Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hitta den snabbaste servern

Ibland känns det som allting går mycket långsamt när man skall ladda ner saker från nätet. I mitt fall skulle jag ladda ner en ISO av Ubuntu 7.10 och jag funderade - vilken server är egentligen snabbast?

Det finns ett trevligt paket i Ubuntu som heter netselect , med netselect kan vi mäta hastigheten vi har mot flera olika servrar. Sen berättar netselect vilken server som är snabbast. Börja med att installera paketet, som finns i universe:

$ sudo apt-get install netselect

Sen går du till listan över mirrors som tillhandahåller Ubuntu, ubuntu.com och plockar ut de servrar du vill testa mot. Jag valde de svenska, danska och finska servrarna. Sen skriver du:

$ netselect mirror.tyroll.dk se.releases.ubuntu.com 
ftp.df.lth.se ftp.ds.karen.hj.se www.nic.funet.fi
  98 www.nic.funet.fi

Det visade sig att www.nic.funet.fi är snabbast för mig. Vill vi se alla servrarnas svarstider kan vi lägga till -vv till kommandot:

$ netselect -vv mirror.tyroll.dk se.releases.ubuntu.com 
ftp.df.lth.se ftp.ds.karen.hj.se www.nic.funet.fi
Running netselect to choose 1 out of 5 addresses.    
.............................................
mirror.tyroll.dk           9999 ms 30 hops  0% ok
se.releases.ubuntu.com         51 ms 11 hops  90% ok ( 9/10) [ 119]
ftp.df.lth.se              51 ms 11 hops 100% ok (10/10) [ 107]
ftp.ds.karen.hj.se           47 ms  9 hops  90% ok ( 9/10) [ 100]
www.nic.funet.fi            47 ms 11 hops 100% ok (10/10) [  98]
  98 www.nic.funet.fi

www.nic.funet.fi vann igen så jag valde att ladda ner ISO:n därifrån.

Tänk på att resultatet av snabbaste server varierar beroende på vart du bor, vilken uppkoppling du har och hur hårt belastade servrarna är. Du kan naturligtvis använda netselect för att testa hastighet till vilka servrar som helst.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Just det ja! Jag hade helt glömt bort det paketet. Väldigt användbart, med tanke på att man ibland kan ha fruktansvärd otur och hamna på en överbelastad server.

kozzs bild

Ännu fräckare är att denna funktionen faktiskt finns i programmet "Software Sources" i Ubuntu om man vill hitta den bästa servern för att ladda ner sina paket.

kimjohanssons bild

Ja, där gör den ju stor nytta när man väl har installerat systemet vars installationsmedium man tankade från en överbelastad server i centralasien. Wink

Men allvarligt, jag skall nog kolla var jag tankar mina paket ifrån egentligen. Det kanske går att få dem snabbare med ditt förslag.