Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Trovärdigheten inom Linux distributionerna!

När det gäller de olika distributionernas innehåll låter jag varje person avgöra vad som känns bäst!
Men jag har testat ett stort antal av distributionerna.
Jag har tankat allt från Exton till WineUsb, men det kommer inte att accepteras från den breda massan att testa och gå över till något annat så länge det är många små fel överallt.
Kolla med att klicka på "mer"a efter att ni har öppnat denna länk:
http://ubuntu-se.org/drupal/?q=node/112
Varför kan vi inte åstadkomma en svensk bra distribution?
Den bästa hitintills när det gäller installation är PCLinux. Men där finns inte Sverige med som land för språk!!!
Hitintills, och jag är tålmodihg och ganska noggrann, har jag inte funnit en enda dist som jag skulle kunna säga till en vän som jag vill vara vän med, att tanka ner denna dist!
Kanske JB´s aktion kan vara rätt!
Vi behöver diskutera och testa detta säger Lasp

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Jo men utmaningen är ju att man måste kunna beskriva sin distribution samt om man väljer Ubuntu att behålla Ubuntus egenart.

Annars får man kalla skivan något annat.

I sak här utan att Linuxfundamentalister och fluxboxtroll, KDE/Gnome tjafsare, FSF fundamentalister och andra intressen så är det frågan om en handfull saker som behöver beskrivas för att ändra/installera en Ubuntu dist för vanligt folk.

Nedan gäller då "Mainstream" dvs för vanligt folk.

1 Installationen, det som är svårast för en nybörjare, "förstör jag min XP partition"...??

2. På med codecs, ubuntu-restricted-extras beskriva varför det är så här.

3 Komplett språkstöd via GUiet för språkstöd.

4. Compiz, nVidia/Atidrivare , Restricted managern eller Envy

5. Pakethanteringen där det första man lär sig ÄR Lägg till/ta bort program

Så slipper man bara "icke mainstream" tugget så är det här inga problem.

Smile

swetuxs bild

PCLinuxOS har med svenska, i alla fall när jag kört den. Så jag vet inte riktigt hur du gjort. Min bror testade PCLinuxOS och fick till allt utan hjälp.

hoths bild

Det är bara så uselt. I stort sett INGEN av länkarna som pekar på sidor inom http://ubuntu-se.org/ fungerar. Det har inte så mycket att göra med disten som sådan som någon väldigt klantig skribent på sidan. Att inte kolla att de länkar man lägger upp fungerar, det är bara dåligt.

 
Ubuntu i sig är kanske bra, men denna sida är det i alla fall inte.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

mikehers bild

Jag måste som inbiten Linux användare hålla med. Alla distar är idag överreklamerade beroende på vilken hårdvara man kör:

Ofta ligger dock inte felet direkt i distarna. Kritiken mot exempelvis Exton kan jag tycka är lite fel. Utan snarare hårdvaran. Communityn har exempelvis inte specarna till GFXkort och Wlan etc.. Till följd att de får reverse enginera koden.

De fel som linuxkerneln idag har är:

* Grafikkort. Här är det NVIDIA och ATI propitiära drivare som är en STOR flaskhals. Det finns horribelt många versioner av gfxkort där ute och vissa funkar helt enkelt inte. Att behöva gå in och fippla manuellt är naturligvis inte nåt en icke Datanörd ska behöva göra.

* ACPI kan vara strul på laptops detta pga BIOS tillvekrare forfarande uppenbart inte enats om en standard till följd att det kan strula som bara den.

* TVkort är inte att tänka på fipplade med det i skolan och gav till slut upp trots kortets sas vara linux kompatibelt.

* Avancerade Ljudkort kan man glömma i linux. Flaskhalsarna här är två. Ett är att Alsa API suger två är att Creative (som är de största) i princip ägs av Microsoft det är åtminstone vad man kan tro eftersom det företaget fullständigt ignoirerar Linux communityns krav på att få bättre specar på deras hårdvara Sad

* SATA CD rom kan ställa till problem i linux. Om inte vid boot kan det bli strul när man försöker bränna DVD:s etc...

* Blueray går det ens?

