Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vilket linux är mest linux?

Man drunknar i argument när olika dist-falanger skall göra upp om vems kiss som luktar godast. I sådana här tider är det skönt att läsa inlägg som detta:

http://linuxgeeksunited.blogspot.com/2007/12/which-linux-is-more-linux.html

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Tjau... inte hjälper det "Kalle Svensson" som sitter på sin kammare och funderar.

- Skrota 200 av distarna, det är ändå precis samma grundbyggklossar i varjet dist.

- Skilj FSF argumentation från Dist argumentation, FSF skulle också må bra av att Mr Stallman hamnade "snett åt höger"...

- Inse att verkligheten ser ut som den gör och att det är ett fåtal
distar att satsa på.

- Blir vi fler användare så med automatik så vill ett antal prova på någon av "brottardistarna" typ Gentoo.

- I engelskspråkiga forum ser man nu "FSF Talibanerna" härja runt och
skapar total kalabalik. Sen finns det då "mjäkiga" inlägg (IMHO) i debatten typ det du länkade till.

- CNN kommer INTE att sluta köra Flash, OS-Peking kommer att sändas av Akamai med ofria format, Expressen/Aftonbladet kommer INTE att sända med fria format.

Enbart att inse verkligheten och se att målen ligger längre bort.

jonasbjorks bild

Plun, du verkar vara lite på hugget idag Smile 200 distar? Distrowatch listar över 400 distar. Många av dem är smala och har ett specifikt användningsområde. Ett tag var jag av samma uppfattning som du, skrota dem allihopa och låt ett par stycken finnas kvar. Men så kom jag på att det är alla dessa små-distar som bidrar med utvecklingen. De prövar nya sätt att göra saker på, sätt som ingen annan tänkt på och de delar med sig så att andra distar kan använda det. Det är väl positivt? Det enda jag vill se nu är att alla distar följer standard, t.ex. LSB och FHS. Det skulle alla må bättre av. Någon "FSF-Taliban" måste gjort dig riktigt upprörd. Jag känner flera som är aktiva inom Free Software Foundation (FSF) och ingen av dem är "taliban"-liknande. De ser problem, men försöker hitta lösningar kring problemen istället för att tvinga på andra sina åsikter. En av mina FSF-vänner frågade mig nyligen varför jag inte är medlem i FSF och jag insåg att det är jag inte.. Jag borde kanske vara det. Har iof donerat $25 till dem på Facebook! Smile Så bara för att retas med dig Wink, Plun, skall jag bli medlem i FSF Europe. Kommer det göra mig till en FSF-taliban?

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

swetuxs bild

Vem skall välja vilka distar som skall skrotas och vilka som är värda att satsa på? du?

swetuxs bild

Finns det inte nån fanclub för Richard Stallman som man kan gå med i? Wink

pluns bild

Väljer att svara på den här Smile

I grund och botten så innehåller alla distar precis samma saker.
Allt viktigt bekostas av någon av de stora Linux drakarna som betalar
ett mindre antal tunga utvecklare.

Kernel, GNU "verktygen", Filsystem, GUI osv kan då skilja mellan distarna.

Vad som mest skiljer är då hur mycket man måste "pillra" med som användare.

Att vi nu har en situation där Linux Talibaner uppfödda på LinuxBBS samt FSF Talibaner som vägrar acceptera distar som "tar ut svängarna" är omöjligt för Linux.

Alla måste inse att vi måste fokusera på funktion och ett fåtal distar för "Kalle Svensson" att börja med. Jag ser då 3 tidigare beskrivna.

pluns bild

Givetvist så är är fri mjukvara målet.... Smile

Om du studerar regeringens utredning om fria format så nämns inte FSF, ingen vill ha med FSF att göra. Stallman är körd i de flesta kretsarna
där makten finns.

Sen förstår jag inte hur du får ihop FSF synen med Novell synen ?

Håller man isär FSF samt distarna så är det förmodligen mycket enklare.

Alla har ju i slutändan samma mål, tyvärr så skapar "FSF Talibanerna" världen över mer skada än nytta där de drar fram med sina argument i distarnas forum.

hoths bild

Ja, det är ju det som är det svåra. Den positiva tvisten på detta är att många vägar och varianter prövas. Allt blir kanske inte en succe, men emellanåt så händer det att någon hittar ett guldkorn. Detta kan sedan inkorporeras i andra distar. På så sätt har Linux i sin helhet vunnit på denna fragmentering.
 

Vem hade t-ex- överhuvudtaget hört talas om Ubuntu, innan den plötsligt dök upp och på kort tid seglade upp till en av de större. vad är det som säger att de stora som vi idag ser är de som är störst om, säg fem år?
 

Kanske finns det någon som i detta nu knåpar ihop den dist som kommer att vara allra störst om 5 år. Håller det i sig om 10, 15 eller 20 år+ troligen inte. Vi kommer alldeles säkert att få se många fler distar passera revy. Några av dem kan komma att bli riktigt stora.

 
Det är alltså helt onödigt att i förväg utse en vinnare. Vinnaren uses i verkligheten av de som köper/installerar/använder dem. Vem det blir? Ingen aning, skulle inte vilja satsa några pengar på någon. Kan bara i förväg säga "Grattis vinnaren", väl förtjänt!

