Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: XP är XP

Nu har jag kört Windows XP ett par dagar. Skillnaden är inte så stor egentligen, jag använder Firefox och OpenOffice i XP också. Den stora skillnaden ligger i hårdvarustödet i min laptop. Suspend to RAM fungerar till exempel. Fäll ned locket och datorn hamnar i viloläge och när jag öppnar locket igen går det blixtsnabbt att komma igång igen. Den inbyggda webbkameran fungerar utan problem och till och med MemoryStickläsaren fungerar som den skall..

En sak jag faktiskt gillar med XP, förutom hårdvarustödet, är att alla program ser likadana ut och fungerar likadant. Jag har inte som i Linux flera olika toolkits som ser olika ut (Qt och GTK t.ex.).

Jag installerade XP egentligen för att jag skulle kunna testa det nätverk vi har fått i skolan som inte fungerar med Linux. Kommunen säger att de bara ger support på Windows och tro mig, det fungerar lika dåligt i Windows också - dvs inte alls.

I Svenska Linuxföreningens e-postlistor kan vi just nu se en diskussion om man är trovärdig om man förespråkar Open Source, men kör Windows själv. Är man det? Försvinner min trovärdighet som en av sveriges Open Source förespråkare nu när jag kört XP ett par dagar? Kanske. Jag vill mena på att det är tvärtom, nu när jag sett XP igen har jag fått en del funderingar kring hur Linux fungerar. Jag skulle också vilja skriva ett gäng guider för hur man får igång Open Source-programvara i Windows - det finns ju så varför inte börja berätta om dem? Att få Svensson att börja använda Firefox och Thunderbird till exempel. Byta ut MS Office till OpenOffice.. sen är steget inte så stort till att byta operativssystem. Varför skall de behöva byta hela miljön på en gång?

Känner du inte till Thunderbird sedan tidigare rekommenderar jag dig att titta på den. Det ser ut som Outlook Express och fungerar nästan likadant. Skillnaden är att Thunderbird är betydligt bättre (open source ju) och har ett mycket bra SPAM-filter. Titta på det och rekommendera dina MS Outlook Express vänner att kika på det. De kommer älska dig - garanterat!

Efter vårt Ubuntu Live-projekt här på LP har jag kommit fram till att vi skulle kunna göra många saker tillsammans. En del är bra på att komma med ideer, andra är bra på att programmera, skriva, rita.. Varför skall en person behöva göra allt själv? Open Source handlar om att samarbeta (iaf för mig) och jag tror att vi på LP har en stor potential att kunna utveckla många bra saker tillsammans. Jag satte upp en Ideas-sida i wikin ( http://wiki.imbumba.se/index.php/Ideas ) där det just nu finns en ide. Ett GUI för installation av LaTeX-paket tagen från MikTex i Windows. Fyll gärna på med ideer Smile

Nej, nu skall jag sluta drömma och återgå till mitt egentliga arbete. Det vill säga, undervisa elever. Ses omkring!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

marwals bild

Apropå det där med trovärdighet anser jag inte att man automatiskt blir mindre trovärdig som förespråkare för Gnu/Linux för att man också använder Windows. Själv har jag fattat ett principbeslut som går ut på att jag inte tänker röra någon MS Windowsprodukt och ej heller ge någon som helst support kring de operativen.
Men jag inser mycket väl att det kan vara lättare och svårare att vara så principfast... det kan handla om arbetsplatsens krav, hårdvara eller en ovilja att slänga spel för 10 000 kr på sophögen.
Jag kan också se situationer där det skulle kunna upplevas lite löjligt att dyka upp med en header där det står "Vista"... ex vis i något "Bad Vista"-forum.
---

nightfalls bild

Man kan få användarinterfacet i Linux att bli mer homogent (gäller då GTK/QT) om man använder ett tema som heter QtCurve. Jag använder det själv och skulle vilja påstå att det är riktigt svårt att avgöra vilka program som använder GTK och vilka som använder QT (om jag då bortser ifrån att jag vet det innan dvs).
.
Jag ser inte att ens trovärdighet skulle försvinna eller minska bara för att man använder Windows, det är helt enkelt bara någonting som free-software förespråkare har hittat på. I min mening är de lite för fanatiska för sitt eget bästa. För egen del så använder jag inte windows just nu, men det beror mest på att jag vill ha ett unix-system och man kommer ganska nära med Linux. Sen finner jag Windows alldeles för begränsat och restrektivt.
.
Sen är det som sagt svårt att göra jämförelser om man inte vet hur konkurrentens mjukvara fungerar. (-:

Kristians bild

Jag gillar UNIX som system och jag undviker icke-fri kod så långt det är möjligt. Jag skulle aldrig få för mig att på måfå släppa in någon som påstår sig vara hantverkare i min bostad - ge honom nycklarna, sticka till skolan och hoppas att rummet står kvar när jag kommer tillbaka Wink Ej heller skulle jag köpa mat som inte har någon innehållsförteckning. Det finns det lagar emot, varför finns ingen motsvarande för mjukvara?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

För kännedom: nu åkte XP ut..

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Det handlar kanske mer om policys kring program än hur de ser ut. Gnome har ganska strikta regler kring "enkelhet" medan KDE gärna vill baka in så många finesser det bara går.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

nightfalls bild

Det var de mest knepiga liknelse som jag någonsin sett, jag antar att personen som utger sig för att vara hantverkaren ska symbolisera en open-source förespråkare som kör Windows. När man ställer upp det så, vem kommer någonsin att säga att det är fritt fram för den så kallade hantverkaren att arbeta i ens bostad? De är väldigt få om ens någon. Men låt oss anta att hanverkaren verkligen är en riktig hanverkare och har alla papper i ordning, vad säger att rummet verkligen kommer att stå kvar när du kommer hem? Egentligen ingenting, det hela handlar ändå i slutänden om bland annat rekommendationer ifrån vänner och bekanta samt vad man har haft för tidigare erfarenheter av personen (ovsett om personen är hatverkare eller ej).

När det gäller det andra scenariot så antar jag att du aldrig går ut och äter på en resturang. Wink

Kristians bild

Jag symboliserade sluten kod med hantverkaren Wink En "öppen" hantverkare vet jag var jag har och att han har rent mjöl i påsen, även om han givetvis också kan göra misstag

Går jag på restaurant så kan jag fråga kocken vad som finns i soppan, vägrar han berätta det så tänker jag inte äta Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

nightfalls bild

Deet finns gott om tredjepartstillverkade program för windows som beter sig olika och har olika mycket inställningsmöjligheter samt även olika idéer om användarinterface. Med andra ord, ingen unik situation för open-source.