* Wlan framförallt broadcom.

Så nog är ovan kritik befogad trots jag är en inbiten Linuxnlörd som gör allt för att slippa använda Windows i skolan så måste man ändå få kritisera Linux i hopp om att få upp på communityn, tillverkarna. Så vi kan få fart på utvecklingen på ovan problem.

Kom nu inte dragandes med att det visst funkar i XX dist för det köper jag inte. Visst det händer MYCKET på denna fronten men till dags datum har jag testat tre distar där det på ett eller annat sätt strulat när jag försökt installera Linux på kompisars nya laptopar etc..

Lite trist när man skryter om linux hur bra det 'r och man senare tvingas tala om för dem att tyvärr funkar inte linux för ditt eller datt hårdvara.

Naturligvis är det inte alltid communityts fel utan snarare 99% tillverkarnas fel (åtm vad gäller ovan problem). Största skämtet på den fronten är nog Broadcom WLAN och Creative Labs drivers. Bäst är nog Intel vad gäller både GFXkort och WLan drivers (även om de senare borde kunna optimeras mer).

iampenguins bild

Kort sagt måste jag hålla med dig i det du framför. Och därtill flagga lite PR för PCLinuxOS, även fast det saknar svenska som språkval. Jag är lite förundrad över varför PCLinuxOS inte har svenska än. Det är en mycket bra distro, som varit med i grunden väldigt många år. Detta märks iofs på hur saker och ting hanterats och stabilitet med mera.
Lika mycket är jag förundrad över hur Ubuntu kan vara populärt, när det var så ENORMT mycket strul och problem med det mest grundläggande, och då även för mig som varit med ett tag i svängarna därtill. Tråkiga med Ubuntu är att just småfel med mera skrämmer iväg nya användare, när det finns enormt mycket fördelar och framtid för dem i GNU/Linux världen och en hel del andra distro's.

Men, vi kan alla konstatera detta; Det går enormt framåt med stormsteg just nu på GNU/Linux fronten. Och med det faktumet kommer saker och ting bli bättre än vad de är idag med all säkerhet framöver.

frilas bild

Jag tycker det är jättesvårt att veta vilken dist som passar bäst för mig. Jag har utgått ifrån att jag skall kunna göra "allt" som går att göra i Windows. Har testat ett antal olika för att hitta någon som klarar "allt" är flexibel och lättanvänd. Alltid är det något som krånglar t ex hittar inget wlan-kort eller så monteras inte USB-sticka automatiskt eller så stöds inte hårdvaran man redan inhandlat. Suck! Hade det inte varit för "glasögonfarbrorn" och många snabba initierade svar från detta forum hade nog Linux åkt ut snabbt.
Varför finns det så många distar egentligen? Olika personers egon som skall upphöjas? Tänk om man istället la kraften på att göra ett lättanvänt buggfritt (terminalfritt) operativsystem som riktigt kunde slå Bill Gates på fingrarna.Trots allt, Linux är kul och jag kämpar vidare med att hitta den optimala disten. Något förslag? Wink
Lättast vore ju att köra Ubuntu rätt av men kanske inte roligast...

Kristians bild

"fluxbox"-troll Wink Haha, den var ny men ack så träffande.

Jag skäms över mig själv. Anledningen är att jag inte engagerat mig i något FLOSS-projekt trots min hyfsade kompetens inom programmering (och svenska språket vad gäller översättning). Det ska bli mitt nyårslöfte att haka på ett befintligt projekt. Hur många hänger på?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Lasps bild

Kan jag inte se att det finns Svenska i detta !
Och om han hade varit här,(min bror), hade han inte förstått det hela ändå!
Men jag gör gärna ett nytt försök,
Noterade bara att Uzbekistan eller något liknande fanns!!

pluns bild

Jo nu finns det just nu bara 2 alternativ för den lilla svenska marknaden.

Open Suse eller Ubuntu, Suse är tyvärr "övernördigt", Ubuntu kraftigt stört av FSF anhängarnas syn på saker o ting.

Ett alternativ till Ubuntu är att bygga på Linux Mint och då behålla
Ubuntus infrastruktur i disten.

PCLinux kommer aldrig att kunna bygga upp en svensk användarbas inkl support.

jonasbjorks bild

Diskussionen om ubuntu-se.orgs webbplats i denna tråd bör ju kanske hållas på ubuntu-se.org, då de kan rätta till de fel de har. Vi kan inte göra det.. tyvärr.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Jag håller med dig lasp, det finns mycket kvar att göra här innan "alla distar bara fungerar" blir verklighet.
 

Här finns rum för förbättringar, och det är ju bra och utvecklande för de som vill syssla med utveckling. För oss andra som bara använder Linux är det lite frustrerande. Men, även vi får lite tillbaka för utvecklingen inom Linux-området går vidare i en rasande takt.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

extons bild


mikeher!

Lite fel? Kritiken mot mig (i den mån den förekommer) är väl ändå t o t a l t ogrundad. Jag försämrar ju aldrig originaldistens "hårdvarustöd/hårdvaruigenkänning". Ibland händer det t o m att jag lyckas förbättra disten i nu aktuellt hänseende.

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

Mitt råd är att hålla sig till en dist - den som polarna kör. Alla operativsystem dras med mindre buggar och smågtrassel, men det är i längen mer fruktsamt att plåstra om mindre sår än att hoppa runt som en fjäder mellan tiotals distar.

Hårdvarustödet i Linux out of the box är faktiskt bättre än i den Windowsversion som dominerar marknaden Wink Slarvar man bort sin OEM-skiva sitter man verkligen i skiten, jag kämpade riktigt länge med att googla på windowsdrivrutiner till hårdvaran i min laptop för någon vecka sedan. Sökte jag på min webkameras namn och "drivers" ploppade det bara upp linux-länkar Sad
(behövde riktigt Windows till exjobbet och hade bara XP-skivan till min gamla stationära). Inte ens ljudkortet fungerade från start i Windows XP, sju år gammal skåpmat gör ingen glad.

Att många guider hänvisar till terminalen är ganska logiskt. Det är lättare för användaren att göra en rads click-and-paste än att lyckas med konststycket att klicka upp tio menyer och välja rätt i lika många checkboxar. På samma sätt besparar det arbete för den som skriver guiden - tio färre screenshot att posta Smile

----------------------------------

---------------------------------------

 

baloos bild
Lättast vore ju att köra Ubuntu rätt av men kanske inte roligast...

Nepp det tycker jag inte stämmer.
Personligen så älskar jag Slackware och vill igentligen köra det, men jag är inte så duktigt på det.
I ubuntu så funkar nästan tamigfan allt. Det är helt underbart. Smile

Så mitt nya tanksätt är att försöka lära mig linux mer igenom det underbara ubuntu och sen när jag kan själva linux mer, då går jag över till Slackware.
I ubuntu är det istort sett bara att klicka sig fram. Jättebra!!

//Johan

pluns bild

Jo... det finns ju också Gnome/KDE varianten.
"Mum", Gnome and KDE fights again....

Utmaningen är ju en totallåsning just nu pga Novell/Linspire/Xandros
och en bunt FSF talibaner som rusar runt i världen och blockerar allting.

Målet är ju klockrent men jag förstår inte "vindflöjlarna" här i portalen som verkar vända kappan efter vinden. Ena dagen en namninsamling och nästa dag en icke rumsren distribution.

Minns mycket väl någon som ifrågasatte de som ville kolla på webTV på Aftonbladet/Expressen... Smile

Så fram med visionerna igen....

Lasps bild

Min kärnpunkt (höll på att skriva point) var att om du klickar på länkarna "mer" så får du inget mer!!!
Jag har testat Extons DVD och det skiter sig i det mesta.
Jag tror att den vanlige Windowsanvändaren, vänder när han/hon ser alla dessa fel i kommunikationen. Det är ju inte OSét fel utan Vi/Ni som sänder ut dessa halvfärdiga script! Varför inte ta bort "Installation" När man har kört över till Hårddisk.
Varför är det så många rader som swichar förbi när man bootar?
Om Linux skall nå och få ett fotfäste måste det vara mer än trovärdigt!
Jag har ibland kallat mig "tredje konsulten" när två tidigare har misslyckats! Då gäller det att inte göra fel!
Där är Linux just nu, med möjligheten att göra allt rätt!
Varför tar vi inte gemensamt tillvara på det ?

swetuxs bild

Det har jag lite svårt att tro på, att det bara finns 2 distar som fungerar för den svenska marknaden. Fler distar har fungerande svenska communities där man kan få hjälp. Sen när det gäller PCLinuxOS så kanske den inte ligger så bra till just nu, men det finns fortfarande chanser. Jag kommer t.ex. rekommendera PCLinuxOS framför Ubuntu när folk frågar mig om Linux. Jag kan även tänka mig att ge support för densamme.

swetuxs bild

Jag tog upp min bror som ett exempel för att han aldrig kört linux innan. Det var hans första försök... Han är medelanvändare när det gäller Windows och ingen datornörd precis. Han kan visserligen fixa sin windator när det behövs Smile

swetuxs bild

Kan ju tillägga att jag tycker Ubuntu är en bra dist men den behöver ju knappast min hjälp för att synas. Den syns ju bra endå Wink

hoths bild

Jag vet. Försökte hitta en adress att kontakta dem på, men icke. De har en fin kontaktsida med lista av kontaktpersoner. Tyvärr kommer man inte åt att skicka något till dem eftersom man inte är inloggad medlem(?). Min förhoppning här är att Urban Anjar eller annan aktiv person på den platsen skulle se denna tråd. Kanske hopplös förhoppning...

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Ingen kritik alls mot dig, vad jag kan se. Han säger ju uttryckligen att kritiken mot dig är fel. Det hade jag snarast tolkat som beröm. Du gör ett utmärkt jobb med alla dina distar.

Men, kritiken mot det bristande hårdvarustödet är både rätt och riktig. Det är nog detta som är det största problemet för Linux idag.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

mikehers bild

Det är sant att kritiken mot dig är obefogad. Men problemet ligger i regel i okunskap från de som installerar Linux. och för deras del blir det kanske lätt att skylla på disten när det egentligen är Hårdvarutillverkarna som är de största källan till problemen.

Själv kollar jag alltid vad det är för chipset etc. om jag köper ny hårdvara. Men det är kanske inte så lätt för vanligt folk att göra det och när det sen inte funkar blir det lätt man skyller på att Linux distar suger windows är bättre etc...

Men som jag ser det är det för mycket "Linux är fantastiskt och kan konkurrera ut windows." I media idag. Vilket tyvärr inte är riktigt sant alltid och risken är att det slår tillbaka mot Linux. När det strular lite varstans för folk.

Har själv varit inne på andra icke hårdvarurelaterade grejer i linux som bör fixas snarast. EXempelvis en del flaskhalsar i GNOME skrivbordsmiljö där jag sista månaden försökt bli lite mer aktiv och skickat patchar buggfixar. Fler av oss som kan borde göra det Smile Kan vara så små detaljer som kan reta de "nya" linux användarna att gå tillbaka till windows för att det saknas i linux etc...

(Ett exempel Filväljardialogen(GtkFileChooser) i Gnome buggig och hopplös att fixa till då de klantat till backend designen rejält.

jentins bild

Man kan haka upp sig på det mesta. En kompis till mig ville prova openSUSE. Han har aldrig använt sig av Linux. Jag gav han en Live skiva Ubuntu, samt en installations skiva openSUSE. Han ville prova o mecka själv o sa att fick han problem så ringde han. Ubuntu bootade han upp o testade, men gillade inte vad han såg. Sen stoppade han i openSUSE skivan för att testa installera. Det tog 2 dagar av testande innan han ringde o frågade varför openSUSE prompt skall ha en root partition, en swap partition och en homepartition. Han tyckte det hela var så förvirrande då han ville ha en partition med en växlingsfil som i windows.. Han hade provat att ordna själv men vägrade fortsätta installationen innan han begrep varför det inte funkade som han ville.. Då visade jag honom hur man gjorde en root partition och en swap manuellt.

Hans logiska svar till detta var, Då har ju root allt utrymme, och jag inget.