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

swetuxs bild

Jo, men du väljer ju tre distributioner som du anser vara dom rätta. Kanske man skulle göra en undersökning igen på LP och se hur många som kör en viss distribution och vilka distributioner som finns representerade här. Det må vara så att Ubuntu och Suse har fler användare men jag tror nog det finns ett flertal användare som kör diverse andra distributioner. Bara där finns det ju en öppning för andra distributioner att klara den svenska marknaden. Dessutom ökar det ju valfriheten. Jag blev introducerad till en distribution en gång i tiden och den kör jag ju inte idag. Tänk om folk tänkte som du gör när jag började, då kanske jag inte hade kört linux idag utan kanske bsd eller solaris eller nåt annat.

jonasbjorks bild

Det skulle nog vara FSF som klassas som "RMS Fanclub" isf..

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Stallman är kanske inte den man skickar fram på en föreläsning för svenska chefer nej. Men Stallman gör ett enormt bra jobb i det han gör. Hur jag får ihop FSF och Novell? Det är inte så konstigt om du läser vad jag skrev innan. Jag har ett mål, för att nå det målet kan det krävas vissa avstickare. Kan du på fullaste allvar påstå att det Novell gör med Microsoft är dåligt? Att folk kommer kunna öppna Word-dokument i Linux utan problem, skulle det vara dåligt? Ja, om man inte gillar word-formatet är det nog det. Men fakta är att företagen i världen använder word-formatet, innan de börjat använda ODF skall de vara utan möjlighet att använda Linux då? Det är inte i forumen du gör affärer och sprider Linux, en och annan kommer in i ett forum och blir mörkrädd ja. Men den stora massan kommer överleva krigen i forumen. Du själv sprider just nu en negativ bild av Linux, att det skulle vara talibaner som kör Linux. Försök att skriva om positiva saker med Linux istället, sådant som får mamma att bli intresserad av Linux. Undvik politik, religion och piratkopiering så mycket du kan bara. Alltså att skriva om det, för det väcker mycket starka känslor hos människor - tro mig jag vet Smile

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

swetuxs bild

Jo, det är nog så. Det är en bra organisation i alla fall och den har många bra människor som gör ett bra och viktigt arbete. Smile

jonasbjorks bild

Se http://www.linuxportalen.se/node/1384
--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Jo jag vet att vissa försöker måla bilden med MS färger... Smile
Nu är det en djup kris för Linux och om man orkar ta sig vidare vete tusan ?

Jag ser ingen anledning att måla världen i vackra färger eftersom jag tycker att de här fundamentalisterna ska försvinna bort från spelplanen och föra sin debatt annorlunda.

- Den senaste debatten inom Ubuntu är att man fört fram att Mono är ondskan själv och ska bort från Ubuntu.

- "rm terroristerna" är med all sannolikhet fundamentalister som störs av Ubuntus relativa framgång.

- Mark S har inte synts till på länge ???
http://www.markshuttleworth.com/

Senaste blogginlägget är då från Augusti... ???

Linux och FSF måste göra upp kring det här 1 gång för alla..!!!

Namninsamlingar,FSF fundamentalism "MS Tjöt", och interna dist stridigheter kommer man ingen vart med.

swetuxs bild

Jo, har sett den. Vore kul med en mer aktuell undersökning dock. Smile

jonasbjorks bild

Jag har ett par skivor med en artist som heter Gentleman [Wikipedia. En del musik på YouTube och Officiell hemsida]. På hans senaste album Another Intensity finns en låt som heter Respond to yourself. Jag sitter på kontoret och programmerar, i mina öron har jag en iPod som spelar musik och den låten kom. Jag är en sådan där som lyssnar på texter i sånger, för mig är det viktigaste i en bra låt att den har ett budskap - en mening. Därför har jag aldrig varit en större fan av vrål-musik. Iaf, när jag hörde den tänkte jag "det här skulle plun behöva höra idag". Eftersom det är olagligt att skicka musik till andra (att länka till YouTube är dock lagligt än!) kan jag inte ge dig låten. Texten finns dock på lyricwiki.org. Hoppas den kan bidra till lite inspiration och glädje för dig, så du kommer på fötter igen och glömmer bort att vara arg Wink

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Om man tar en lite större marknadsplats för Linuxdistar
så ser det ut så här

http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity

PCLinux har många amerikanska fans och det vete tusan
hur det är med intresset globalt.

Samtliga stora distar går ner i intresse är väl kanske också värt att
notera.

pluns bild

Jo nog är jag på fötterna och vet var jag står.
Sen utvecklades det alldeles lysande när Exton gav ut sin skiva under kvällen Smile
Den skapar ett visst "prejudikat" för framtiden och olika åsikter.

Hade den här skivan getts ut i ett engelskspråkigt land så skulle upphovsmännen troligen behöva försvinna under jorden ett tag..

Hursomhelst så verkar du inte medveten om hur man ser på detta inom Linuxkretsar och framförallt inom FSF. Smile
Novells syn har jag aldrig sett dig kommentera.
Nu kanske man även ska gå in hos Linuxföreningen och leva rövare....

Har suttit och testat Ubuntus versin av Firefox 3 med senaste gstreamer och Totem inkl alla "skitiga format" och jag vet hur Ubuntus utvecklare ser på det här... Smile

Skivan skulle få många att gå i taket...men den är nu ett suveränt prejudikat.

jonasbjorks bild

Klart att skivan kommer väcka känslor hos en del. Vad vi vill är ju att få ut Linux till folk. Det kanske den kan hjälpa oss med. När de sedan är linuxanvändare kan vi börja berätta för dem om t.ex. OGG Smile Vi lever inte i USA och amerikanska lagar gäller inte här. Vad jag vet är skivan helt laglig i Sverige.

--
Linux is not about class, color or races. What them talk about I dont really care. I don't give much about the things that I hear. I rise, I shine and I take my share. Moving with GNU and I have no fear.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .