Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Uhm... jag tror...

Det har ju diskuterats lite huruvida dagens Linuxsamhälle är på rätt väg eller om den stor och stampar på ett oönskat ställe. Huruvida det är positivt eller negativt med mångfalden bland distributioner. Om det är positivt eller negativt med att människor försöker få fram sina idéer och önskemål över hur saker skall vara.

En sak som är ganska intressant är att man kan se personer gnälla över att personer gnäller.

Var hade vi varit idag om det inte vore för Richard Stallmans syn på fri programvara. Eller Linus Torvalds idéer om ett fritt och öppet operativsystem. Var hade vi varit idag om det inte vore för FSFs arbete världen över?

Det har ju redan framgått i några inlägg från mig att jag gillar FSF, jag gillar det Stallman gör (för det mesta), och många av dom andra eldsjälarna inom FSF. Jag gillar arbetet som OSI gör, och jag tycker det händer mycket positivt i övrigt inom FLOSS.

Självklart finns det inre stridigheter, debatter osv inom FLOSS och inom dom flesta distributions communityn. Var i samhället gör det inte det? Säg nåt styrelserum, föreningslokal, partilokal, lunchrum etc, där det flyter på smidigt och bekvämt. Går det överhuvudtaget att få en smidig och enkel atmosfär när det finns så många viljor, så många idéer och så många önskemål?

Hur hade Linux sett ut utan dom "stora" distributionerna Redhat, Debian, Suse och Slackware? Jo, jag kallar dom stora för det är dom som har varit med i stort sätt från början. Och dom finns än, vissa har förändrats mer än andra.

Hur hade Linux sett ut om inte Mark Shuttleworth kommit in med sina idéer och tanker kring Linux? Hade linux varit lika användarvänligt som det är idag eller hade det varit mindre användarvänligt? Har Mark och Ubuntu gjort allt rätt? Eller finns det mycket kvar att göra. För mig så har det kommit en hel del positivt från Ubuntu, men det finns mycket kvar att göra. Och det är det jag vill fokusera på. Finputsningen av det som existerar och kanske även kunna hjälpa till att finna fler intressanta vägar att gå.

En annan sak som också kommit i mina tankar är alla små distributioner som kommit och gått. Har dom haft någon betydelse eller har deras existens varit enbart meningslös? Har det bara varit bortkastad tid? Kanske det hade varit bättre att alla hållt sig till Debian/RedHat/Slackware/Suse från början. Jag tror inte det. Jag tror dom små distributionerna har haft stor betydelse för utvecklingen. Dom har inte varit mindre betydelsefulla än exempelvis Ubuntu. Visst finns det distributioner som gjort saker som nån annan redan gjort, men det finns flera som gjort sånt som ingen annan tänkt på.

Det finns saker som irriterar mig emellanåt. Människors beteende och så vidare. Men jag låter inte min irritation ta över och jag låter bli att fokusera på det. Jag ägnar hellre tid till att lyfta fram det som är positivt och försöka förbättra det som behövs. Visst händer det att man gnäller, men förhoppningsvis så gör man inte det allt för ofta.

Är det rätt väg att gå att enbart fokusera på enstaka ting eller skall vi fortsätta att låta mångfalden styra vägen framåt? Skall vi lägga energi på att försöka hindra att fler personer kommer med idéer eller skall vi låta alla få bidra på sitt sätt? Det är ju inte det enklaste att komma fram med sina idéer om det endast finns ett fåtal sätt att göra det på? Om man har en idé som man tror starkt på och man inte får fram den till Utvecklarna för en specifik dist skall man då ge upp? Eller skall man söka upp en annan dist som kanske är villig. Kanske man kan starta upp en egen dist som har det man vill ha, och därmed så kanske andra får upp ögonen?

Frågorna är många, idéerna är många och allt man kan hoppas på är att människor kan samarbeta i någon form och att fler är villiga att kompromissa. Jag kör Debian för att det är den distribution som ger mig mest. Jag saknar dock vissa grejer och jag vet inte om utvecklarna vill göra det jag önskar. Jag kommer inte sluta försöka påverka i alla fall och jag hoppas att fler gör samma sak. Oavsett om det är genom en egen dist, genom namninsamlingar, genom engagemang osv. Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Jo men nu vill en samling fundamentalister inte kompromissa längre.
De förgiftar varenda forum världen över med sin "gallimatias".

Typ sådant här: http://boycottnovell.com/

Flyttade man fokus hit så vann man mycket
http://www.linux-foundation.org/en/Board

Egentligen enkel logik... Smile

swetuxs bild

Jag säger inte att du har fel i allt, bara en del Wink
Bojkotta novell känns ju som en onödig grej att fokusera på, det håller jag med om. Jag märker dock inte av den fundamentalism som du pratar om. Novell gör väl som alla andra, vissa saker är bra, visa är mindre bra och en del är dåligt.

jonasbjorks bild

http://boycottnovell.com/2007/10/12/novell-lays-off-apparmor-team/

It has been said on this site before, we do not really hate Novell (certainly not the employees and community), and we absolutely recognize and appreciate all of Novell’s contributions, we just want them to see the error of their ways. Call it tough love, if you will.

--
In the dark you can't see shiny cars.
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .