Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny dator Pc eller Mac?

Hej!!

För ett par dagar sedan slutade min pc att fungera Sad Nu funderar jag på köpa en ny maskin. Har en budget på ca: 10K-12K kr. Datorn skall inte användas för spel. Jag har börjat titta lite på en Mac, verkar vara riktigt läckra Smile Men det känns som att jag får mer prestanda om jag köper lösa delar och bygger själv. Os som jag tänkt att använda isf är Ubuntu. Har beslutsångest.. Kanske en bärbar mac.. Eller en bärbar pc.. Hur skulle ni gjort? Ja, jag vet att detta är ett ilandsproblem Smile Tacksam för lite tankar/idéer.

Mvh B

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dps bild

Klart du ska ha en Mac, de är riktigt trevliga, och OS X är grymt!
Men ska du bara köra Ubuntu känns det väl som en vanlig hp-laptop kan fungera lika bra.

sunkpers bild

Har ägt mac hela mitt liv ( familjen) och är så trött på dem så jag spyr. De är fungerar inte alls, det är dubbelt så mycket pill som med windows XP när man isntallerat och de nya intel-macarna krashar titt som tätt (vilket inte ens windows gör). De bärbara håller dessutom måttlig kvalitet.

Köp en thinkpad! de går aldrig sönder och lirar perfekt med ubuntu

Kristians bild

MacOSX fungerar väldigt bra för väldigt många, och det gör iof även Windows XP, liksom GNU/Linux och BSD. Det är nog mest en fråga om vad man är van vid.

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

hadess bild

Själv är jag ganska frälst i Mac så hade nog kört på det Smile
Med OS X får du ju ett UNIX system med en snyggt grafisk skal... Och till på det får du ju X11. Du kan som några andra innan har nämt slänga in fink och macports och köra dina favo *nix program Smile.

hoths bild

Självfallet får du mer för pengarna genom att köpa den i delar. Men du får också mer problem, måste montera själv och allt kanske inte passar ihop som tänkt. Det känns som om man kan leva utan det.

 
Nästa fråga är bärbart eller stationärt?
Stationärt ger dig mer för pengarna än bärbart men är också större och otympligare. Bärbar dator kan stängas av och ställas undan när den inte används. En klar fördel om man bor trångt.

 
Dumpar du datorer med förinstallerat dominerande OS så får du återigen mer dator för pengarna. Använd gärna en del av de sparade pengar för att köpa en linux-dist. Vilken som helst av de större blir bra. Med denna konfiguration får du oerhört mycket mer för pengarna. Det följer med så mycket program till Linux att skulle du köpa motsvarande för Windows så skulle de kosta 10-tusentals kronor. Du får även med mer program till Linux än vad du får till Mac.

 
Rekomendation:
Köp dator utan OS. Köp en linux-dist => mycket för pengarna!

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

polters bild

Mac är ju PC. Hårdvaran är den samma, och förutom att Mac kickar EFI istället för BIOS så är den enda skillnaden att det blir jobbigt att försöka uppgradera datorn om du skulle vara sugen på det, med en Mac.

Sen finns det ju några saker som JAG ser som starka anledningar att aldrig köpa en Mac i hela mitt liv:

MacOS är inte fri mjukvara..
Unix? Seriöst, vem bryr sig?
Genom att köpa en Mac stödjer man inlåsningarnas konung Apple. Tänk iPod iPhone osv.

Nja.. För mig är Apple exakt samma sak som Microsoft, men det är klart.. för mig så är målet att ha 100% fri mjukvara.

benzins bild

Nu tror jag att jag har bestämt mej. Det blir en Gamer I30 utan OS från komplett + ett par hörselkåpor från biltema Wink ca:11200:- Det blir Ubuntu med compiz på den maskinen. Jag får tacka alla för era åsikter!

p.s kör nu AVG Antivirus, ett komplett test, hittills har jag "bara" hittat 9 trojaner... Win. MCE är ljuvligt Wink d.s
Ha det bra!'

