Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stackars Microsoft

Nu när året börjar lida mot sitt slut tänkte jag skriva min första årskrönika. Som väntad, med tanke på var den är publicerad, så handlar den om Linux. Men den handlar även om open source i allmänhet och andra saker som intresserar mig. Lite om mina tankar om året som gått och vad vi har att se fram emot.
 

Det är inte lätt att vara Microsoft i dessa dagar. Det är (nästan) så att man tycker synd om dem. Situationen påminner allt mer om det gamla spelet "X-Bill". Ni vet, det där spelet som gick ut på att försöka hindra Bill från att installera Windows på datorerna i nätverket. I verkligheten har Bill vunnit alla ronderna hittills. Nu finns det bara några små futtiga och förargliga datorer kvar att installera på så är spelet vunnet. Game over, på riktigt.
 

Men så, i den sista delen av den sista ronden händer något märkligt. I delar av spelet som troddes vunna och säkra för alltid börjar enstaka datorer flimra lite lätt, som om de var på väg att byta från Windows. I början av denna händelseutveckling var det fortfarande lätt. Bara att fara dit och stampa ut den lilla "gräsbranden". Ordningen återställd och allt lungt igen. Men då dyker nästa upp, på en annan del av spelplanen. Den stampas också ut. Men hela tiden, precis som i spelet, går det allt fortare och allt fler "gräsbränder" pyr. Nu börjar det bli svettigt, nästan all fokus läggs på detta. Allt hinner inte stampas ut utan byten sker.
 

Med 100% av tillgänglig marknadsandel (alla som vill ha en dator med Windows har redan en) kan marknadsandelen inte ökas. Det är detta som syns tydligt i försäljningen av Vista som växer med en procentenhet per månad. Med den takten tar det nästan nio(9) år innan alla XP-datorer är ersatta. Försäljning av nya datorer innebär inte en ökning av marknadsandelen utan bara en omfördelning av egna produkter inom andelen. Därför är varje försäljning av dator utan, eller med alternativt, OS ett stort hot. Marknadsandelen minskar ju. Minskar den tillräckligt mycket så finns risken att tillverkare av tillbehör och programvara börjar stödja alternativen, också. Då minskar tvånget att köpa "rätt" OS och istället kan alternativ väljas. När det sker så kan det gå utför riktigt snabbt.
Man kan i längden bara göra en sak med ett monopol; förlora det!
 

Under överskådlig tid så kommer vi emellertid att leva i en heterogen datormiljö. Linux och open source har idag en närmast försumbar marknadsandel. Ett OS och officepaket dominerar stort. Det enda man kan vara säker på att denna dominans inter kommer att bestå utan oundvikligen förloras. Lite av de skäl som jag tog upp ovan. Även om den dominanta ställningen vanns på grund av att man i något avseende var bäst så kommer man att förlora skärpan när man har dominerat länge nog. Fokus går från att vinna till att försvara. Från expansion till status quo. Det är en väldigt svår sak att försvara sin position. Det blir istället automatiskt så att man börjar förlora position och halka bakåt. Till en annan del är att konkurrenterna inte står still utan gör vad de kan för att komma ikapp. Har de väl fått upp farten och den dominerande spelaren står still och stampar, ja då kommer konkurrenterna i kapp och de kommer då så fort att dominanten plötsligt och överaskande finner sig frånsprungen. Ett utmärkt exempel på detta är när Internet Explorer blev den totalt dominerande webbläsaren. Det fanns ingen konkurrens. Punkt. Plötsligt, som från ingenstans, dök Firefox upp och med sina överlägsna egenskaper vann den stora marknadsandelar. Även om den kanske inte har en större marknadsandelar än IE så är det ingen tvekan om, ens bland IE-användare, vilken som är den bästa produkten. Yrvaket börjar IE jaga igen men har inte fått upp farten igen. Under tiden så går Firefox från klarhet till klarhet.
 