------------------------------------------
Konstruktiv kritik belönas oftast med ett tack.

frilas bild

Problemet är att jag inte har några polare. Inga som använder Linux i alla fall... Säger jag att jag börjat använda Linux tittar de bara på mig som om jag kommer från en annan planet. "- Linux är det den där finnen?" När jag bestämt mig för att komma igång med att lära mig systemet gick jag till vårt företags dataavdelning och bad att få låna en gammal "uttjänt" dator att leka med. T o m de tittade med förvåning på mig när jag förklarade vad jag skulle göra. "Vänta du bara tills du ska få nätverket hemma att fungera, he he" fick jag till svar. Jag kan stolt konstatera att det fungerar utmärkt efter hjälp från detta forum och "glasögonfarbrorn" Smile
Ok, jag förstår att ni "nördar" älskar terminalen men jag har svårt för den. Den är mycket opedagogisk och nästan omöjlig att lära sig utan att snacka med (de obefintliga) polarna. Läsa manualer tröttnar man snabbt på eftersom nivån mycket snabbt blir djuuuup. Jag är faktiskt imponerad av alla er som orkar svara på dumma och kluriga frågor - ibland måste ni sucka Smile. Ni får vara de virtuella polarna!

extons bild


Lasp!

Om du inte kan köra en vanlig Ubuntu-dist på din/dina datorer så är du illa ute.

Svenska: På LINUX.EXTON.NET kan du hämta 47 "svensköversatta" distar. Räcker inte det?

LINUX.EXTON.NET

swetuxs bild

Är inte den icke rumsrena distributionen ett försök att locka fler användare. Och inte något projekt för att blidka människor som redan kör Linux? Namninsamlingar kommer väl från folk som redan är Linuxanvändare och som vill förbättra möjligheterna för Linuxanvändare? Det är väl då två helt skilda ting?
Jag kanske är ute och cyklar men jag tycker ditt inlägg är enormt konstigt. Jonas ser väl ett problem med att få nya användare då det finns hinder som java, flash osv. Och med Ubuntu remastern så vill han skapa en öppning för dom som är vana vid aftonbladets webbtv och allt vad det kan vara.
Jag gillar FSF, jag gillar OSI, jag gillar linux. För mig så är det mesta kanon. Jag kör enbart Linux hemma och jag ser inga större problem med nånting egentligen. Det kommer lite småhinder nån gång emellanåt men det är inte ofta. För mig helt enkelt så behöver inget ändras, bara putsas på. För andra är det annorlunda, och jag är beredd att göra vad jag kan för att assistera Smile

pluns bild

Jo vart supportar du det ?

Om du försöker så har du ett drev med "fluxboxtroll", "terminaltroll",
"FSF fundamentalister" efter dig som ska påpeka den "rätta vägen".

Omöjligt för att sprida Linux till en användargrupp som enbart vill
ha en fungerande dator utan "pillrande".

Så som jag ser det finns det bara Suse o Ubuntu som är trovärdigt.

Eller en svensk skiva byggd på Linux Mint.