Mvh B

patrikisakssons bild

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

benzins bild

Nja, blir det en mac så blir det mac osx för hela slanten Smile. Undrar om Mac osx är så bra som det sägs.. Vore bra tråkigt om allt "bara fungerar", skulle sakna allt småpill som linux ger Smile

jonasbjorks bild

Nämn ett par musikspelare från andra leverantörer som inte är låsta, nämn ett par Sony Ericsson/Nokia telefoner som inte är låsta. Med låst menar jag att du inte kan byta OS i musikspelaren/telefonen. Du kanske skulle ta och läsa Thoughts on music som är ett öppet brev från Steve Jobs (Apple CEO) till musikbranschen och redigera ditt inlägg. Och seriöst, jag bryr mig att MacOS X är UNIX.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Jo det är ju "grundbulten" i en Mac att det "bara fungerar".... Smile

Plus att man betalar för den mesta av mjukvaran som då oftast "bara fungerar" inkl hårdvaran som Apple "kryddat" notan för... Smile

Men visst kan man "pillra" med en Mac....

elwiss bild

Blås in fink eller macports så har du alla dina gamla vanliga program ifrån linuxvärlden precis som du är van vid (förutom att du inte skriver apt-get då )

Och Mac är Unix så du kan pillra precis hur mycket du vill

polters bild

Jag har läst Thoughts on Music, och jag tycker det är en stor hög skitsnack. Det ser man inte minst i ordvalet "theft" för kopiering utanför licensen. Sanningen, så som jag ser den, är att DRM är skit, och en stor spelare i kategorin "Anledningar till varför musikbranchen förlorar pengar". Sedan kallar han musik som är upplåst från DRM för "stulen musik". Att det skulle vara någon större säkerhetsrisk att licensiera fairplay låter inte speciellt trovärdigt. Microsoft licensierar sitt DRM och dom upplåsningarna som har kommit för MS DRM har väl ändå varit reverse-engineering?

Apple är inlåsningens företag. Att ens försöka begränsa fri handel genom att hota med stämningar av folk som köper och säljer iphones är.. pinsamt, näst intill patetiskt.

Varför är det viktigt att något är UNIX eller inte? Om det nu vore så viktigt så är väl inte Linux något att ha, eftersom det bara är Unix-likt?

Sist, men inte minst. MacOS är inget öppet OS. Det är en stor nackdel för mig, och troligen för många andra.

Well, that's my two cents.

jonasbjorks bild

Eftersom du har läst Steves brev och anser att det är skitsnack vill jag bara påpeka för dig att du precis sagt att DRM är bra. Eftersom Steve skriver:

Why would the big four music companies agree to let Apple and others distribute their music without using DRM systems to protect it? The simplest answer is because DRMs haven’t worked, and may never work, to halt music piracy. Though the big four music companies require that all their music sold online be protected with DRMs, these same music companies continue to sell billions of CDs a year which contain completely unprotected music. That’s right! No DRM system was ever developed for the CD, so all the music distributed on CDs can be easily uploaded to the Internet, then (illegally) downloaded and played on any computer or player.

In 2006, under 2 billion DRM-protected songs were sold worldwide by online stores, while over 20 billion songs were sold completely DRM-free and unprotected on CDs by the music companies themselves. The music companies sell the vast majority of their music DRM-free, and show no signs of changing this behavior, since the overwhelming majority of their revenues depend on selling CDs which must play in CD players that support no DRM system.

Ibland kan det vara bra att läsa mer än den första meningen innan man uttalar sig om hurvida en artikel är skitsnack eller inte..

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Jonas, jag har läst hela. Ett par gånger till och med. Visst är det så att han skriver att DRM inte funkar. Skitsnacket består i hans ursäkter och dumma förklaringar.
Ok, jag ger honom den.. DRM funkar inte.. no shit.