Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya Verktyg i studio kim

Med ritbrädan i högsta hugg så har jag suttit och tränat några kvällar. Bland annat har jag kört samma procedur som jag kör varje gång jag kommit över en pensel eller penna av ett märke eller en sort som jag inte använt innan. Ritar "Telefonsladdar" och zick-zack-mönster och diverse figurer för att se hur verktyget reagerar.

Jag har också testat olika arbetsätt för att skissa och sedan i ett övre lager dra de slutgiltiga linjerna. Sedan har väl färgläggning och skuggningen gått som vanligt förutom att jag just gjort även det med bräda och penna.

Men ritbrädan är inte det enda nya verktyget. Jag tänkte att jag nu fick stå ut med nedladningstiden för diverse beroenden osv för att kunna testa ett program jag länge tänkt testa. In åkte Krita. Senast jag testade krita så var det inte mycket mer än en MSPaint-klon, om man skall överdriva lite. Det har ju skett en del utveckling sedan dess som man hört en del om. Bland annat det så viktiga CMYK-stödet.

Jag har väl suttit sammanlagt 1 timme effektiv tid med Krita nu och...

... Gimp får nog flytta på sig i längden.

Visserligen är ju gränssnittet i Krita lite jobbigt, men Lagerhanteringen innehåller nyttiga funktioner som Gimp inte kommer få på ett bra tag. Efter att ha försökt göra så jämförbara tester som möjligt gällande ritandet med Wacom så tycker jag ändå att det flyter på bättre i Krita. Dock saknar jag att se vilken färg jag valt, när jag har paletten uppe så ser jag inte det utan det ser jag först när jag ritar eller byter till de andra flikarna för färghantering. Kanske finns en palett för generell information som visar sådant?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rickards bild

Har du lagt märke till att ritbrädan fungerar utmärkt att kalkera med? Man brukar kunna lyfta på skrivytan och slänga in en skiss man gjort lite snabbt. Det är väldigt användbart om du t.ex vill skissa lite snabbt på ett papper, men sedan använda pennans tryckkänslighet på din skiss. Mycket lättare än att göra motsvarande från en scannad skiss.

kimjohanssons bild

Absolut, Jag testade med ett A6 från mitt skissblock. Jag har ju med mig ett för jämnan där jag lägger upp layouter, skissar och antecknar i. Jag tror jag skall använda den metoden när jag ritar nästa "Veckans Kadavro"