jonasbjorks bild

För en del människor är allt svart eller vitt, för andra finns det lösningar på saker. Jag är en människa som ständigt lever med problemlösning. Mina dagar och nätter går åt till att försöka hitta lösningar för andra. Jag tänker, analyserar och kommer fram till slutsatser. Därefter satsar jag på det. Linuxportalen, den sida du besöker dagligen, är en av de produkter som kommit fram på detta sätt. Att jag är EMOT stängda codecs (framförallt Windows Media), men samtidigt vill skapa en distribution som stödjer dem.. Ja, det kan verka konstigt. När vi inte kommer längre än till "Vi vill inte ha stängda codecs på Aftonbladet"-listor och Aftonbladet sitter och skrattar åt oss "kolla här, 1000 personer kan inte se vår WebTV, skall vi investera ett par miljoner så att de kan se det också? Eller räcker det med att våra 2,4 miljoner andra besökare kan se det?" är det dags att GÖRA något åt saker.
.
En av lösningarna är att ta världens mest hypade dist, Ubuntu, baka in allt en "normal" användare vill ha och skapa en spridning av den. Jag är SUSE-vän utan dess like, vilket är bekant här på LP och tittar du på www.jonasbjork.net (som är min hemsida) kommer du få bilden helt klar för dig. Så vad vi behöver göra är att installera de program/paket som behövs för att en normal användare (vilken jag brukar definera som min mamma som knappt vet hur man startar datorn). Den disten kommer fungera för folk och de kommer kanske till och med stanna kvar i det.
.
Jag upptäckte en sak i Ubuntu igår. Jag skulle lägga till nätverksskivaren i skolan, den listade upp alla (runt 80st) skrivare som finns i nätverket. Var bara att välja den jag ville använda och sen fungerade det. Till och med min mamma skulle klara av det.
.
Vi kan inte tycka likadant i alla frågor, det förstår jag. Men vi har ett och samma mål, erbjuda människor öppen och fri programvara. Ibland måste man anpassa sig till verkligheten ("vända kappan efter vinden") för att människor skall lyssna på en. Det är inte att svika det långsiktiga målet, tvärtom - vi justerar vägen dit så vi kan nå målet.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Om du hittar buggar/fel i Extons distar har han ett mycket användbart forum för sådant på http://linux.exton.net/ . Ubuntu-SE har egna forum där du kan rapportera fel du hittar på deras webbplats, http://ubuntu-se.org/smf/ . Raderna som swichar förbi vid uppstart av Linux är till för att berätta vad Linux gör, i nyare distar använder man ofta en "bootsplash" som är en bild som döljer dessa rader vid uppstart. Linux trovärdighet ligger i att det är ett ÖPPET och FRITT operativsystem där ALLA kan bidra till förändringar. Testar du något och det inte fungerar finns det ofta Bugzilla kopplade till disten/programprojektet där vi kan buggrapportera. Om jag förstått dig rätt bor du i Helsingborg. Vi håller på och drar igång en LUG i Sundets Pärla. Igår blev det klart att jag får lokal till föreningen, så vi kan samlas regelbundet och pyssla med Linux Smile Föreningens stadgar är skrivna, vi behöver ha ett konstituerande möte och sen är det registering hos länsstyrelsen som väntar. Föreningens aktiviteter kommer igång i början av 2008. Jag skall prata med MöLUG och försöka få kontakt med SSLUG så vi kan synka våra datum och samarbeta med större evenemang. Varken MöLUG eller SSLUG vet något om mina planer - förren nu (om de läser). Vi har en enkel webbsida på http://helsingborg.lug.se/ som kommer uppdateras med information vartefter det händer saker.
--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

swetuxs bild

Tror Exton menade att kritiken som är mot honom ibland är mer än bara "lite fel". Så tolkade jag det i alla fall Smile

swetuxs bild

Jo, man behöver nog göra det. Som inbiten fluxanvändare så är man ju med och anpassar nåt för dom som redan kan något. Jag har börjat köra Gnome på en av mina datorer, dels för att det sparar tid men också för att kunna hjälpa till mer där. Ju nördigare man blir desto nördigare applikationer verkar man välja. Så är det för mig i alla fall. Svårt att åsidosätta sin egen smak dock bara för att supporta det som är mer användarvänligt, men nåt skall man ju göra Wink

hoths bild

Installationsbiten har mycket kvar innan den blir användbar för normal Svensson. Jag hade gärna sett att det funnes ett elternativ som installerade allt, utan några frågor. Bara att starta datorn och stoppa in skivan och efter en tid så har man en fungerande Linux installerad. Det bör säkert finnas med några kontrollfrågor men dessa kan förses med time-out. Svarar man inget så går den vidare.

 
Vad gäller root, vilket missförstånd. Root är inte root, dvs. partitionen root har inget att göra med användaren root. Om man skapar det som du gjorde så hamnar "dina/hans" i /home-katalogen på root-partitionen.
 