I en heterogen miljö ingår också att kunna läsa och skriva Office-filer från andra format. OpenOffice och ODF-formatet klarar detta idag och Novell med flera företag gör här ett gott arbete att implementera och sälja dessa funktioner. Detta arbete börjar nu bära frukt. Vi har har under den senaste månaden kunnat notera glädjande framgångar i Holland (skall införa ODF i April 2008) , Norge inför ODF och PDF på öppna sidor under 2009. Nya Zeelands justitiedepartement förklarar att öppen källkod är överlägsen och att det inte finns några skäl att inte välja open source programvaror.
 

Under året så har Asus börjat sälja en liten bärbar 7" dator på allt fler marknader. Under mars, april 2008 kommer den till Sverige. Även Everex blandar sig i leken med en liknande dator. Även större leverantörer och datorer kommer nu förinstallerade med Linux. Till sist verkar det som om användarnas intresse för Linux slår igenom i faktiska affärer. På årets sista dagar så kom det glädjande beskedet att SCO avnoteras från NASDAQ.
 

Vad får vi se nästa år? Ja, i viss mån har ju redan Linux fått sitt genomslag i och med den nu utbredda acceptansen och ökande andel kommersiella företag, distributioner och produkter. Detta har ännu inte fått genomslag i form av marknadsandel, men kraften finns där. Denna kraft uppmärksammas nu även utanför de närmast berörda. Så har t.ex. tidningen The Economist i en artikel lyft fram tre säkra förutspåelser där de bland annat hyllar open source i allmänhet och i synnerhet Ubuntus Gutsy Gibbon den mest strömlinjeformade, bäst integrerade och mest användarvänliga Linuxdistribution till dags dato. Grattis alla Ubuntister, det är ett erkännande som heter duga!
 

 Linux växer snabbast!Det är långt mellan sluten kod och Stallmans utopiska helt öppna källkod. Men, även den längsta resa startar med ett litet steg. Att sprida OpenOffice och annan open source inom andra OS är en viktig sak i sig. Har de väl bytt Office-paket och gjort sig oberoende så är det ett mindre steg att även byta OS på datorn. Här kan paradoxalt nog Microsoft bidra till spridningen genom sitt sätt att bete sig, vilket Alingsås kommun kan intyga. Här passar även fildelning in och där kan Samba göra tjänst. Att ta allt i ett enda steg är nog trots allt ett för stort steg för de allra flesta. De flesta företag och instutitioner skulle antagligen dra sig för att göra så. Men att byta del efter del, det är en helt annan sak. Det är mycket lättare eftersom den nya och den gamla lösningen sanolikt kan verka parallelt under en övergångsperiod.
 

All källkod behöver inte nödvändigtvis sluta som öppen källkod. Det räcker bra med att bryta monopol. Finns programvaran tillgänglig på alla platformar som önskar köra den så ser jag inget problem med det. Det viktiga som händer då är att den kan konkurera på lika vilkor med öppen källkod. Det är denna konkurrens som skärper till utvecklingen och ger oss både bättre program och produkter.
 

Makten att öka Linux marknadsandel ligger i Dina händer; vad kan DU göra för tillväxten? Efterfråga Linux; Det är viktigt att ständigt ligga på leverantörer av hårdvara, visa att du vill ha Linux på din dator eller elektronisk utrustning. Hittar du en dator med Linux på, köp den. Även om det inte skulle vara "din" Linux. Du kan alltid installera om den själv. Det viktiga är att det börjar säljas datorer med förinstallerad Linux och att det säljs i volym. När produkterna dyker upp på den lokala IT-handlaren, då så...
Det samma gäller även tryckt media. Vill du läsa om Linux på svenska, köp de tidningar som har en Linux-sektion. Skicka in tips, frågor och begäran om mer innehåll. På så vis kan underlag för en större avdelning skapas och på sikt är det möjligt även med en ren Linux-tidning.
 

