Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Wacom Volito 2 - på Ubuntu Feisty Fawn

Volito 2 är en av de billigare modellerna av Wacoms ritbrädor. Ritytan motsvarar ett A6 ritpapper i storlek och representerar skärmen. Så om jag har muspekaren uppe i högra hörnet av skärmen, lyfter pennan så mycket att den inte drar med sig muspekaren och sätter ner pennan i nedre vänstra hörnet, så hoppar muspekaren dit.

Innan jag gick och köpte brädan så googlade jag efter om den fungerade med Linux och visst fick jag ett jakande svar på den frågan, men folk verkade ha fått gå igenom än det ena och än det andra för att den skulle fungera. Jag var dock övertygad om att det inte skulle vara något problem att få igång den, då lösningarna såg enkla ut.

När jag kom hem så plugga jag in den och startade datorn. Jag märkte med en gång att den hittats och fungerade. När jag öppnade Gimp och testade den så var tryckkänsligheten redan aktiv och jag behövde inte röra ett jota. De som haft problem hade kört med Ubuntu Gutsy, kan det ha spelat in i deras fall, eller var det bara exempel på den där normala variationen av "Your mileage may vary"?

När jag rör pennan inom 5 mm ovanför ritytan så följer muspekaren med som väntat och nuddar jag ytan så registrerar den ett klick. Behöver jag påpeka att jag som ovan Wacom-ägare både lyckas "tappa" pekaren och klicka och dra saker på skrivbordet utan att det var meningen?

Pennan har två knappar, den nedre fungerar som högerklick och den övre som mittenklick. Det som tar mest tid nu är att lära sig att rita medan man tittar på skärmen.

Att lägga ett papper på ritytan och spåra en krumelur är lika lätt som förväntat.

Gällande tryckkänsligheten så ställde jag in den i Gimp på att förändra storleken på penseln vilket kändes mer naturligt för mig. Den var från början inställd på att förändra opaciteten men det bockade jag bort. I gimp 2.4 skall man kunna skala alla penslar hur man vill, det var ju en av nyheterna som man tryckte på. Detta gällde dock om du ritar med musen och t ex ställt in scrollhjulet på att förändra storleken på penseln. Wacom-ägare hade detta redan innan. Jag kör med Gimp 2.2 om ni undrar.

Brädan kostar under 400 kr ( Köpte min på Netto ) och är ett alternativ för den som börjat tröttna på musen och tycker att en mus kan vara värd 400 kr. Jag tar inget ansvar för vilka associationer ni får när man nämner mus och ett pris i samma mening.

Som nybliven ägare kan jag bara konstatera att jag inte har en aning om hur jag har kunnat klara mig utan detta verktyg tidigare.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ein.anderssons bild

Vad hände med din signatur på bilden Wink
-
Linuxportalen.se mitt hem, mitt liv, min värld.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

sol77s bild

De är jäkligt roliga att leka med! Smile
Praktiska med.

Jarulfs bild

Feisty, inte Fiesty Smile

marwals bild

Det är skitpraktiskt med ritbräda. Jag har själv en gammal Wacom Blueberry. Jag använder den dock inte som ersättning för tangentbord och mus. Jag tycker att det känns avigt att öppna, stänga fönster eller klicka på länkar med en penna.
Min penna har också ett "suddgummi" i andra änden. Det kanske din också har fast du inte nämnde det? Oftast använder jag inte det som suddgummi utan istället som extra bred pensel.
---

kimjohanssons bild

När man sedan får in flytet så försvinner ju ett antal hinder som legat ivägen för att rita en del serieidéer man haft.

Hela processen fram till kameran/Scannern är ju lite omständig även i den mest slimmade miljö.


kimjohanssons bild

kimjohanssons bild

Nej, den har endast en spets. Å andra sidan skall man väl kunna köpa andra pennor till sina brädor än de som de levererades med. Någon som lyckats slita ut en penna och kan berätta hur det går till?iaidokas bild

Pennan till min Wacom dog efter fyra års konstant användning (jag använde den istället för mus på datorn).

 
Test.

Test.

kimjohanssons bild