Nu lämpar det sig ypperligt att lägga just /home på en egen partition. Kör man den disken full så kraschar inte datorn ut. Din session kanske gör det, men man kan logga in som root och fixa problemet. En liten utvikning bara.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

fsns bild

"Mum", Gnome and KDE fights again....
Det roliga i sammanhanget är att i realiteten slåss Gnome och KDE ganska litet med varandra, man samrbetar om specar och utveckling av X via FreeDesktop.org, och man tillochmed nyttjar varandras kod. Det är svansen av mer eller mindre högljudda fanboys som bråkar.

jonasbjorks bild

Vadå inga polare? Här på linuxportalen har du minst 2000 polare som kör Linux Wink Bara fråga på!

--
Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Sätt dig på tåget till Malmö imorgon Smile

----------------------------------

---------------------------------------

 

Lasps bild

en av dina som jag hämtade!!! När det gäller Ubuntu
PCLinux tog jag nog från ett annat ställe.
Men jag har lovat dig en recension på DVD´n och den kommer.
Ingen fungerar utan problem. så visst är jag illa ute!
Jag har ändå fyra(4) maskiner här uppe i arbetsrummet.
Men har bara testkört på två, båda AMD64 maskiner.

swetuxs bild

I diverse forum...
Jag ser inga direkta problem med dessa "troll" och annat som du pratar om. Jag har under dom år jag kört Linux kunnat hjälpa till på olika sätt, och dom som behövt hjälpen har fått den. Alla har ju sina åsikter och dom tas ju inte emot positivt av alla. Jag tycker ju t.ex. inte samma som dig när det gäller distutbud och funktionalitet av desamma Smile
FSF i sig gör massor av bra grejer, precis som OSI och flera andra projekt världen över. Jag gillar det mesta som Richard Stallman gör men inte allt. Precis som jag inte gillar allt Linux Torvalds gör. Man kan inte få allt, tyvärr. Så det man kan göra är att försöka hitta allt som man finner positivt och fokusera på det. Skall man fokusera på allt negativt hela tiden så kommer ju inte mycket att hända.

Lasps bild

Bra Jonas. Jag tror att det är viktigt med en kontakt människor emellan.
Då kan man enkelt visa och diskutera händelseförlopp som annars kan vara svåra att ta på.
Jag har sänt dig ett mail om träff.
Jag är ju pensionär och har tid till vad jag vill, jag kommer att ha en dragning för andra plus55ór på SeniorNet där jag kommer att visa att Linux finns, och fungerar. Jag har uppmanat flera av mina personliga kontakter att köra FireFox och ThunderBird till att börja med.
Det skall inte vara krångligt eller osäkert att gå över till Linux.
Inte ens för mig som har sysslat med datorer i över trettio år.
När det gäller synpunkter som jag har, har du rätt i det att det bör hänvändas till respektive "utgivare". Jag ser LinuxPortalen som lite övergripande. Det är därför jag skriver här.
Har nu skaffat mig mera kännedom om de förvirrande olika licensformerna genom att köpa Monika Orski´s bok "Öppen källkod i Sverige" Kan ju vara en bra start för mig!
På gensyn säger Lasp

Kristians bild

I gångna tider har jag har för mig att root-kontots hemmapp var just i "/" Wink Användarkonton låg under "/usr" vilket är hur logiskt som helst Smile Men nu pratar vi gammel-unix ifrån 70-80-tal

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Lasps bild

Rätt nära till några av oss.
Varför inte försöka att få till någon träff?
Föreslå en eller två veckodagar i månaden så kan vi ses i ögonen.
Jag tror att det finns ett intresse. det har synts tidigare!
Men på en Tura eller en liten ätlokal? Finns det en motsvarighet till Trattoria!
Bestäm Er nu!
Kan inte Jonas öppna en ny tråd om Lokal I Närheten nU HelsingborgX!
.
Vi kan väl inte sabba bastuonsdagarna
_____________________________________
Skapa trygghet och gör någon nyfiken,
introducera en Linux distribution.

extons bild


Lasp!

Vad exakt är det som inte fungerar? Skulle jag gärna vilja veta.

Bara för att vara helt tydlig: DebEX-Ubuntu Maxi (och f ö även alla andra "extondistar") fungerar precis som originalet vad gäller autokonfigurering m m. Det betyder att du heller inte kan köra originalet (i detta fall Ubuntu 7.10) om du inte kan köra DebEX-Ubuntu Maxi. Då är du alltså illa ute, eftersom Ubuntus autokonfigurering är erkänt bra.

