusfältet. Avaktiverar jag det går sidorna snabbare att ladda, men det vågar man ju inte. Jag provade aftonbladet.se. Jesus, Firefox med AdblockPro gör verkligen mirakel med den sidan. I IE7 blinkade sidan som en riktig julgran. Hur i helv..e kan Aftonbladet vara så välbesökt? Folk sitter ju i Windows med IE och tittar på den, har de ingen självrespekt? Blink! Blink! Pop up! Cookies.. Aftonbladet har verkligen allt. Jag säger bara det, var glada över att LP inte ser ut så där Smile

Nej nu skall jag snyta mig igen och vänta på installationen av NetBeans 6.0 i Windows. Sen lägger jag mig nog igen och hoppas på att mitt inbyggda anti-virus (Immunförsvar 2007) kommer slå ut det onda viruset som tagit sig in i min näsa..

Ses omkring!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

patrikisakssons bild

Håller med dig..ibland är det kul att se konkurrensen...

Har precis avslutat en 2 dagars installation av Windos Mediacenter på min sons spel burk - då den hade 149 st hittade virus och runt en 17 trojaner...

bara grund installationen innan jag drog in första spelet på den tog runt 5 h. sen skall han ju ha alla sina spel där i...sitter och installerar det senaste inhandlade Star wars empire at war till han, som han slitit hela sommaren för att få gå och köpa (inget PB här inte)...

Håller med dig jonas - tom yast är snabbare än dessa updates och installation av windows Black holes....

men ...man kan fortfarande inte spela på linux Wink (ja och jag är en gedigen donator av cedega sen 3 år tillbaka - är väl uppe i 200 usd nu till dem...) ....

ha det

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

trappskis bild

Bara för att påpeka en sak... Windows Update != Microsoft Update
Det tidigare ger dig bara uppdateringar för operativssytemet...
Det senare letar även reda på uppdateringar till annan mjukvara från microsoft du kan tänkas ha installerad. Dvs. MS Office eller kanske Visual Studio eller annat spännande.

Det är ju ganska självklart att ju längre in på en livscykel ett operativsystem är detso fler uppdateringar finns det som ska plockas hem...

Active X kontroller som körs i Internet Explorer är verkligen något man ska akta sig för... Webbsidor som i princip får full kontroll på din dator... Hugaligen!

lundatoks bild

Nämen Jonas, kör du adblock?!

Wink

Krya på dig och hoppas du tillfrisknar från det där (windows-)viruset du verkar fått... Tongue

--
MöLUG - Blog

oscarss bild

Det är nog så att för de som är vana vid XP och har klurat ut dess svårigheter fungerar det väldigt bra, samma med linux. Mitt nätverkskort fungerade inte i linux utan att jag var tvungen att ändra 2 rader i en fil: /etc/modprobe.conf
.
options forcedeth msi=0 msix=0
.
Svårt att hitta utan internet. Hade som tur var skrivit ner det på ett gammalt kuvert så det löste ju sig Tongue
.
Det är ju en bra princip att alltid köra Firefox under windows också, och att tänka sig för vilka sidor man går in på. Jag har inte fått virus på över ett år med blandat XP/vista, och jag har inte ett antivirusprogram igång i bakgrunden. Installerade testversioner av både NOD och kaspersky innan jag bytade till vista och det fanns inget.
.
Det som många säger om Windows är att så fort man installerar det och startar windows update så får man 200 virus och andra mysigheter. Ja, om din CD-version är urgammal. Skivorna där SP2 redan är inbakat fungerar mycket bättre. Om (din-favorit-dist) varit lika populär som Windows när den första versionen av (din-favorit-dist) släppts hade den nog inte klarat sig så bra heller om du försökt installera den idag.

För mig som installerar XP "ofta" så går det på en timme ca, en dag känns rätt så främmande :/ Plus övriga program man vill ha då.

edit: Det hamnade under fel svar. Dumma knappar! Att de inte fattar!

jonasbjorks bild

Det verkar ju dumt att köpa Windows XP SP2 om man nu redan har Windows XP med licens.. Eller menar du att jag borde ha piratkopierat WinXP SP2 och kört in den?

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

elwiss bild

Jag tror faktiskt att du haft tur. Vi kör med ett väldigt skyddat system på företaget ändå händer det att vi får in otyg i systemen på nyinstallerade XP maskiner innan vi hinner lägga in SP och antivirus på de maskinerna. (dvs efter 20 minuter med nätverk ungefär)

Numer kan vi därför inte plugga in dem i näteverket förrän SP är pålagt och antivirus installerat.

Jag läste siffror på hur många attacker man i snitt utsätts för per timma och det var ganska imponerande, så att köra utan antivirus anser jag nog vara mer än lovligt dumdristigt.

pluns bild

Njau... XP är väl drägligt jämfört med Vista.

Vistan finns i varenda soptunna på Internet så
testa det istället... Smile

oscarss bild

Mja. Det är det jag har gjort. Tycker inte det är särskilt moraliskt fel eftersom jag använder min köpta licens. Den skivan jag har går inte att installera utan licens (eller genererad licens, som inte funkar med windows update), så på sätt och vis... det är XP + service pack på skiva istället för det farliga internetet. Att använda en piratkopierad licens är jag helt emot.
.
Angående virus och det där, jag kör 64-bitarsversionen så de flesta virus (som jag har förstått det) biter inte.

nightfalls bild

Du kan alltid slipstreama en ny CD-skiva ifrån din befintliga. Jag har inte provat det själv så jag vet inte hur svårt det är men det finns gott om guider om man söker efter: slipstream XP sp2
.
Hittade också ett tips om en programvara som tydligen ska göra det enkelt att skapa en uppdaterad installations cd för windows: XP Iso Builder Tipset hittade jag här.
.
Troligtvis kommer jag nog aldrig att prova vare sig att slipstreama eller att använda xp-iso-builder då jag har varit helt windows fri i ett par månader nu.

misiu_mps bild

"Testa med vista?" Tror du att man kan kalla sig klok efter man ha spenderat 2000kr på att "testa"?

trappskis bild

nLite OS är väl ett av de mer kända och använda verktygen för att knåpa ihop sin egen XP-cd
http://www.nliteos.com/

tufftuffs bild

Är det inte skillnad på installationsskivor och återställningsskivor? Jag är inte alls säker på att slipstream fungerar med återställningsskivor. Jag har aldrig provat, jag har faktiskt aldrig installerat XP överhuvudtaget!

Med Windows2000 har jag gjort det, det var bara att följa instruktionerna på Microsofts egen hemsida. Egentligen var det mest för att få USB-cd:n att fungera direkt, nyaste SP:n blev en extra bonus. Jo jag fick förståss modda bootdisketterna för USB-cd:n också. Det fick jag räkna ut själv hur det skulle göras.

//TuffTuff

nightfalls bild

Jo det är skillnad, tänkte inte på att det att det handlade om återställningsskivor. Misstänker att det inte går då en återställningskiva i stort sett bara är en avbild av systemet. Tanken var god, synd att jag missade att det handlade om återställningsskivor. (-: