Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Super-Smart om hårddiskar!!!

Hej igen Linux-vänner!
Nån som nånsin råkat ut för en hårddisk-krash?
I synnerhet under XP? Aha.. ni oxo?

Häromdagen lärde jag mig nåt nytt om linux, jag använder openSuse och gillar det, men det är förmodligen samma i Ubuntu och andra distributioner.

Suse varnar när en hårddisk får problem, tex läsfel, skrivfel etc.
Häftigt faktiskt, jag har fått dessa varningar för en viss hårddisk några gånger, utan att jag märkt något annat, mer än att den hårddisken är lite misstänkt långsam.

Man får veta INNAN (i vissa fall) hårddisken krashar totalt.
GENIALT!

Läs mer under

man smartctl
man smartd

Man kan få veta en massa mer SMARTA saker om sin hårddisk ex hur gammal den är, hur mycket den använts mm.

Som amatör är det enda jag saknar här ett GUI.

Friden MarreMus

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Jag råkade ut för en trasig partitionstabell när jag försökte installera OpenSUSE 10.3. Aj då!
Men, hjälpen fanns inte långt borta. Startar upp gpart (obs! inte gparted), som lyckades klura ut var mina partitioner var belägna på disken. Startar upp fdisk, skriver en helt ny partitionstabell utifrån gpart's gissningar, genom att ange start/sluta-cylinder på disken och lite annat.. Sen lyckas jag mounta mina partitioner och säkerhetskopiera. Fan. Linux äger.

nikkens bild

Detta gjorde inte mitt Ubuntu 7.10. Efter att jag läst ditt blogg-inlägg kollade jag om dessa program fanns i mitt system och som jag trodde fanns de icke. Detta fick jag känna på den hårda vägen då min ena storage disk krashade för några veckor sedan.

Man borde kanske fixa in dessa verktyg Smile

Nikken, The One And Only!

Nikken, The One And Only!

emwiks bild

Det roliga med ordet "smart" i sammanhanget är att tekniken kallas just "S.M.A.R.T" (Self-monitoring analysis and reporting technology). Hårddisken kontrollerar sig själv och meddelar operativet när något inte är som det ska.

fnurrs bild

Smart är bra. Fick en varning i dag på en av mina hårddiskar, en gammal 80 Gig. Det var inget problem att kopiera filerna. Mitt problem är att den är den första primära hårddisken i systemet hda, så Grub ligger på den så jag kan inte ta bort den utan att flytta Grub till en annan disk. Själva Linuxarna ligger på hdb (OpenSuse och Kubuntu). Kan man flytta Grub och ställa om i bios att starta på hdb på något enkelt sätt?
/Fnurr

lundatoks bild

I Ubuntu ligger dom i verktyget smartmontools!
Så här enkelt är det:

sudo apt-get install smartmontools

Sen kör man bara

magnus@biglebowski:~$ sudo /etc/init.d/smartmontools start

--
MöLUG - Blog