Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Filen sparas inte i katalogen.

Hejsan. Jag har följt denhär guiden om hur man installerar Apache,PHP och MySQL under Ubuntu:
http://wiki.imbumba.se/index.php/Installation_av_Apache2,_PHP5_och_MySQL...

Allt fungerar.

Problemet är att när jag startar kate och skriver lite php kod och ska sparar den i min /var/www/Projekt,
så kommer den aldrig upp i katalogen. Den listas heller inte på webbservern. Det är som att den aldrig sparas i min Projekt map. Jag sparade filen som test.php. När jag prövar igen, och skriver annan php kod och sparar den som test.php i samma map, så kommer det en förfrågan om jag vill skriva över filen. Då måste alltså filen finnas i min Projekt map, men den är typ osynlig. Hur gör åtgärdar men det här felet?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Prova att ange hela URL:en till filen. http://server.com/Projekt/test.php . Fungerar det? Blir sidan helt tom? Isf beror det på att du har något fel i PHP-koden och din Apache är inställd på att inte visa felmeddelanden, kika i katalogen /var/log/apache2/ efter en fil som heter error_log eller liknande, i den finns information om felet.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Läste igenom ditt inlägg igen och funderar på om det är så att du inte har rättigheter att skriva i katalogen /var/www/, fast det stämmer nog inte eftersom du säger att du får ett meddelande om att filen redan finns när du försöker spara den igen. Iaf, du måste vara root, eller sätta rättigheter på katalogen, för att kunna skapa filer i /var/www/.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

uffe_nordholms bild

Det jag undrar över är var din webroot ligger. För mig som Suse-användare skall alla filer som Apache skall komma åt ligga i /srv/www/htdocs. Det finns dock ett alternativ till: att lägga filerna i mappen public_html i min hemmamapp. Den mappen kommer man åt genom http://www.server.tld/~user/ där "user" är användarID för den användare det gäller.
.
Om du vill veta var din webroot är måste du antingen läsa dokumentationen till din dist, eller läsa Apaches configfil (httpd.conf).

uffe_nordholms bild

Jag börjar på en ny nivå, den förra börjar bli lite väl smal...
.
Hur man avinstallerar i Ubuntu vet jag itne, då jag inte använder det själv. Men du bör kunna använda samma verktyg för att avinstallera som du använde för installationen. Jag vill minnas att det finsn något som heter "aptget", om det nu är det du använt kan du i konsollfönstret ange "man aptget" för att få lite mer info om hur kommandot används.

bryans bild

Det fungerar inte. Det kom att den inte fanns på servern. Men hur ställer man in rättigheterna då? Jag tror att det kan vara felet faktiskt.

bryans bild

Jo, jag läste också det. Men ska jag skapa en mapp som heter public_html då i min hemkatalog? Jag har en katalog som heter Publikt, men jag vet inte om det är den.

När jag ska spara i var/www/Projekt så sparas mina filer i min hemkatalog? Ska dem verkligen sparas där?

Min httpd.conf fil är tom :S. Ska den verkligen vara tom på innehåll?

uffe_nordholms bild

När du sparar i mappen /var/www/Projekt sparas sakerna där och inte i din hemmamapp. Du kan dock göra så att du sparar i ~ och symlänkar till /var/www/Projekt.
.
En helt tom httpd.conf? Det låter lite märkligt tycker jag... Vad säger dokumentationen om Apaches configfil? Jag vill minnas det där är något man kan ändra när man kompilerar Apache. Kan det vara så at du har flera configfiler till Apache, varav en råkar vara tom?
.
Prova att lägga något i ~/Publikt, så får vi se vad som händer.
.
Ett litet tips dock: så länge Apache krånglar bör du undvika PHP. Anledningen är att det kräver mer av Apache än om du har rena HTML-filer. När du fått Apache att serva HTML-filer utan problem kan du ta nästa steg och börja leka med PHP.

bryans bild

Det är att jag inte har rättigheterna till att spara i mappen var/www/Projekt/. Det är därför filerna automatiskt hamnar i min hemkatalog. Hur gör jag så att jag får rättigheter till att läsa och skriva till var/www/Projekt?

uffe_nordholms bild

Om du inte har rättigheterna att skriva till en viss mapp kanske du itne _skall_ ha dem? Som vanlig användare i Linux skall man ju inte ha rättigheterna till vad som helst, det är en stor del av säkerhetstänkandet i Linux.
.
Det du kan göra är att spara dina filer någonstans du _får_ spara dem (din hemmamapp tex) och sedan symlänka dem till där du egentligen vill ha dem.
.
För följande exempel antar jag att din fil heter "index.php" och du egentligen vill ha den i mappen "/var/www/Project". Du gör så här:
1: spara filen i ~/webbfiler/
2: starta ett konsollfönster
3: ge kommandot "sudo ln -s ~/webbfiler/index.php /var/www/Project/index.php"
.