Till sist Frågan på alla näbbar vill jag presentera min nya signatur, se nederst på sidan.
Som vi har sett i flera notiser, här och där, så har Linux andel i besöksstatistiken på världens webbsidor under året ökat med 100% och snart nås en hel procentenhet. Därmed anser jag genombrottet klart och låter mig inspireras av slogan-kriget mellan Aftonbladet ("Växer snabbast!") och Expressen ("Störst!"), som pågick på den tiden när Expressen var störst av de två. Sedan gick Aftonbladet förbi och vann. Störst ökning tar till sist ut sin sin rätt!
 
----
Linux växer snabbast!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Du var mej en rackare på att skriva årskrönikor.. Inget gnällande, bara sann entusiasm. Mycket bra! Smile

F.ö behåller jag nog MIN signatur ett tag till..
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

elwiss bild

Bra skrivet. Du koncentrerar dig dock på desktop Pc, glöm inte alla marknader runt om kring, som t.ex mobiler, där Ms måste tampas med iPhone och Googles nystartade Android projekt - som jag själv tycker är riktigt lajbans.

Vad som än händer är det en spännande tid, och en sak är säker - konsumenterna vinner på det vad som än sker.

Lasps bild

Kan ett år börja bättre?
God fortsättning på Er alla, speciellt Linuxvärlden.
En jättebra liten artikel som tar upp de viktiga om anledning och fortsättning av marknadsmixen.
Ett av råden har jag själv tagit fasta på. Fråga varje försäljare av datorer, hur mycket mindre kostar den utan Windows!, kan Ni garantera att det går att köra Linux på den, och sedan frågar man om två specifika distributioner! Det är sådan folkrörelse vi behöver. Pengar talar är ju ett ordspråk och det gäller missade affärer också.

Sedan Måste Linuxvärlden vara mer enade, fördöm aldrig en distribution utan orsak, framhäv aldrig den du just nu kör. Fråga folka vad de skall ha sin dator till, hur ser omgivningen ut som kan rådfrågas och ge stöd.
Förmå folk att börja med fria programvaror i Windowsmiljö.
Typ allt från Opera som snabbare och FireFox som bättre och säkrare läsare.
Att köra PIM program. Sedan kommer vi till det svåra!
Hur många olika Linuxsajter finns det? Kan vi få en enighet där?
Många tankar som komplement och en önskan om en God Fortsättning säger Lasp

pcfixarens bild

Mycket bra skrivet
Du nämner att flera stora företag nu har Linux i sitt sortiment, däribland företaget Dell som sedan i Maj säljer datorer, både bärbara och stationära med Ubuntu förinstallerat, visserligen bara i fyra länder hittills men det är ändå ett stort och viktigt steg framåt för den internationella linuxrörelsen.

Du glömde dock att nämna det nystartade företaget Ubox i Göteborg som även de säljer datorer med Ubuntu på. Att det startar nya företag med inriktning på att sälja datorer med linux på är ett bevis på att Linux nu börjar slå igenom på allvar och att det faktiskt finns en efterfrågan även här i Sverige även om den än så länge inte är så stor.
Det verkar ibland som om folk i linuxkretsar klagar lite här och lite där på olika linuxforum men sedan går de och köper en dator med Windows-skatt iallafall, kanske är det det av Microsoft subventionerade priset som avgör?
Kanske är det för att de fortfarande inte hittar till de firmor som erbjuder Linux, vad vet jag.

Själv blev jag blev till slut så less på att vänta på att Svenska Dell skulle få tummen ur ar*let och börja levera sina bärbara linuxdatorer här i Sverige så jag köpte en laptop från GGSdata i stället.
Jag anser att om Dell inte vill ha mig och de svenska linuxanvändarna som kund så får de skylla sig själva. men Dell ska iallafall inte tala om för mig vilket operativsystem jag som kund ska välja, det vet jag bäst själv.
Jag har trots allt ringt och frågat och tjatat på dem om detta om och om igen, samt varit i kontakt med deras försäljningsavdelnings online-chat ett antal gånger utan att få något som helst besked om när de går att köpa här i Sverige.

