Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux ökar, dock lite men Microsoft tappar mer å mer till både mac och linux

En del av er har säkert redan sett följande nyhet på IDG.se. Utifrån 160 miljoner registrerade webbbesök mellan år 2006 och 2007 så säger statistiken att Microsoft tappar andelar till både Mac och Linux.

http://www.idg.se/2.1085/1.135271

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

trappskis bild

Lite siffror för den intresserade:
http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=9#

uffe_nordholms bild

Jag tror Microsoft numera har problem: de är så stora de kan bli i västvärlden. Det finns inget behov av fler datorer med Windows helt enkelt. Få privatpersoner har mer än en dator per person i hemmet, så när de köpt sin dator kan Microsoft inte sälja mer till dem.
.
I tredje världen däremot kan Microsoft fortfarande växa enormt, vilket kanske är anledningen till deras manövrerande i Nigeria nyligen.
.

Lasps bild

Kom nyss hem från en bra konferens i Göteborg
Läste detta
http://www.idg.se/2.1085/1.135304
och se jag tror att det händer mycket nu.

turbokapitalists bild

Och dessutom har de flesta kvar på Windows samlat flera års erfärnenheter och kan nu skilja mellan Redmon-predikan och dagens verkligheterna. Många i närinslivet kommer ihåg de 'gamla UNIX-dagarna' då verksamheten var inte bara lönsam utom även mindre belastande eller stressig. Får man lov att prova de moderna alternativa till föråldrade MS så kan man snabbt konstatera mindre besvär utan MS.
 
MS-rörelsen är ju duktig med bägge marknadsföring och lobby-verksamheten. Men summan av kardemumman är att varken marknadsföringen eller lobbyverksamheten får jobbet gjort för de som sitter med Widowsgrunx på skrivbordet eller i server-rummet. Det var ju kul att spela börs med andras pengar men nu med eget vänder privata sektorn bort från MS och sitt spex och vänder sig till fungerande teknik istället.

cryingfreemans bild

Jag är mycket skeptiskt inställd till dessa siffror, det finns många andra undersökningar som pekar åt helt annat håll, åtminstone för Linux vidkommande. Xitimonitor är bara en av dessa.

_______________________________________

linuxnyheter.se

uffe_nordholms bild

Jag är inte så säker på det. Många företag har investerat massor med pengar i sin IT-infrastruktur (och nu menar jag mer än bara hårdvara) och oftast har de ju 'gått på' Microsoft-spåret.
.
Om de inte vill byta ut allt utom hårdvaran så lär det dröja innan de byter till ett annat operativsystem. De kan ju ha sånt som absolut måste fungera (tex proprietära länkar mellan bokföringen och serviceavdelningen) och som bara finns i versioner till Windows.
.
Till detta kommer en annan faktor: många vill ha det de är vana vid. De tror att skillnaden mellan Windows och Linux är som mellan en bil och vattenskidor: båda transporterar människor, men vattenskidor är bra mycket krångligare. Bara en sån sak som att ändra från en version av Word till en annan senare är nog för att en del kontorsråttor skall börja gnälla och klaga. Hur skulle det då inte bli om de får en helt ny miljö att arbeta med?
.
Och än så länge har Microsoft en fördel till: alla 'vet' att det funkar, vilket man inte kan säga om Linux. Därmed behöver försäljaren från Microsoft (med partners) knappt presentera sina varor, och kan ägna mötet åt att vara trevlig, bjuda på allt möjligt och allmänt smöra in sig. Försäljaren från Linuxlägret däremot måste visa att linux faktiskt _funkar_ (och till och med funkar riktigt bra) på ett kontor, och kan inte ägna lika mycket energi åt att smöra in sig.
.
Jag tror dock att Linux är en snöboll, så tillvida att det kommer en dag när många plötsligt byter till Linux, och då står Microsoft där med en affärsidé som inte håller längre. Och dessutom tror jag på en anann sak: när vi uppnått en 'kritisk massa' Linuxanvändare kommer hastigheten i bytet från Windows till Linux att accelerera med varje ny användare.

nightfalls bild

Att det skulle se likadant ut mellan olika windows och office versioner är bara en myt. Visst, helhetsbilden är ganska lik men början kolla in detaljer (ex: kontrollpanelen (nt4 -> 2000 -> xp)) så finns det en hel del skillnader. Jag har haft problem några gånger att hitta igen saker som jag har vetat var de har funnits i en version och som jag dessutom har funnit ganska logiskt placerade, men som i nästa version har hamnat någon annanstans och som har känts helt ologiskt. Antar att man måste dra till med sånna här smutsiga knep för att kunna sälja lite utbildningar också.
.
Finns en anledning till varför man inte kan skriva att man har goda kunskaper i windows och office på sitt cv. Man måste helt enkelt radda upp alla versioner som man kan just på grund av alla dessa skillnader. Det behöver jag inte göra om jag skriver att jag kan bash programmering.