bryans bild

Okej. Jag har nu gjort det. Men vad ska jag skriva i Url fönstret för att kolla om det fungerar?

uffe_nordholms bild

Om din server är samma dator som du sitter vid (vilket mitt förra inlägg förutsätter) skriver du "http://localhost/index.php".

bryans bild

Det fungerar fortfarande inte. Men men. Jag installerar om allt. Hur gör jag för att avinstallara allt?

uffe_nordholms bild

Vad händer om du skapar en simpel HTML-fil, och använder den? Det behöver inte vara mer än följande:
 
|html>
|head>
|title>Test
|/head>
|body>
Hello world!
|/body>
|/html>
 
I HTML-koden här ovanför måste du ersätta tecknet "|" med tecknet "<".
Spara den som index.htm någonstans och symlänka till den enligt tidigare instruktioner. Du kan ju vilja kolla så det faktiskt blir en länk i rätt mapp:
1: öppna koknsollfänster,
2: ge kommandot "cd /var/www/Project"
3: ge kommandot "ls -lhG"
4: du skall få en lista med de filer som finns i mappen, bland annat de filer du leker med just nu. Om listan är väldigt lång kan du vid punkt tre istället använda kommandet "ls -lhGtr" så får du de senast ändrade filerna sist i listan.

bryans bild

Det fungerar forfarande inte. När jag skriver http://localhost/Kalle.html så kommer jag till en sida där det står:
Forbidden

You don't have permission to access /Kalle.html on this server.

Jag antar att jag inte har de nödvändiga rättigheterna?

Sen när jag ska spara i min webbfil katalog som ligger i min hemkatalog så hamnar den inte i min webbfil katalog, utan den hamnar utanför. Jag får liksom dra in den i min webbfil katalog. Varför händer det så?

Namnet på min webbfil katalog är: ~Webbfiler

uffe_nordholms bild

Om du får veta att du inte har rättigheter att läsa filen Kalle.html så har vi kommit en bra bit på vägen. Med tur är det bara ett moment kvar:
i konsollfönstret ger du kommandot "sudo chmod 744 /var/www/Project/Kalle.html" och testar igen.
.
Om detta löser dtt problem är det något du bör lägga på minnet, för det är något du kommer att stöta på i framtiden igen. Om du är van med Windows, där i princip vem som helst får göra vad som helst kommer du att stånga huvudet mot en del av linux rättigheter och deras begränsningar.

bryans bild

När jag skriver det så får jag meddelandet att katalogen inte finns. Men jag har ju sparat Kalle.html i webbfiler som ligger i min hemkatalog. Jag vet itne vad som krabbar, men dethär har gott rent åt helvete Tongue. Jag för förvisso ny i Ubuntu, men det är nyttigt att det inte fungerar. Men jag hade ju rättigheter innan att komma in på webbservern, men nu har jag inte det :S.

uffe_nordholms bild

Om du sparar Kalle.html i en mapp "webbfiler" som ligger i din hemmamapp, har du symlänkat den till dit Apache kommer åt den?

bryans bild

Ja. Du skrev ju att jag skulle göra så. Och jag har gjort så. Men då ska jag döpa själva katalogen Webbfiler till ~Webbfiler? Eller ska den enbart heter Webbfiler, eller ska den ha en sådan figur framför W:et

uffe_nordholms bild

Du bör inte döpa din mapp "Webbfiler" till "~Webbfiler", då det kan ställa till med trassel.
.
Tecknet "~" är ett vanligt sätt att ange hemmamappen i Linux. Om din användare heter "Pelle" så tolkas filnanmnet "~/webbfiler/kalle.html" som "/home/Pelle/webbfiler/kalle.html".
.
En sak du kanske har missat (det är ganska vanligt) är att Linux skiljer mellan VERSALA och gemena bokstäver. Om du har döpt en fil till "nisse.html" så är det inte samma sak som "Nisse.html", och inte samma sak som "NISSE.HTML".

bryans bild

Okej. DÅ vet jag. Hehe. Jag vet att Linux är typ känsligt eller vad man ska kalla det. Det har jag tänkt på Smile.

bryans bild

Men hur avinstallerar man allt? Jag har tänkt att ta allt ifrån början Smile. Mycket bättre. Smile