Jag vill rekommendera och uppmana er alla som läser detta och som är på jakt efter en bärbar linuxdator att göra detsamma för det är bara genom en stor efterfrågan på dessa linuxdatorer som vi tillsammans kan knäcka Microsoft-monopolet, det har gått förr i andra sammanhang och det kommer att gå igen, tids nog.
Kom ihåg att vägrar de sälja exempelvis en bärbar linuxdator till er så säger ni bara att ”Ok då köper jag av era konkurrenter istället”
Besök även spel och datorbutiker på orten där ni bor och fråga efter linuxkompatibla spel, skrivare och andra enheter och tillbehör för det sätter press på butikerna och tillverkarna att ha bättre stöd och kunskaper om vilka saker som fungerar och vilka som inte fungerar
I långa loppet är det en mycket dålig strategi att inte leverera det som kunderna vill ha, speciellt när det börjar dyka upp andra firmor som erbjuder precis detta.

Till sist vill jag önska er alla ett gått nytt Gnu/Linux år

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:

http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-se.org
svenska ubuntuföreningen
www.ubuntuforeningen.se

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

pluns bild

Citat:
All källkod behöver inte nödvändigtvis sluta som öppen källkod. Det räcker bra med att bryta monopol. Finns programvaran tillgänglig på alla platformar som önskar köra den så ser jag inget problem med det. Det viktiga som händer då är att den kan konkurera på lika vilkor med öppen källkod. Det är denna konkurrens som skärper till utvecklingen och ger oss både bättre program och produkter. Slut citat

Givetvist är det så.... Smile

Nu behövs det då många fler som vågar stå för detta ute i världens
mer viktiga debattställen.

iPhone kommer att vara sluten kod... nVidia likaså med all sannolikhet. Opera kommer inte att GPL licensiera sin programvara.

OS kommer att sändas med proprietära format via Akamai.

osv, osv... massor med "uppoffringar".

Om dagens utvecklare vågar ta i utmaningen och inte viker för FSF så
blir 2008 alldeles utmärkt... Smile

Jag för min del följer Linus Torvalds fotspår och inte gammalt förlegat tankesätt som inte håller Smile

lokpests bild

All källkod behöver inte nödvändigtvis sluta som öppen källkod. Det räcker bra med att bryta monopol. Finns programvaran tillgänglig på alla plattformar som önskar köra den så ser jag inget problem med det. Det viktiga som händer då är att den kan konkurrera på lika villkor med öppen källkod. Det är denna konkurrens som skärper till utvecklingen och ger oss både bättre program och produkter.

Att bryta monopol är inte fy skam, det är en delseger men det räcker knappast i mina ögon. Det finns många skäl till det så som att kunna säkerheten att veta vad ens program verkligen gör eller att ha kontroll över dom genom att få bestämma vad programmet skall göra.

Dock var det inte det jag främst reagerade på. Det är nämligen så att en fri licens är ett väldigt bra verktyg för att nå målet "tillgänglig på alla plattformar som önskar köra den". För att ett proprietärt program skall bli portat till en viss plattform kräver det att utvecklarna gör det. Det kostar dem arbetstid och därmed pengar. Därmed kommer de bara göra så om det finns en tillräckligt stor efterfrågan. Visst, om tillverkarna skulle porta alla sina saker så att de fanns till plattformarna Windows, MacOSX, GNU/Linux och *BSD så skulle det vara skitbra och täcka majoriteten av marknaden (även efter den av Microsoft tappade andel, jag tror nämligen denna sugs upp av de andra tre snarare än att det kommer en ny aktör bara sådär), men varför skall inte de som använder ett mer obskyrt OS få köra det programmet, ens om de står för själva portningsprocessen själv? Fri programvara är friheten att inte behöva låsa sig vid en viss plattform.

Titta på ett stort projekt som GCC och se hur många arkitekturer och plattformar den fungerar med. Imponerande va? Hemligheten bakom ligger i den fria licensen! Smile