Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux för den vanlige användaren!

Jag har haft lite funderingar kring om Linux är moget för den normale andvändaren den senaste tiden.Är det moget för den breda massan eller för det svenska folket i synnerhet?

Mitt svar på den frågan måste nog tyvärr bli ett nej. Enligt den statistik jag har läst andvänder mindre än 1% Linux hemma.Visst statistiken kan ju ljuga men i min dagliga umgängeskrets andvänder väldigt få personer Linux.

Jag köpte för ganska längesen World Of Warcraft efter att mitt Gentoo system hade kraschat och installerade Windows XP. Jag köpte spelet för att jag blev förbannad över att jag kraschat systemet. Ja felet var ett andvändarfel från min sida.Jag saknade även backuper på mitt dåvarande system.

Jag fastnade aldrig riktigt för WoW.Jag ville gå tillbaka till Gentoo alternativt någon övrig distribution. Det slutade med att jag gick tillbaka till Gentoo. Så jag slutade spela WoW men har nyligen fyllt på mitt konto.

WoW fungerar nu utmärkt att spela på min Gentoo-burk i Wine. Dock inte utan en del pulande från min sida. Fick lov att konfigurera om xorg.conf samt ladda hem nvidias proprietära drivrutiner. Nv-drivisarna fungerar ju inte att spela med.Fick också lov att kompilera om en del paket och lägga till nvidia stöd. Hur man gör detta i andra distributioner än Gentoo är för mig något komplicerat något jag måste googla mig fram till.

Osupportat var också spelet från Blizzards sida men ej ett brott mot andvändaravtalet att andvända i Wine. För att andvända Wine problemfritt så fick jag lov att sätta mig in i hur det fungerade då det bland annat var strul med ljudet&grafiken till en början.

Hursomhelst är det kunskaper som inte normalandvändaren har och som tar tid att lära sig. 75% utav befolkningen vet ju inte ens hur filsystemet fungerar.Det är ganska mycket information normalandvändaren måste lära sig om systemet kraschar.

För mycket för normalandvändaren? Ja jag tror det. När till och med skribenter för stora datortidningar inte har koll på linux eller väljer att inte ens skriva om det.

Då är det något som är fel. När Blizzard inte ens vill skapa en linux klient för att de har för litet kundunderlag.

Något är fel för normalandvändaren men väldigt rätt för mig. Linux är det operativsystemet som jag personligen vill andvända.

Om vi sedan ska börja prata stabilitet så har jag en distribution på min bärbara Debian Etch som är oerhört stabil. Fick dock pula en hel del för att säkra systemet. Fick stänga portar, ta bort paket, stänga av vissa tjänster. Fick också krångla en del för att få firestarter(iptables-brandväggen) att fungera som den skulle p.g.a diverse konflikter med andra paket.

För att få tillgång till de paket jag ville ha fick jag ändra i repos. Installerade även AVG-Antivirus och skype! Att få mitt trådlösa nätverk att fungera var inte heller så enkelt.Utan det krävde ytterligare pulande.

Min andra burk Gentoo-burken. Fick jag krångla något där? Kanske inte så mycket under min förra installation/kompilering som under mina tidigare. Men jag kan dock med lätthet säga att det har tagit tid för mig att lära mig Gentoo och jag blir aldrig fullärd.

Att kompilera om kärnan,kompilera paket, ändra konfigurations filer, Installera nvidias proprietära drivisar, hantera Rc-systemet m.m går nu med lätthet.

Jag vet dock att systemet kan krascha emellanåt men då blir det att kompilera om Gnome eller X11 och köra en revdep-rebuild. Något som ibland kan ta timmar. Jag kan dock skräddarsy mitt system som jag vill ha det men är något av mina system något för normalandaren?

Kanske enbart om de har en egen sysadmin som kan logga in över SSH med root eller en vanlig andvändare som är med i Wheels-gruppen. Men skulle det skulle kunna jämföras med att ge ut sina bilnycklar till vemsomhelst på gatan. Den som kan logga in över SSH har ju full kontroll över deras datorer.

Själv vill jag ha en mac och pröva på macosx självklart tänker jag dock ha kvar mina linuxburkar. Jag gillar Linux det kanske inte är perfekt alla gånger.Det passar dock mig personligen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Nu kör förmodligen inte Svenssons Gentoo och de föredrar säkert Ubuntu eller Suse före Debian stable. Debian fungerar ganska bra out of the box, men kräver lite pulande, särskilt eftersom man använder "module-assistant" för att själv bygga moduler för nvidia,virtualbox osv som passar aktuell kärna - det finns inte som färdiga paket. För en van användare är proceduren en barnlek (rent av mycket smidigt), men svenssons gillar inte textbaserat.

Med en "handledare" lätt tillgänglig tror jag ganska många kan klara sig in i Linuxvärlden - förmodligen behövde de lika stort stöd (eller övning) när de en gång gav sig in i Windowsvärlden Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------