F ö: Du frågar varför "vi" inte kan göra en bra svensk linuxdistribution. Om du med "vi" menar medlemmarna här på Linuxportalen (inkl. mig) så tror jag inte att det finns någon av oss som är kapabel att göra en helt egen linuxdistribution. Vad det handlar om är att "remastra" (d v s göra om) befintliga linuxdistrubutioner. Alltså t. ex. att försvenska dessa och/eller lägga till och ta bort olika program. Sedan kan man i vissa fall förbättra originaldisten genom att installera saknade drivrutiner m m. I grunden är det ändå fråga om samma linuxsystem.

PCLinuxOS: På LINUX.EXTON.NET finns två helsvenska varianter att hämta. Om inte heller dessa kan köras på dina datorer så får du nog överväga att hiva dessa. Alternativt söka hjälp någonstans.

F ö: Jag blir mer och mer övertygad om att man måste ha lite "talang/känsla" för att ha någon glädje/nytta av Linux (och andra "speciella" OS). Man skulle rentav kunna göra en jämförelse med golf. Vissa spelar som nybörjare fast de hållit på i 30 år.

LINUX.EXTON.NET

swetuxs bild

Jag har testat ett flertal av dom tidigare remasters Exton gjort och dom har alltid fungerat bra för mig. Oavsett hårdvara. Känns som du haft otur nånstans (eller så har jag haft tur).

hoths bild

Jo, så kan det ha varit. Nu började jag med UNIX (Apollo DomainOS samt BSD-UNIX OCH sys5 dito på Motorola 68020-datorer, härliga maskiner. Snabba? Inte speciellt, jämfört med idag...) under senare delen av 80-talet. Men jag kommer inte ihåg om de hade roots filer i rooten på root-partitionen eller i en egen root-katalog. Förståeligt om man blir förvirrad, det var fyra OLIKA betydelser av root i förra meningen... Wink

 
Däremot så hade vi alltid användarkonton under /home redan då. Dessutm var det en väldigt heterogen miljö med minst fyra olika fabrikat på maskiner och OS. Alla hade ett och samma gemensamma hemmakatalog. Att få startfiler och annat att fungera felfritt för samtliga kombinationer var, well, spännande.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

fredentofts bild

/usr har inget med användare att göra, det är en vanlig missuppfsattning att det skulle vara en förkortning av user. I stället ska det uttydas Unix System (ibland Shared) Resources, dvs binärer och tillhörande filer (manualer, ikoner, dokumentation osv.).
Länkar:
http://everything2.com/index.pl?node=%2Fusr
http://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jonasbjorks bild

Våra vänner i MOSIG verkar ha sina träffar onsdagar udda veckor. Jag föreslår att vi har träffar i Helsingborg jämna veckor. Harrys ligger bra till i Helsingborg (nära Knutpunkten) och är bra. Så skall vi spika onsdagen den 16:e april klockan 18.00 på Harrys? Vi kanske skulle kunna ta och bilda Helsingborg LUG ändå när vi är där på plats? Jag har stadgar och domän klar (helsingborg.lug.se). Just ja, MOSIG, ta kontakt med Svenska Linuxföreningen (se.linux.org) så kan ni ordna malmo.lug.se eller något sådant. Svenska Linuxföreningen bjuder på pekning av domännamnet åt alla LUG:ar. Vi måste börja planera Software Freedom Day 2008 också. Vad skall vi hitta på här nere i Skåneland som slår det norrlänningarna i Stockholm gör? Wink

--
Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

frilas bild

Lasp, jag var lite orättvis när jag skrev att jag inte har några polare. Vi brukar ju träffas vid havets rand och snacka... Smile

Kristians bild

Jag vet att det inte är så idag, men enligt en gammal bok jag läste så användes /usr i det förgångna till att hantera användare. Boken är ifrån 1990 och även den pratar om det "förgångna"

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

frilas bild

Låter trevligt! Måndagar passar dock mig mycket bättre. Kan det funka?

fsns bild

Bara för att boken är gammal innebär inte att den inte är förvirrad.